EXCLUSIV // „M-a sunat numai ce procurorul general”

JURNAL a intrat în posesia unei înregistrări audio în care viceministrul Sănătăţii Gheorghe Ţurcanu se interesează de Sorin Paciu la solicitarea ex-procurorului general Valeriu Zubco

În înregistrare, viceministrul Sănătăţii Gheorghe Ţurcanu spune că a fost sunat de ex-procurorul general Valeriu Zubco şi se interesează de starea sănătăţii tânărului rănit la vânătoarea din 23 decembrie 2012. Din discuţia cu operatorul de la linia verde a Ministerului Sănătăţii (MS) reiese că, în încercarea de a ascunde cazul, simplii angajaţi au fost informaţi despre „o tânără rănită la vânătoare”, şi nu despre tânărul de 34 de ani. Viceministrul ştia însă despre ce era vorba.

Crina VLAICU

Surse de la linia verde a MS au pus la dispoziţia ziarului nostru convorbirea înregistrată la ora 15.43 pe 23 decembrie 2012, adică la aproximativ două ore de la momentul în care Sorin Paciu fusese împuşcat la vânătoare. Deşi operatorul este informat despre o fată rănită la vânătoare, Ţurcanu ştie despre faptul că e vorba de un tânăr, probabil chiar de la procurorul general de atunci care participase la vânătoare.

JURNAL vă prezintă mai jos descifrarea acelei convorbiri în care angajatul de la linia verde a MS îi răspunde conştiincios la întrebări viceministrului:

„Operatorul: – Alo, buna ziua!

Gh. Ţurcanu: – Vlad!

–         Da, eu sunt, domnule ministru!

–         Bună ziua!

–         Bună ziua!

–         M-o sunat numai ce procurorul general. Ia vezi la Făleşti ce bolnav este, ce hemoragie şi să ne implicăm. Ori trimitem chirurgul vascular la dânşii, ori îl aducem la Chişinău, ori la Bălţi. Sună-l pe Osman să spună ce hemoragie e acolo.

–         Acolo este (sunt – n.r.) două împuşcături. Este un omor (urmează un cuvânt indescifrabil – n.r.) şi este al doilea care a împuşcat o fată. Dar cred că nu aiestea…

–         Cred că aieştia. Dar ce-i cu dânşii?

–         Deci, unu l-o împuşcat şi peste puţin timp o decedat, la o casă de schimb valutar.

–         Îhî, îhî…

–         L-o adus acolo cu plăgi multiple prin armă de foc la faţă şi abdomen, împuşcat în cap şi abdomen.

–         Îhî…

–         Şi aista o decedat. Da’ altul este o fată acolo care a fost la vânătoare şi o fost tot împuşcată în burtă. Şi ei acum i se face operaţie. E în sala de operaţii.

–         Aha. În orice caz n-o cerut să ducă pe „Aviasan” nimic?

–         N-o cerut. Eu am vorbit cu Osman (directorul spitalului raional Făleşti – n.r.) şi o zis că ea acum la moment e în sala de operaţii, medicii chirurgi o operează şi pe urmă vedem ce facem.

–         Hai, dacă ceva, mai bine să se ducă pe masa de operaţii să-l opereze, decât să-l ia din nou.

–         Bine, domnul ministru, eu imediat îl sun şi-i spun. Dar cred că de asta merge vorba, da?

–         Da. Eu amuş îl sun pe Zubco şi vorbesc cu dânsul.

–         Bine. Şi mă… sau vă sun eu?

–         Da, eu sun amuş.”

Intimidaţi să tacă

După ce cazul tragic de la „vânătoarea domnească” a fost tăinuit opiniei publice timp de jumătate de lună, detaliile care ar elucida evenimentul la care au participat înalţi demnitari continuă să fie ascunse „în interesul anchetei”. Procurorul general interimar Andrei Pântea „recomandă” subalternilor să semneze o foaie prin care se obligă să nu divulge detalii de la vânătoare. Iar membri ai Comisiei parlamentare de anchetă privind cazul morţii lui Sorin Paciu afirmă că martorii audiaţi spun că sunt intimidaţi de către Procuratura Generală (PG) şi Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) să tacă sau să-şi schimbe depoziţiile deja făcute în faţa comisiei. „PG nu a făcut nimic până pe 6-7 ianuarie (când a fost făcut public cazul – n.r.) pentru a elucida circumstanțele. Primul grup de lucru a mers la fața locului pe 11 ianuarie. Asemenea detalii sunt multe. Valeriu Zubco a influențat din primele minute mersul anchetei și a încercat să ascundă această crimă”, a declarat deputatul comunist Grigore Petrenco, membru al comisiei de anchetă.

Informaţii contradictorii

Potrivit lui, PG nu audiase niciun martor până în momentul în care cazul a ajuns în vizorul opiniei publice. Liderul Mişcării „Antimafie” Sergiu Mocanu vorbea anterior despre faptul că probele de la faţa locului ar fi fost distruse. Valeriu Zubco urmează să fie interogat azi de către comisie.

Membrii comisiei au mai stabilit până acum, după audierea mai multor martori, că la acea vânătoare fusese format un singur grup, nu două, aşa cum susţinuseră anterior PG şi Agenţia „Moldsilva” şi chiar au prezentat nişte liste în susţinerea variantei lor. După prima zi de audieri în care au fost invitaţi mai mulţi pădurari să spună ce au văzut la vânătoare, membrii comisiei parlamentare au remarcat că declaraţiile acestora parcă au fost trase la indigo. „Dacă toţi spun acelaşi lucru, tind să cred că anume aşa a fost”, a comentat deputatul liberal Valeriu Munteanu, şi el membru al comisiei de anchetă.

PD nu vrea să fie suspendaţi toţi vânătorii?

„Sunt mai multe divergențe, contradicții. Cele spuse de lucrătorii medicali coincid cu declarațiile Ministerului Sănătății. La fel și depozițiile polițiștilor – cu poziția Ministerului de Interne. Însă nu același lucru îl putem spune și despre lucrătorii Procuraturii Generale”, a declarat presei comunistul Anatol Zagorodnîi, preşedintele comisiei parlamentare de anchetă. Potrivit acestuia, şi SIS a ştiut de tragedie până la Anul Nou, şi nu după 6 ianuarie, aşa cum a anunţat public conducerea acestuia.

La o şedinţă a comisiei s-a propus ca toţi funcţionarii participanţi la vânătoare să fie suspendaţi din funcţii până la finalizarea anchetei. Reprezentantul democraţilor în comisia parlamentară, Alexandru Stoianoglo, s-a pronunţat împotriva acestui fapt. Până acum, au fost demişi procurorul general Valeriu Zubco şi directorul Agenţiei „Moldsilva” Ion Lupu care au participat la acea vânătoare. „Colegi” la distracţia cu final tragic le-au mai fost preşedintele Curţii de Apel Ion Pleşca, vicepreşedintele aceleiaşi instanţe Gheorghe Creţu, bănuitul oficial în dosarul morţii lui Sorin Paciu, directorul Întreprinderii „Registru” Sergiu Răilean, consilieri PL, oameni de afaceri apropiaţi PD şi angajaţi ai „Moldsilva”. Anterior, atât premierul Vlad Filat, cât şi deputatul liberal Ana Guţu s-au pronunţat pentru demiterea tuturor funcţionarilor participanţi la vânătoarea din 23 decembrie 2012.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)