EXCLUSIV // „Nu exclud că miliardele au fost scoase chiar de FSB”

 

JURNAL de Chişinău vă oferă un interviu exclusiv cu colegul opozantului rus, Aleksei Navalnîi. Este vorba de jurnalistul de investigaţii Gheorghi Alburov, coautor al anchetelor de rezonanţă „Ceaika”, despre schemele de corupţie în care este implicată familia procurorului general al Federaţiei Ruse, Iuri Ceaika, şi „imperiul secret” al premierului Rusiei, Dmitri Medvedev – „Он вам не Димон”. Cele două anchete au zguduit societatea rusă, în special cea despre averile premierului Medvedev, provocând proteste ample duminică, 26 martie, în zeci de oraşe ale Rusiei, manifestaţii soldate cu mii de arestări în întreaga Federaţie Rusă.   

– Dragă Gheorghi, ai putea să-mi spui câte persoane sunt arestate în general în Rusia după protestele de duminică, 26 martie, din cauza că există cifre diferite?

Este adevărat că sunt mai multe cifre, însă nu se ştie o cifră generală, exactă. Eu nu pot spune nimic despre întreaga Rusie, însă despre Moscova pot să afirm că au fost arestaţi peste 1.000 de oameni. Acum continuă procesele, până în acest moment (28 martie, ora 11:00), au fost sancţionaţi administrativ aproximativ 50 de oameni. Această cifră ar putea să crească după alte procese. Alte circa 950 de persoane au fost sancţionate fie cu amendă, fie cu proces-verbal.

– În aprilie 2009, în R. Moldova cetăţenii au fost condamnaţi în izolatoarele de detenţie provizorie. E vorba de aceeaşi practică?

Cei arestaţi sunt totuşi transportaţi în instanţele de judecată şi aici sunt judecaţi. Este vorba de practica cotidiană din aceste instituţii.

– Totuşi cum apreciezi aceste acţiuni ale poliţiei şi ale magistraţilor?

 Evident că aceste hotărâri judecătoreşti sunt ilegale, cei care vor fi condamnaţi pentru rezistenţa aplicată faţă de poliţişti au fost condamnaţi pentru nimic, deoarece nimeni n-a opus rezistenţă poliţiei. Nici cei care lucrează pentru FBK şi, în general, nici cei care au fost la miting. Aceste hotărâri sunt motivate politic. Prin urmare, sunt acte de intimidare, repet, nimeni nu a opus nicio rezistenţă. În plus, la Moscova, nimeni nu a participat la acţiuni nesancţionate de autorităţile locale. Precizez că, în capitală, acţiunea de protest a fost sancţionată de autorităţile locale şi coordonată cu structurile de menţinere a ordinii publice.

– Aş vrea să precizez anumite aspecte legate de cauzele acestor proteste: oamenii au ieşit să protesteze anume după publicarea anchetei Fondului de combatere a corupţiei despre premierul Dmitri Medvedev sau există alte acţiuni ale administraţiei centrale care au provocat nemulţumirea manifestanţilor?

 Fără îndoială, ancheta despre Medvedev a avut un impact foarte mare, pe Youtube.com, de exemplu, aceasta are circa 14.000.000 de vizualizări, însă noi avem tendinţa de a exagera rolul investigaţiei noastre. Oamenii au ieşit să protesteze nu pentru că au privit această anchetă, mai curând au fost impulsionaţi de schemele în care este implicat Medvedev. Cetăţenii au ieşit să protesteze din mai multe cauze, în ultimii ani, viaţa lor s-a înrăutăţit, ei devin din ce în ce mai săraci, iar puterea continuă să fure. Puterea se îmbogăţeşte pe sărăcirea cetăţenilor simpli. Oamenii văd că în Rusia nu funcţionează nicio instituţie. Dacă nu deţii o funcţie publică, nu ai cum să ai o situaţie similară celui care se află la putere. Se vede că această situaţie este deja plictisitoare şi ancheta despre Medvedev i-a făcut pe oameni să se ridice de pe divan şi să protesteze pentru tot ce s-a întâmplat în ultimii ani.

 

– Ce va face în continuare Fondul de combatere a corupţiei? Puterea nu a aplicat împotriva colaboratorilor centrului pe care îl reprezentaţi niciun mijloc de presiune sau şantaj?         

Evident că vom continua să facem investigaţii despre corupţie. În pofida acestor arestări, Fondul de combatere a corupţiei nu îşi va suspenda activitatea, el va continua să dezvăluie schemele de corupţie în care sunt implicaţi înalţi oficiali ruşi. Aceste arestări nu au cum să pună în pericol activitatea noastră, fondul are, la asemenea acţiuni, imunitate la nivel genetic. Chiar dacă va fi blocat sediul sau vor fi arestaţi în masă colaboratorii săi, în principiu, fondul va continua să funcţioneze.

– În 2015, aţi publicat o anchetă importantă despre familia procurorului general al Rusiei, Ceaika. Cum credeţi de ce oamenii nu au reacţionat la fel în cazul investigaţiei despre Medvedev? Este vorba până la urmă de o persoană la fel de importantă a regimului?

 Totuşi este vorba de fostul preşedinte şi premier Medvedev, bogăţia acestuia şochează lumea mai mult decât schemele de corupţie în care este implicată familia procurorului general Ceaika. Medvedev are un mod de viaţă sănătos, se  aseamănă unui tânăr pasionat de i-phone, de ceasuri scumpe, pe care le procură dimineaţa, fără a se scula din pat. Faptul că acest om nu se deosebeşte de corupţii obişnuiţi i-a uimit pe oameni. Activele pe care le deţine procurorul Ceaika nu au putut să aibă un asemenea impact.

– Ai auzit, probabil, despre faptul că oficialii moldoveni se plâng de faptul că serviciile secrete ruseşti ar împiedica investigaţiile în cazul schemei moldoveneşti din Laundromat. Unele media, de exemplu Reuters, au ironizat aceste acuzaţii. Ce crezi despre acest caz?

 Este evident faptul că ar fi fost imposibil să scoţi din Rusia 20 de miliarde de dolari fără sprijinul FSB. Nu exclud că aceşti bani au fost scoşi chiar de FSB. Iată de ce FSB împiedică această anchetă. Acest fapt nu este neobişnuit. Cei care investighează actele de anchetă în Rusia ştiu că această putere nu se va urmări pe sine.

Interviu realizat de Ilie Gulca

The following two tabs change content below.