Excesul de cafea duce la dereglări psihice

Cafeaua, datorită conţinutului ridicat de cofeină, stimulează sistemul nervos central, metabolismul, reduce oboseala fizică, amplifică agitaţia, puterea de coordonare şi concentrare. Contrar multor opinii, consumul de cafea nu elimină nevoia de somn, ci are doar rol energizant, susţin specialiştii în domeniul nutriţiei ai site-ului steadyhealth.com.

Potrivit acestora, acest aliment este considerat un drog, deoarece creează dependenţă. Mai mult, efectele sale asupra organismului sunt energizante, doar că pentru o perioadă scurtă. Iar pentru a redobândi acea stare suntem tentaţi să mai bem încă o ceaşcă, astfel apar excesele.

Potrivit nutriţioniştilor, efectele consumului excesiv de cafea sunt diverse, de la dereglări psihice până la intoxicaţii. Astfel, intoxicaţiile au ca efect stările prelungite de anxietate, panică, insomnii, ameţeli, dureri musculare, greutăţi în exprimare, paranoia şi dereglări stomacale. Mai mult, nutriţioniştii precizează că pulsul este accelerat, vasele de sânge se dilată, tensiunea arterială este mărită. În cazuri extreme se pot produce chiar dereglări de echilibru, pierderi temporare de memorie şi halucinaţii. De asemenea, studiile cercetătorilor americani au arătat că există o legătură directă între consumul excesiv de cafea şi bolile cardiovasculare, prin creşterea valorii colesterolului.

O altă consecinţă a consumului excesiv de cafea este producerea acidului stomacal, apariţia gastritei şi a ulcerului. Tocmai de aceea, consumul moderat este foarte important, iar doza zilnică recomandată de cafea este de cel mult 200–300 de mililitri. Persoanele care depăşesc această cantitate ar trebui să reducă sau chiar să renunţe la băutura energizantă pentru o perioadă de timp. Şi asta cu toate că, în acest timp, stările de iritabilitate, dificultăţile în concentrare, stările de vomă, ameţeală, somnolenţă şi nervozitate vor fi la cote maxime.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)