Examenul medical, indispensabil

Cercetarea medicală se va efectua doar în cazul în care viitorii soţi vor solicita acest lucru şi doar cu acordul în scris al acestora

În timp ce autorităţile au votat modificarea legislativă prin care nu mai obligă cuplurile ce vor să se căsătorească să facă un examen medical, majoritatea tinerilor sunt de părerea că acesta ar trebui să fie efectuat la modul serios.

Victoria POPA

„Fiecare are dreptul să aleagă, dar, în acelaşi timp, trebuie să fie informat şi conştient de beneficiul şi importanţa unui examen medical”, a comunicat pentru JURNAL medicul obstetrician-ginecolog Victoria Ciubotaru.

Ministerul Sănătăţii motivează că asemenea dispoziţii încalcă drepturile şi libertăţile stabilite de legislaţia internaţională cu privire la respectarea vieţii private. Prin urmare, examenul medical se va efectua doar în cazul în care viitorii soţi vor solicita acest lucru şi doar cu acordul în scris al acestora. Până în prezent, examenul medical înainte de căsătorie era obligatoriu pentru a se depista bolile care pot fi transmise copiilor.

„Nu sunt de acord cu noua modificare pentru că riscăm să avem o generaţie tânără bolnavă. Numai printr-un exanen medical serios vom afla ce maladii avem, iar unele se pot preveni. Din contra, actualmente ar trebui să se înăsprească modul de obţinere a certificatelor respective”, spune Cristina, 20 de ani.

Certificatul formal

Dorina, 22 de ani, afirmă: „Din punct de vedere formal, e foarte bine că au modificat această lege, dar din punct de vedere al sănătăţii societăţii, cred că nu e bine, deoarece sunt mulţi tineri care nu ştiu care e starea sănătăţii lor. Ei sunt viitorii părinţi. Până la urmă, e bine că au anulat obligativitatea, totuşi, suntem un stat democratic”.

Alexandru, 27 de ani, spune că „peste 90% dintre tineri, pur şi simplu, achitau o taxă de 200–300 de lei unei instituţii medicale pentru acest certificat medical. A doua zi, obţineau certificatul cu toate ştampilele medicilor, care demostra că sunt absolut sănătoşi, ceea ce am făcut şi noi”.

Diagnostic cumpărat

Bărbatul ne convinge prin exemplul prietenilor săi care, din principiu, au vrut să meargă pe calea legală pentru a obţine certificatul medical. „După aproximativ trei săptămâni, n-au reuşit să obţină certificatul pentru că un medic îi programase peste o lună. Din lipsă de timp, au recurs la metoda la care recurge majoritatea”, povesteşte Alexandru.

Examen medical conştientizat

Solicitat de JURNAL, geneticianul Adrian Creţu susţine că orice tânăr trebuie să facă în mod conştient un control medical. „Un test genetic de compatibilitate între tineri nu este oportun până la căsătorie. În primul rând, deoarece un test genetic pentru toţi pacienţii nu există, deşi pericolul de concepere a unui copil de o femeie cu Rh negativ şi partenerul său cu Rh pozitiv există, fenomen numit izoimunizare. Aici sunt incluse căsătoriile între două persoane înrudite printr-un strămoş comun, fenomen numit consanguinitate – încrucişarea între „rude de sânge”, informează medicul genetician.

Geneticianul menţioneză că se ştie că există peste 10.000 de boli determinate genetic. Ele au o mare diversitate, se manifestă la orice vârstă, orice sistem de organe, de aceea, se găsesc în aproape toate specializările medicale. Bolile genetice sunt frecvente, ele îi afectează pe cel puţin 5-8% dintre nou-născuţi şi, probabil, 30-40% din indivizi pe întreg parcursul vieţii.

Directorul Centrului municipal de zi şi de plasament pentru copii de vârstă fragedă şi familie, Maria Jăchiu, spune că fiecare cuplu trebuie să efectueze examenul medical. Acesta trebuie să fie obligatoriu pentru că se răsfrânge mai târziu asupra familiilor tinere, prin naşterea copiilor cu diferite malformaţii. Acest control ar preveni naşterea multor copii bolnavi, afirmă directorul.

Dreptul de a alege

Potrivit acesteia, în prezent, în Centru sunt 94 de copii cu diferite maladii. Printre aceştia este o grupă de copii foarte bolnavi, care sunt lăsaţi la Centru numai ziua, părinţii vin la sfârşitul zilei şi îi iau acasă. Copiii suferă de asemenea maladii ca paralizie cerebrală infantilă, microcefalie, hidrocefalie, sindromul Down.

Referindu-se la modificarea legislativă, şefa Oficiului Stare Sivilă sectorul Râşcani, mun. Chişinău, a comunicat că este de acord cu modificarea făcută pentru că fiecare e liber să facă o alegere de a efectua sau nu un control medical.

În opinia acesteia, şi acum înregistrarea căsătoriilor la oficiile stare civilă se efectuează doar cu prezentarea certificatelor medicale. Dintre cuplurile care vor să se căsătorească, numai cele care vor să urgenteze înregistrarea căsătoriei şi cele care se recăsătoresc se indignează de prezentarea certificatului medical, declarând că legea este imperfectă.

„Marţi, 22 mai, de Sf. Nicolae, s-a căsătorit o pereche după ce au convieţuit peste treizeci de ani. Cererea certificatului medical i-a indignat, dar l-au prezentat, pentru că s-au convins după atâţia ani că sunt perechea ideală”, povestea ofiţerul.

The following two tabs change content below.