Exclusiv! „Şalun” îşi recunoaşte vinovăţia

DUPĂ GRATII // Alexandru Covali, alias Şalun, în premieră pentru Jurnal de Chişinău: „Recunosc. Sunt vinovat şi îmi ispăşesc pedeapsa”

Este ateu, are cetăţenie română, spune că a iniţiat mişcarea social-politică proeuroliberali, pe parcursul mai multor ani a fost directorul unor cluburi de noapte vizitate de elita moldovenească, inclusiv de reprezentanţii forţelor de ordine, iar recent a fost transferat în Penitenciarul nr. 2 din Lipcani, unde, alături de alţi foşti angajaţi MAI condamnaţi, îşi ispăşeşte pedeapsa. Alexandru Covali a fost condamnat în 2010 la 19 ani privaţiune de libertate. În închisoare s-a întâlnit cu Gabi Stati, a început să scrie cărţi şi a iniţiat propria pagină electronică. Informaţia plasată pe blogul său pe care îl administrează de după gratii a făcut ca procuratura generală să reia urmărirea penală în legătură cu un dosar cu privire la coruperea pasivă a unor poliţişti, deschis încă în 2008. „Dacă nu mă eliberez, voi adresa preşedintelui o scrisoare unde voi solicita să fiu donator de organe”, mi-a declarat Covali.

– Cine este Şalun?

Sunt un Moldovean din Chişinău. Am învăţat într-o clasă cu Iurie Roşca. Am absolvit Şcoala superioară de miliţie din Kiev. Categoric nu am vrut să particip la războiul de pe Nistru şi nu am participat. Însă mi-am pus viaţa în pericol în războiul din Iugoslavia. Din banii câştigaţi, la recomandarea unui prieten, am devenit partenerul proprietarului unui club de noapte din Timişoara. Peste vreo doi ani, m-am întors la Chişinău şi am deschis şi aici un club de noapte care era vizitat de angajaţi MAI, funcţionari publici şi artişti cunoscuţi. În clubul meu a fost şi administratorul lui Kirkorov, însă el s-a dovedit a fi gay şi a fugit repede. Până a fi arestat, toţi oaspeţii R. Moldova aveau de ales două destinaţii: beciurile de la Cricova şi clubul lui Şalun. Acum Şalun nu mai este.

– Recunoaşteţi că sunteţi vinovat?

Da, sunt vinovat. Am fost prea încrezut. Să nu credeți că mă ascund sub piele de oaie. Recunosc că aveam arme pe care le deţineam ilegal. Colecţionarii fac parte dintr-o altă lume, noi vorbim cu armele, le atingem de faţă. Recunosc că am avut cluburi de noapte şi nu unul. E adevărat că unele dansatoare nu aveau încheiate contracte de muncă. Dar nu accept ceea ce mi s-a incriminat. Eu nu am traficat pe nimeni şi mai ales copii. Dacă totul ar fi fost după lege, eu ar fi trebuit să fiu condamnat la vreo 5 ani privaţiune de libertate, pe când procurorul cerea 28, deşi eu am avut o înţelegere cu el.

– Pe blog aveţi postate poze alături de milionarul Gabi Stati. De unde şi până unde vă cunoaşteţi?

Dacă voi spune că l-am cunoscut şi anterior, veţi scrie că milionarul Gabi Stati se folosea de serviciile clubului de noapte al lui Şalun. Când am aflat că el va fi adus în penitenciar, am rugat administraţia să-l plaseze cu mine într-o celulă. Aici au fost făcute pozele. Cred că eu sunt unicul moldovean care a văzut cum mătură un milionar, deoarece noi toţi măturam camera în care ne aflam, sau cum spală vesela. E un fel de exclusiv primitiv. El e băiat bun, numai că amintiţi-i că trebuie să se ţină de cuvânt. Am avut un dialog despre revista „Star Paparazzi”. El a cumpărat această revistă şi a suspendat-o. Mi-a promis-o şi, în ziua în care a venit notarul, el m-a întrebat dacă voi putea administra revista din detenţie. Am confirmat, însă el s-a bătut în zadar cu pumnul în piept.

– Ce înţelegere aţi avut cu procurorul din dosarul „Şalun”?

Eu ştiu lucruri despre care nu ar trebui să afle cineva. Procurorul m-a convins să vorbesc şi m-a minţit. Eu am recunoscut cum, cu ajutorul meu, ofiţerii anti-trafic au trecut atestarea la poligraf. Eu eram unicul care le puteam ajuta. Eu aveam un leac pentru toţi, nişte pastile. Cât priveşte clubul de noapte, este aşa o activitate care oricine ar vrea găseşte de ce să se agaţe şi să o suspende. Eu ştiam regulile jocului. Până când un reprezentant al MAI, însoţit de o altă persoană, mi-a cerut 300 de mii de euro. Pentru că am refuzat să dau banii am fost deposedat de o avere în valoare de 500 mii euro şi numai pe avocaţi am cheltuit mai mult de 160 mii euro. A trebuit să-mi vând casa. Apropo, de la avocaţi ai ce fura, ei au mulţi bani. (Pe site-ul proeuroliberali.net Covali a publicat lista neagră în care a inclus câteva nume de avocaţi.)

– Aţi iniţiat mişcarea social-politică proeuroliberali, dacă ieşiţi în libertate, planificaţi să vă lansaţi în politică? Povestiţi-mi şi despre cărţile pe care le-aţi scris în detenţie.

Eu, politician? E de râsul găinilor! Dacă voi spune că da, cei care vor citi, vor spune că acest tâmpit obez şi-a ieşit din minţi după gratii. (zâmbeşte) Am şi studii de electrician, cred că îmi voi putea câştiga bucăţica de pâine. Din cărţile mele, puteţi afla multe realităţi. „Aerul ruginit” am scris-o când mă aflam la Penitenciarul nr. 13, fiind marcat de evenimentele din 7 aprilie.  Fiul meu a vrut să facă o prezentare a cărţii, însă, din păcate, din cauza deplasării mele la Lipcani, prezentarea se amână. Am un prieten, director de tipografie, el mi-a promis că va tipări primele 200 de cărţi gratis. Dar mă deranjează că el nu are posibilitatea să le facă cu coperta groasă. În detenţie mulţi scriu pentru a le trece mai uşor timpul, poate îi va fi cuiva interesant să citească lucrările mele. (spune mândru de sine)

– Mai speraţi că veţi ieşi de aici?

Lupt pentru asta prin toate metodele posibile. Îi scriu fiului meu scrisori, iar el apoi le publică pe blog. Îmi pare rău că am fost condamnat la o vârstă atât de înaintată. Voi ieşi în libertate un moşneag de 69 de ani.

Va urma…

Alexandru Covali a promis că, în scurt timp, va face dezvăluiri care vizează unii angajaţi MAI, precum şi activitatea dubioasă a unui club de noapte din Chişinău.

Condamnatul Alexandru Covali susţine că a devenit victima înţelegerii nescrise dintre procuratură şi judecători că toţi cei care ajung pe banca acuzaţilor pentru trafic trebuie să fie condamnaţi. În caz contrar, americanii care finanţează organizaţia anti-trafic din cadrul MAI nu vor mai da bani. De asemenea, Covali a pomenit despre aşa-zisa „ruletă neagră”.  Este un cerc de procurori care în fiecare an se adună şi pun pe masă sume impunătoare de bani. Cel care adună cei mai mulţi ani de privaţiune de libertate pentru acuzaţi în decursul unui an ia toţi banii. Covali consideră că dosarul lui în care figurează mai mult de 20 de martori a fost fabricat.

Potrivit Procuraturii Generale, Şalun este liderul unei grupări criminale care acţiona în perioada anilor 2001-2006 pe teritoriul Republicii Moldova, Romaniei si al Ucrainei. În total, au fost identificate şi reţinute 24 de tinere, dintre care 11 minore, care erau silite de Covali să presteze servicii sexuale. Gruparea lui Şalun a fost condamnată pentru trafic de copii în scop de exploatare sexuală, proxenetism săvârşit de o organizaţie criminală, trafic de fiinţe umane, păstrare ilegală de arme şi muniţii, deţinerea şi folosirea documentelor oficiale false.

 

Deşi presa a scris că Alexandru Covali a fost supranumit Şalun pentru că avea de-a face cu prostituatele, acuzatul spune că această poreclă se trage încă de pe timpul când administra revista “Şalunia” (“Ştrengăriţa”).

Interviu realizat de Svetlana Panţa

 

The following two tabs change content below.