EXCLUSIV: Balint va rămâne încă doi ani la naţionala Moldovei!

NAŢIONALA // „Fiecare selecţioner a stat cel puţin două mandate şi ar fi firesc ca şi Balint sa aibă această posibilitate”

Selecţionerul Gabi Balint are şanse mari să continue la naţionala de fotbal a Republicii Moldova şi în preliminariile Campionatului Mondial din 2014, care va avea loc în Brazilia. Fiecare selecţioner, care a lucrat până acum la naţionala Moldovei, a stat cel puţin două mandate şi ar fi firesc ca şi Balint sa aibă această posibilitate, a declarat în exclusivitate pentru JURNAL preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF), Pavel Ciobanu.

–         D-le preşedinte, s-au finalizat preliminariile Euro–2012 şi deja se poate trage linia.

–         Reiterez că după meciul de debut cu Finlanda toţi am prins aripi şi aveam speranţe că vom avea un parcurs foarte bun în meciurile următoare. Din păcate, înfrângerea cu Ungaria de la Budapesta a fost un factor crucial pentru noi. Trebuia să batem în acel meci, mai ales că veneam după o victorie, iar ei după o înfrângere usturătoare cu Suedia. Iarăşi e vorba de mentalitatea noastră. Jucătorii se gândeau că au deja trei puncte şi că nimeni nu va zice nimic dacă pierd în deplasare cu Ungaria.

–         I se poate imputa ceva lui Balint? Mă refer la rezultatul final din meciul cu Ungaria.

–         Antrenorul a trimis în teren cei mai buni oameni pe care i-a avut atunci la dispoziţie, dar totuşi cred că pe undeva nu a vorbit cu jucătorii despre importanţa meciului. Balint trebuia să insiste foarte mult pe lângă fotbalişti şi să-i facă să înţeleagă că meciul trebuie câştigat cu orice preţ. S-a văzut că ungurii tremurau la început şi le era frică de noi, dar odată cu trecerea timpului au prins curaj şi ne-au dat două goluri. Puteam şi noi să egalăm, dar nu am mai avut timp.

–         Selecţionerul a spus că tot timpul are probleme cu unii jucători, care nu prea vor să vină la echipa naţională. A contat acest lucru în ceea ce priveşte clasamentul final?

–         Gabi Balint a ştiut din start unde vine şi ce-l aşteaptă aici. Eu cred totuşi că dânsul a avut la dispoziţie toţi jucătorii pe care i-a vrut, cu unele excepţii. Noi nu suntem ca naţionala României, care poate să alinieze două echipe. Mai cred că Balint putea să-l cheme în continuare pe Viorel Frunză.

–         Ce ar trebui schimbat la naţionala noastră pentru ca în preliminariile CM-2014 să avem un parcurs mai bun?

–         În primul rând, trebuie ca băieţii să crească ca valoare şi să joace titulari la echipele lor de club. Totodată, trebuie să dea tot ce au mai bun la meciurile pe care le joacă la naţională. Noi nu suntem Brazilia şi nu ne putem lăuda cu o măiestrie oarecare. Dar dacă vom munci pe teren, la fel cum am făcut cu Olanda, atunci şi Dumnezeu va ţine cu noi. Spre exemplu, noi am câştigat cu 4-0 meciul cu San Marino, dar am suferit mult până am avut 2-0. Se vede că la capitolul măiestrie nu stăm prea bine.

–         Ce simţiţi Dvs. atunci când staţi lângă omologul dvs., iar echipa naţională pierde meci după meci?

–         Probabil, m-am simţit la fel ca şi omologul meu din Finlanda şi Grecia, atunci când unii au pierdut, iar cu alţii am făcut remiză. Nu mă simt bine atunci când pierdem şi de fiecare dată trebuie să-l felicit pe omologul meu, iar el, la rândul său, să-mi dorească succes pe viitor. Sper că vor trece aceste timpuri. Trebuie să avem răbdare şi va veni timpul când noi vom fi felicitaţi după meciuri, şi nu invers. Asta e realitatea şi mă doare.

–         D-le Ciobanu, nici naţionalele U-16, U-17, U-19 şi U-21, care reprezintă viitorul naţionalei, nu prea au rupt gura târgului…

–         Asta e rezerva şi viitorul nostru. Mă doare mult acest lucru, mai ales că naţionalele U-16, U-17, U-19 şi U-21 participă la toate turneele. Ca şi la naţionala de seniori, e vorba de mentalitatea lor. Se uită la ăştia mai mari şi iau exemplu, din păcate. Oricum, rămân optimist şi cred că vor apărea trei-patru jucători care vor face saltul la naţionala mare.

–         Credeţi că demisia lui Sergiu Chirilov de la cârma naţionalei de tineret se va răsfrânge pozitiv în perspectiva meciurilor cu Portugalia şi Polonia?

–         Sergiu a avut prea multă încredere în băieţii pe care i-a antrenat. Probabil, i-a fost greu să ia această decizie după înfrângerea cu Rusia, dar cariera lui de antrenor abia e la început. Acum toţi vor uita că Sergiu Chirilov a bătut Germania şi a terminat pe locul trei preliminariile precedente. Asta e viaţa de antrenor. Ai rezultate – rămâi, iar dacă nu – pleci.

–         Deja s-a decis cine va fi noul antrenor la U-21?

–         Încă nu a fost numit un nou tehnician. Mai sunt două meciuri de disputat în 2011, iar după ele se va lua o decizie. Va fi un antrenor interimar pentru meciurile cu Portugalia şi Polonia.

–         Dacă e să revenim la naţionala de seniori – Balint va continua şi în următorul ciclu preliminar?

–         Am avut deja o discuţie cu Gabi. Noi mai avem un meci amical pe 11 noiembrie, cu Georgia, după care vom lua o decizie în acest sens.

–         Balint a spus că vrea să continue şi totul depinde de Dvs.

–         Toţi antrenorii care au lucrat până acum la naţională au avut şansa să lucreze două cicluri preliminare şi ar fi firesc ca şi în cazul lui Balint să se întâmple aşa. Noi avem o colaborare foarte bună şi cred că, dacă va rămâne la echipă, lucrurile se vor îmbunătăţi. Balint a făcut unele greşeli în primul său mandat la naţională şi cred că-şi dă seama de asta. Acum el ştie tot ce se întâmplă în fotbalul moldovenesc, ştie la ce să se aştepte şi la ce nu. Deja nu mai este musafir, ci ştie tot.

–         Actualul selecţioner a mai spus că nu-l interesează banii şi că nu a antrenat Moldova pentru a se îmbogăţi…

–         După meciul amical cu Georgia vom mai avea o discuţie finală şi vom vedea ce se va întâmpla. Să dea Dumnezeu să nu-l intereseze banii, aşa cum a spus dânsul.

Interviu realizat de Vitalie HADEI