EXCLUSIV // Bravo, Pasha! Semifinala Eurovisionului trăită de mama interpretului

Emoţiile au făcut-o pe Ela Parfeni, mama lui Pasha Parfeny, reprezentantul Republicii Moldova la Eurovision, să îngenuncheze în faţa televizorului când fiul ei a apărut pe scenă, să sară în sus de bucurie, când a aflat că acesta a intrat în finală, să cânte la pian melodia fiului şi să danseze, imitând mişcările din showul cântecului „Lăutar”. Marţi seara, alături de ea au fost prietenele sale de suflet.

Marina LIŢA

„Ia şlapii lui Pavlic, să nu-ţi fie frig!”, mă îndeamnă Ela, mama lui Pasha Parfeny, reprezentantul RM la Eurovision. „Patru prietene de-ale mele, printre care şi fosta sa profesoară de pian, vor fi alături de mine în această seară”, spune mama interpretului care abia intrase în casă. „Avem examenele finale la şcoală şi suntem foarte ocupaţi”, continuă femeia care e profesoară de pian la Şcoala de Muzică din Orhei.

„Cum deschidea ochii, se apuca de cântat”

„A fost acasă înainte de a zbura la Baku. Îi place să vină la Orhei, se duce la geam şi priveşte afară”, spune femeia. De la etajul cinci al unui bloc din Orhei, localitatea unde s-a născut interpretul, se vede o mare de verdeaţă şi e linişte. „Dar am fost şi eu la el la Chişinău şi l-am ajutat la împachetat, pentru că era ocupat cu repetiţii şi nu reuşea. M-a sunat şi în jumătate de oră eram în drum”, povesteşte femeia.

Aceasta susţine că lui Pavel – sau Pavlic, aşa cum îi spun cei apropiaţi – i-a plăcut întotdeauna să cânte. „Cânta cum se scula dimineaţa. Când mergea la sora mea, cânta neîntrerupt, ea îl ruga să mai tacă. Acasă nu i-am interzis niciodată”, îşi aminteşte Ela, care aruncă o privire spre ecranul televizorului.

„Îmi împărtăşeşte toate ideile”

La scurt timp, casa se umple de oaspeţi. Ana, Silvia, Svetlana şi Svetlana, unele din cele mai apropiate prietene ale mamei artistului, precum şi cele mai înflăcărate fane ale sale, după cum se declară, au lăsat grijile şi au venit să-l sprijine pe fiul prietenei lor.

Linişte în odaie, se aude doar televizorul care arată prestaţia orheianului. Mama se ridică din fotoliu, îngenunchează pe covor lângă televizor şi stă nemişcată. Doar mâinile i se adună în pumn, de parcă ar vrea să-i transmită toată energia fiului ei. Genunchii nu o mai ţin, aşa că-şi schimbă poziţia, dar ochii nu şi-i dezlipeşte de ecran. Rămâne aşa chiar şi la finele piesei, când celelalte femei aplaudă. „Bravo, Pasha! A cântat bine, în comparaţie cu mulţi cântăreţi care au urcat pe scenă”, îşi dau acestea cu părerea.

„A fost bine. Unele mişcări le-au scos din show. Mie mi-a plăcut showul cu care s-a prezentat în Moldova. Şi costumele au fost frumoase. Văd că au rochiţe noi fetele, dar mi-au plăcut şi rochiţele de mireasă”, spune Ela. „Mulţi nu i-au acceptat ideea, dar cred că aceasta nu l-a descurajat, în tot ce face, încearcă să aducă ceva nou şi original, să nu se repete”, afirmă Ela. „Întotdeauna când are o idee de cântec, mi-o trimite pe mail şi, indiferent de oră, ascult şi-i spun părerea mea. Mi-a plăcut şi cântecul de anul trecut cu care a evoluat la Eurovision”, afirmă femeia, rămânând un moment pe gânduri.

„Pasha – 12 puncte!”

„Totuşi arăta obosit. Nu cred că ceilalţi au văzut, dar eu, care-l ştiu bine, am observat”, spune femeia care nu-şi ia ochii de la ecran în speranţa că va apărea chipul lui Pasha. „De la ora două ziua i-au machiat. Şi cu fusul orar (Azerbaidjanul este cu două ore înaintea R.M. – n.a.), este şi logic să fie obosit. Mă bucur că a plecat la Baku împreună cu Iuliana, prietena lui”, spune femeia, care în sfârşit îşi ia ochii de la ecranul televizorului, căci apar următorii concurenţi. Ia pixul în mână, ascultă melodia şi notează pe foaie punctajul, aşa cum a făcut  pe parcursul întregii seri. Pasha a acumulat 12 puncte din start, din partea orheiencelor.

„Pavlic a fost întotdeauna un băiat talentat şi muncitor. Mi-a fost elev şi mă mândresc cu el”, îmi spune Svetlana, fosta profesoară de pian a interpretului, în timp ce scoate dintr-un plic poze cu Pasha, elev al Şcolii de Muzică din Orhei.

„Face muzică, nu urmăreşte presa”

Şi fiindcă organizatorii au hotărât să întindă la maxim nervii mamei, aceasta ia în mână un ziar, unde a fost publicat un articol despre Pasha. „Le adun pe toate, unde este scris de bine sau de rău. Eu i le arăt lui şi-i spun că a apărut un articol nou. El se uită şi-mi răspunde că va citi mai târziu, după care se apucă iar de cântat. Atât eu, cât şi bunica adunăm toată informaţia care apare despre el în presă. Mai mult ca sigur că bunica stă acasă şi priveşte semifinala”, spune aceasta.

„Arată bine în poze. Nu i se văd creţii, ca în copilărie”, intervine Silvia, una din fanele interpretului, privind pozele din ziar. „Când era mic şi cineva îl întreba de unde a luat creţii lui frumoşi, el nu se pierdea cu firea şi le răspundea că natura i i-a dat”, povesteşte zâmbind mama.

Apar prezentatorii care încep a anunţa concurenţii ce au intrat în finală. „E bine că a intrat România, au cântat bine. Tu ce punctaj le-ai pus?”, întreabă Ana, când este anunţată prima finalistă a serii. „Nu am notat încă, dar şi mie mi-au plăcut”, spune Svetlana, profesoara interpretului. Şi iarăşi se lasă linişte, întreruptă la un moment dat de chiote şi strigăte de bucurie. Pasha Parfeni a intrat în finală! După ce se îmbrăţişează, cele mai mari fane ale interpretului continuă să privească pentru a vedea cu cine se va lupta Pasha. „Israel nu a intrat? Mie mi-a plăcut ei. Dar şi bunicuţele din Rusia s-au descurcat bine. Bravo lor!”, îşi dau cu părerea femeile.

„O pereche nouă de cercei!”

Telefonul începe să sune, iar Ela se retrage în altă cameră ca să răspundă, pentru că fanele lui Pasha nu contenesc să comenteze rezultatele. Nu reuşeşte să închidă, că telefonul sună din nou. „Am să privesc şi joi seara, să văd cine va mai cânta sâmbătă. În fiecare an mă uit la Eurovision, anul acesta a fost mai special”, comunică mama.

Când o întreb ce cadou îi va face fiului ei, la cei 26 de ani, pe care-i împlineşte pe 30 mai, aceasta zâmbeşte. „El vrea cercei. I-am propus să-i cumpăr un lănţişor, a dat negativ din cap”, spune aceasta, uitându-se la posterele cu fiul ei care au umplut toată camera.

La un moment dat, Svetlana, profesoara interpretului, se aşază la pian şi încearcă să improvizeze melodia „Lăutar”. Ajutată de Ela, cele două femei apasă pe clapele pianului, lăsând muzica să răsune în cameră. Bucuria pe care o au în această seara şi sentimentul de mândrie le face să lase instrumentul şi să conecteze computerul. După ce pun piesa „Lăutar”, cele cinci încep să danseze, imitând mişcările din show. Pline de o energie debordantă, deşi ceasul arată că e trecut de ora unu noaptea, şi răspândind o veselie molipsitoare, cele mai mari fane ale interpretului se despart dându-şi întâlnire pentru sâmbătă, la marea finală.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)