Dosar // Cazul de la Hăsnăşenii Mari

UPDATE // Arma crimei nu a fost găsită, se caută martori

canal2

Captura video: canal 2

În cazul oribilei crime de la Drochia, în urma căreia a fost violată şi înjunghiată fetiţa de 7 ani, există un suspect care şi-a recunoscut vina Totodată procurorul Marin Tomac a declarat pentru JURNAL că arma crimei încă nu a fost găsită.

„Din spusele suspectului, este vorba despre un cuţit mic. Acesta, după ce ar fi înjunghiat fata, l-ar fi pus într-un buzunar al scurtei acesteia, după care a aruncat-o în fântână. Noi am căutat cu un magnet acest cuţit în fântână, dar nu am găsit nimic deocamdată. Încercăm să găsim alte metode de căutare”, ne-a relatat procurorul. De asemenea, suspectul le-ar fi spus oamenilor legii că există şi martori care l-ar fi văzut împreună cu victima, însă aceştia nu au fost găsiţi şi nici audiaţi.

Cât despre rezultatele expertizei biologice, care ar demonstra că suspectul a agresat victima sexual şi dacă fetiţa era vie în momentul în care a fost aruncată în fântână, procurorul a explicat că nu se ştie când vor fi gata. Marin Mocan a adăugat că acest caz se investighează şi nu sunt excluşi şi alţi suspecţi.

UPDATE // Locuitorii din Cubolta nu cred că consăteanul lor ar fi ucis minora în vârstă de şapte ani

Locuitorii satului Cubolta, r-nul Sângerei, pun la îndoială faptul că tânărul în vârstă de 27 de ani, din această localitate, suspectat de moartea fetiţei din Hăsnăşenii Mari, ar fi ucis minora. Suspectul suferă de retard mintal şi este invalid de gradul doi. Potrivit medicului de familie, tânărul nu este violent, deseori însă dispărea de acasă şi era găsit muncind cu ziua pe la stâne. Face parte dintr-o familie foarte modestă, dar părinţii şi sora sa sunt oameni oneşti şi muncitori.

Unicul suspect în cazul acestei crime este un tânăr de 27 de ani, invalid de gradul doi de la naştere, aflat în evidenţa Centrului de Sănătate din Cubolta, Sângerei. Acest lucru ne-a fost confirmat de către medicul de gardă de la această instituţie, Maria Alba. Atât medicul, cât şi alţi locuitori ai satului pun însă la îndoială că Valeriu ar fi în stare să comită o asemenea crimă. „Noi nu credem că e capabil de aşa ceva. Presupunem că au fost mai mulţi indivizi, iar el a luat vina asupra sa”, opinează medicul. Valeriu locuieşte cu mama, tatăl vitreg şi sora sa în vârstă de 19 ani. Mama şi sora lucrează în calitate de dereticătoare la liceul din Cubolta. Directorul adjunct al liceului, Grigore Moscal, a declarat pentru JURNAL că familia suspectului este o familie social vulnerabilă, dar sunt oameni harnici şi oneşti. „Mama acestui băiat este foarte cumsecade şi sora sa este o fată muncitoare. Mama lucrează de mulţi ani la noi, iar fata este angajată de un an, şi am doar cuvinte bune despre ele. Cât despre băiat, nu vă pot spune nimic, ştiu doar că adesea fugea de acasă, dar nu am auzit niciodată să fi făcut ceva rău”, remarcă acesta.

„Nu credem că el este vinovat”

Nici consătenii suspectului nu cred că acesta ar fi fost în stare să comită o asemenea crimă. Deşi provine dintr-o familie modestă, părinţii lui nu consumă alcool şi îşi câştigă existenţa prin muncă. „Da, băiatul are probleme de ordin mintal de când s-a născut, dar nu bea şi niciodată nu am auzit să facă nebunii. Mai mult, îl vedeam adesea pe stadion, se juca cu copiii şi nu credem ca el să fie vinovat”, ne spune Svetlana Ciolac, locuitoare din Cubolta.

De asemenea, am aflat că acesta dispărea adesea de acasă, fiind ulterior găsit muncind pe la stânele de oi. Acest lucru ne-a fost confirmat şi de către secretara primăriei din satul Cubolta, Ala Barbăroşie, care a remarcat că suspectul era mai mult plecat de acasă, dar că niciodată nu a auzit vorbindu-se rău despre el. „Toţi se miră şi nu cred că el ar fi vinovat, nici chiar băieţii de seama lui. Am auzit că acesta ar fi fost văzut în oraşul Bălţi cum era bătut de nişte ţigani, dar ca el să fi bătut pe cineva sau altceva nu am auzit niciodată”, ne spune femeia.

UPDATE // Expertiza medico-legală  a relevat că minora a fost violată.

Nicoleta a dispărut în seara zilei de 13 ianuarie, când a mers cu alte fete cu uratul. Corpul său a fost găsit de către săteanul Alexei Potop într-o fântână de la marginea satului. Acesta, din spusele sătenilor, îşi adapă oile la această fântână. În seara de 19 ianuarie, scoţând apă, a observat sânge, bomboane şi o bucată de colac în căldarea cu apă.

Ştiind că poliţia şi locuitorii din Hăsnăşenii Mari o caută pe fetiţă, el a alertat autorităţile. După mai multe cercetări, au fost reţinuţi doi suspecţi, însă, potrivit procurorilor, doar unul şi-a recunoscut vina, celălalt a fost eliberat astăzi. Cel care şi-a recunoscut fapta este ruda tatălui vitreg, tânărul de 27 de ani.

Suspectul este invalid de la naştere

Iurie Vrabie, procurorul raionului Drochia, a declarat că suspectul şi-a recunoscut vina şi a povestit cum a comis crima. La audieri, el a spus că, în seara crimei, a întâlnit-o pe fetiţă a dus-o la brigada de tractoare de la marginea localităţii, unde a înjunghiat-o, după care a aruncat-o în fântână. Oamenii legii sunt în aşteptarea expertizei medico-legale, care se desfăşoară în aceste momente la Centrul de Medicină Legală din Drochia.

Fetiţa va fi înmormântată în Recea, Râşcani

Nicoleta locuia cu mama sa, tatăl său vitreg şi sora sa mai mică. Potrivit vecinilor, mama sa, Ana, este însărcinată cu al treilea copil. Vecinii au doar cuvinte bune despre familia Creţu, descriindu-i ca familie bună, cumsecade, care aveau mereu grijă de cele două fete. Tatăl Nicoletei, chiar dacă este vitreg, a avut grijă de ea de la vârsta de trei ani. O vecină care a solicitat anonimatul ne-a spus că bărbatul ce locuieşte cu mama sa este un om bun şi că fetiţa era mereu îmbrăcată, hrănită şi îngrijită.

Şi vicedirectoarea şcolii din localitate, Nina Sârbuşca, are doar cuvinte de laudă despre fată. Ea ne-a spus că era cuminte, prietenoasă, că învăţa bine şi făcea parte dintr-o familie bună şi liniştită. Eugen Vatamaniuc, un alt vecin, a declarat pentru JURNAL că nu a auzit niciodată scandal în această familie sau că fetiţa să fie bătută. „Le sunt naş de botez şi sunt cumsecade. Tatăl fetei m-a întrebat: ‚Cum să o ucid, când o cresc de la trei ani?!’.

„Poliţia a fost şi la tatăl natural al fetei, care are o altă familie, precum şi un alt nume, stabilit în raionul Glodeni”, a spus acesta. Din spusele vecinului, Nicoleta va fi înmormântată în satul Recea, raionul Râşcani, unde s-a născut şi de unde este mama sa. Consătenii din Hăsnăşenii Mari adună ce pot pentru a-i ajuta cu înmormântarea copilei.

images_cms-image-000015925

Sursa: deschide.md

 

Potrivit deschide.md, suspectul  a învățat într-o școală specială pentru persoane cu dezabilități.  Pe youtube există două înregistrări video în care apare și tânărul suspectat de crimă. Interlocuitorii fac glume pe seama dizabilității acestuia.

 

 

 

The following two tabs change content below.