Exclusiv // „Ucraina va dialoga cu un preşedinte care respectă integritatea teritorială a Ucrainei”

Interviu cu Excelenţa Sa, Ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Ivan Gnatişin

– Stimate Domnule Ambasador, Kievul a întreprins măsuri eficiente pentru instalarea securităţii în regiunea transnistreană. Cum va influenţa alegerea lui Igor Dodon asupra viitoarei colaborări dintre Ucraina şi R. Moldova în domeniul reglementării diferendului transnistrean?

Ucraina respectă alegerea cetăţenilor R. Moldova. Aşteptăm ca preşedintele ales al Republicii Moldova să nu se abată de la principiile de bază ale Dreptului Internaţional, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. În plus, vreau să subliniez că relaţiile dintre Ucraina şi R. Moldova sunt mai profunde decât orice schimbări în domeniul politic. Poziţia noastră în ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean rămâne neschimbată: conflictul trebuie soluţionat pe cale paşnică, în baza principiului suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova. Totodată, nu vom susţine federalizarea R. Moldova, ca proiect impus din exterior după modelul celui din 2003. Despre acest lucru au fost informaţi şeful Misiunii OSCE şi partenerii internaţionali. Noi susţinem procesul de reintegrare a R. Moldova şi pledăm pentru înlăturarea barierelor care împiedică circulaţia oamenilor.

Decizia privind oferirea coridorului este univocă. Decizia privind oferirea coridorului a fost adoptată în interesul securităţii întregii regiuni.

Una dintre acestea sunt numerele de înmatriculare. Unităţile de transport înregistrate la Tiraspol circulă atât pe teritoriul R. Moldova, cât şi în Ucraina. Registrul de transport internaţional nu include Transnistria, care nu este un subiect de Drept Internaţional. Astfel, aceasta şi alte probleme trebuie rezolvate.

Vom insista de asemenea asupra respectării acordurilor semnate anterior, în special a deciziei adoptate la Summit-ul de la Istanbul din 1999 privind retragerea trupelor ruse, a armamentului şi muniţiilor de pe teritoriul R. Moldova. Se vorbeşte de o aşa-numită „blocadă” impusă regiunii. Conform datelor structurilor vamale de la Tiraspol, volumul produselor din regiunea transnistreană a R. Moldova în Ucraina şi al produselor ucrainene în regiune creşte permanent. Sunt sigur că această „îngrijorare” se explică doar din partea celor care sunt interesaţi de păstrarea schemelor ilegale deoarece Ucraina şi R. Moldova, cu sprijinul UE, perfecţionează sistemul de combatere a acţiunilor ilegale la hotar.

– În cadrul unui interviu acordat Ukrinform, aţi vorbit despre mai multe întâlniri care ar urma să aibă loc în viitorul apropiat între reprezentanţii Chişinăului şi ai Kievului. Vă rog să ne relataţi despre aceste întâlniri.

În primul rând, trebuie să menţionez întâlnirea dintre premierul R. Moldova, Pavel Filip, şi preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, în cadrul căreia au fost instituite cinci-şase puncte comune prioritare la hotarul moldo-ucrainean. Acestea urmează să fie deschise cu asistenţa financiară a partenerilor de dezvoltare. Printre acestea sunt Palanca, Cuciurgan şi Broniţa-Unguri, unde există un pod construit de câteva decenii pentru alte scopuri. Acest obiectiv va fi destinat circulaţiei de autoturisme. Prin inaugurarea acestui pod vom descongestiona punctul Podolsk-Otaci. Controlul comun va permite liberalizarea fluxului de transport, în special, Ucraina va lichida două puncte – Maiaki şi Udobnoe.

Un punct strategic este Iampol–Cosăuţi, obiectiv ce urmează să fie construit de asemenea cu asistenţa UE. Republica Moldova a încheiat construcţia drumului Sărăteni–Soroca, partenerii de dezvoltare manifestă interes sporit pentru acest obiectiv. Partea ucraineană va reabilita drumul M17 pentru a valorifica complet această arteră pe ambele maluri ale Nistrului.

– Demarcarea hotarului dintre Ucraina şi R. Moldova constituie în continuare o problemă serioasă. Ce segmente de hotar trebuie să fie reglementate?              

Prioritatea de bază a relaţiilor bilaterale dintre Ucraina şi R. Moldova rămâne încheierea procesului de demarcare a hotarului ucraineano-moldovenesc. În decursul câtorva ani, o comisie comună a realizat demarcarea a aproape tuturor celor 1.222 km de hotar. Nu a fost încheiat procesul de demarcare în regiunea complexului hidrotehnic de la Novodnestrovsk şi în localitatea Giurgiuleşti. Facem tot ce este posibil ca să încheiem acest proces în 2017 şi să semnăm documentele finale.

– Dezvoltarea Complexului hidrotehnic de la Novodnestrovsk pune în pericol asigurarea cu apă potabilă a R. Moldova. Ce soluţii propun autorităţile ucrainene?

Această problemă a fost abordată excesiv în ultimul an de mass-media din R. Moldova. În opinia mea, problema este politizată. Acum jumătate de an, am vizitat personal Complexul Novodnestrovsk, am avut întâlniri cu reprezentanţii administraţiei, care m-au asigurat că debitul de apă este coordonat în strânsă colaborare cu partea moldovenească. Ucraina nu poate influenţa schimbările climaterice. Lucrăm pentru intensificarea activităţii în comun şi pentru elaborarea unor decizii comune. În acelaşi timp, trebuie să ţinem cont de ceea ce se întâmplă în Carpaţi, şi anume defrişările. Or, pădurea înseamnă umiditate, ea este cea care determină bazinul fluviului. Ecologia este o problemă complexă şi presupune o abordare specială.

– Igor Dodon continuă retorica prorusească, care pune în pericol securitatea regională. Cu toate acestea, autorităţile moldoveneşti nu reacţionează în mod adecvat.

Kievul apreciază sprijinul acordat de către R. Moldova şi societatea civilă moldovenească în contextul agresiunii Rusiei împotriva statului meu. În urma declaraţiilor lui Igor Dodon despre faptul că „Crimeea aparţine de facto Federaţiei Ruse”, vicepremierul şi ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova, Andrei Galbur, în cadrul unei emisiuni TV, şi-a exprimat regretul şi a subliniat că asemenea declaraţii nu corespund poziţiei oficiale a R. Moldova, care se confruntă cu o problemă similară.

Vreau să subliniez că Ucraina va dialoga cu un preşedinte care respectă suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în conformitate cu Dreptul Internaţional, care nu va recunoaşte ocuparea Crimeii de către Rusia. Totodată, colaborarea statelor noastre în cadrul cursului strategic de integrare europeană trebuie să asigure realizarea unor proiecte comune.

– Vă rugăm să ne relataţi cu ce s-a încheiat demersul autorităţilor moldoveneşti şi al celor ucrainene privind oferirea unui coridor verde pentru evacuarea trupelor ruse din Transnistria?

Respectăm neabătut deciziile adoptate la Summit-ul de la Istanbul din 1999, care prevăd retragerea armamentului, neutralizarea muniţiilor expirate, precum şi a efectivului. Acest subiect a apărut pe agenda ministerelor Apărării din R. Moldova şi Ucraina. Decizia privind oferirea coridorului este univocă. Aceasta a fost adoptată în interesul securităţii întregii regiuni.

Interviu realizat de Ilie Gulca

The following two tabs change content below.