Examenul de bacalaureat la limba română s-a încheiat

BAC

Foto: Nadea Roşcovanu

Absolvenţii claselor liceale au susţinut astăzi proba la limba de instruire, primul examen de bacalaureat pentru elevii vorbitori de limba română şi cel de-al doilea pentru candidaţii vorbitori de alte limbi.

În faţa Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi”, unul din centrele selectate pentru desfăşurarea examenelor de bacalaureat, s-au strâns astăzi mai mulţi reporteri decât părinţi, susţinători ai elevilor. Uşa liceului, monitorizată de un agent de pază, a fost încuiată pe tot parcursul examenului, nimeni nu a intrat în clădire, au ieşit doar elevii care au terminat de scris testele. Unii tineri, extrem de emoţionaţi, au evitat jurnaliştii, doar cei cărora examenul li s-a părut uşor au făcut faţă întrebărilor puse de reporteri.

Alina Bălan, elevă la „Centru de Excelenţă în Informatică şi Tehnologii Informaţionale”, care a susţinut examenul în incinta Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi”, spune că pentru ea nu a contat camera video care i-a urmărit pe tot parcursul examenului. „Am avut emoţii, dar, din moment ce am intrat în sală, am zis: gata, până aici a fost, trebuie să mă concentrez! M-am pregătit pe parcursul tuturor anilor, dar în special în clasele liceale, am luat şi consultaţii.

BAC2

Foto: Nadea Roşcovanu

Ministrul educației, Corina Fusu, i-a încurajat pe participanții la examenul de bacalaureat, înainte de examen: „Realizarea acestei probe de examen este o formă prin care veți dovedi că sunteți vorbitori culți, că puteți valorifica plenar diferite contexte de comunicare, că sunteți cititori avizați și că, în ultima instanță, iubiți Cuvântul matern. Vă urez putere de concentrare, inspirație și încredere în forțele proprii. Mult succes!”, a spus Fusu.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, din totalul candidaților admiși la sesiunea de bacalaureat, circa 14 000 de candidați vor susține proba la limba și literatura română, iar circa 3 000  vor susține probă la limba și literatura rusă.

Următoarea probă la examenul de bacalaureat va avea loc vineri, 10 iunie, la limba străină.

Examenul de bacalaureat se desfășoară în perioada 3-21 iunie, în 102 centre. La sesiunea curentă sunt admiși 21 524 de candidați, dintre care 16 282 (75,65%) sunt absolvenți ai claselor a XII-a, iar 5 242 (24,35%) sunt restanțieri din sesiunile anterioare.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)