Examene de foc // BACALUAREAT


10 profesori au fost disponibilizaţi pentru că au ajutat elevii să copieze la bac

Mai multe cadre didactice au fost sancţionate disciplinar. Unii au fost demişi din funcţia pe care o ocupă şi nu vor mai putea să o deţină timp de trei ani, peste 30 de elevi vor fi obligaţi să repete examenele pentru că au fost prinşi copiind. Acesta este primul bilanţ al desfăşurării examenelor de bacalaureat în acest an.

Marina LIŢA

După ce săptămâna trecută, zece profesori au fost disponibilizaţi pentru că au ajutat elevii să copieze la bac, în această săptămână, au căzut alte capete. Președinții centrelor de bac din Soroca, Ialoveni, Olănești, Ștefan-Vodă, Fălești și Nisporeni au fost demişi fiind privaţi de dreptul de a ocupa această funcţie timp de trei ani. Totodată, au fost excluşi zece dintre cei 26 de asistenţi. Măsurile au fost luate de Comisia Națională de Examene în urma situațiilor neregulamentare depistate în centrele de bac la susţinerea celui de-al doilea examen.

Cad capete

În acelaşi timp, zeci de absolvenţi ai unui liceu din capitală s-au plâns că au fost umiliţi de ofiţerii Centului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC). Tinerii spun că au fost ţinuţi fără apă şi mâncare preţ de şase ore. Asta însă nu înainte ca angajaţii centrului să caute fiţuici şi prin sutienele fetelor. De atâta stres, cel puţin, cinci tineri şi-au pierdut cunoştinţa.

Lucrările, anulate sau restabilite

Reprezentanţii CCCEC, pe de altă parte, susţin că ofiţerii nu şi-au depăşit atribuţiile. Oamenii legii spun că numărul fraudelor la bac creşte cu fiecare examen.

Pe de altă parte, Mihai Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei, spune că nu există temei de a anula lucrările mai multor elevi. Asta deşi, în ajunul examenelor de bacalaureat, Ministerul Educaţiei a elaborat un regulament care prevede că lucrările elevilor care au intrat în sala de examen cu „materiale ajutătoare” sau mijloace de comunicare electronică urmează să fie anulate. În acelaşi document, se menţionează că elevii surprinşi copiind sau transmiţând soluţii cu privire la rezolvarea subiectului sunt eliminaţi din sală.

Şleahtiţchi declară că ofiţerii CCCEC nu au întocmit procese-verbale când au găsit telefoanele mobile: „Ei trebuia să se documenteze despre acest caz. După documentarea cazului, copilul trebuia să vină cu explicaţia de rigoare şi doar după aceasta, avem tot temeiul să anulăm testul”, a declarat ministrul Mihai Şleahtiţchi.

CCCEC şi Procuratura Generală la Parlament

Despre examenele la bac s-a vorbit şi în cadrul şedinţei de ieri a legislativului. Procurorul general și șeful CCCEC au fost chemați la parlament pentru a da explicații în legătură cu raidurile angajaţilor Centrului anticorupție la examenul de bacalaureat. „Să ne informeze de când CCCEC sunt preocupați dacă copiază elevii. Asta e treaba comisiei. Cine le-a dat dreptul să intre cu detectorul și să-i verifice peste tot. Așa ceva nu s-a mai întâmplat pe pământ. Suntem împotriva corupției, dar nu a copiilor. S-a găsit marea corupție în sutienele elevelor”, a declarat Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, în cadrul şedinţei.

Astăzi, în toate centrele de bac se va desfăşura cel de-al treilea examen de profil real şi umanist, iar pe 19 iunie a fost programat examenul la disciplina aleasă. La 22 iunie, se va desfăşura examenul la limba maternă pentru alolingvi.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)