Examen de naturalizare şi „un mic patriotism”

Fotbalistul Henrique Luvannor, fără emoţii, fără pix, gata de susţinerea testului

Tot mai puţini cetăţeni străini vor să fie cetăţeni ai R. Moldova

Au vrut nespus de mult să fie cetăţeni ai Republicii Moldova, însă jumătate din cele 20 de persoane din Azerbaidjan, Turcia, Siria, Irak, Georgia, Brazilia, Iordania, Kazahstan etc. au picat testul de cunoaştere a Constituţiei R. Moldova.

„Dumneavoastră trebuie să ştiţi un singur lucru, pentru a obţine cetăţenia unei ţări cetăţeanul căreia dumneavoastră vreţi să deveniţi, trebuie să daţi dovadă şi de un mic patriotism”, a menţionat Sergiu Cobăneanu, şeful Catedrei Drept Constituţional şi Drept Administrativ de la USM, membru al Comisiei de Examinare pentru evaluarea gradului de cunoaştere a prevederilor Constituţiei R. Moldova, după ce a anunţat rezultatele testelor.

Însoţiţi de rude, cetăţenii străini s-au adunat la uşa sălii în care, la ora 14.00, urmează să-şi demonstreze abilităţile de cunoaştere a limbii române şi a prevederilor Constituţiei prin rezolvarea unor teste grilă. „Am venit să-mi susţin soţul. El este din Turcia”, ne spune emoţionată Elena. Peste zece minute, pe coridor rămân doar rudele şi apropiaţii care le ţin strâns pumnii celor ce urmează să susţină testul.

Aşezaţi în bănci asemenea unor studenţi, businessmeni, chirurgi, jurişti din toate părţile lumii ascultă ce prezintă testul fără de care nu pot obţine cetăţenia R. Moldova. „Fiecare test este alcătuit din 20 de teste grilă (!), sunt 20 la număr, pe o parte şi pe alta a foii. Vedeţi testul, în colţul din dreapta, mă scuzaţi, din stânga (!) includeţi (!) numele dumneavoastră, aşa cum este în buletinul de identitate şi în partea dreapta – data. La fiecare item este o întrebare şi opţiuni de răspuns. Nu trebuie să aveţi nimic pe masă în afară de această foaie şi un pix”, explică Veaceslav Zaporojan, membru al Comisiei de stat pentru cunoaşterea Constituţiei R. Moldova.

„Când este dragoste, vorbim în limba iubirii”

Chimghiz Aliyev şi mama lui Mehriban în aşteptarea rezultatelor

În acest moment, Henrique Luvannor din Brazilia îşi dă seama că a venit la examen fără pix. Iese repede în coridor, îi dăm obiectul fără de care nu ar putea susţine testul. Ulterior, cu acelaşi stilou, ne va oferi un autograf. Tânărul de 22 de ani s-a dovedit a fi unul dintre cei mai buni jucători al echipei Sheriff Tiraspol. Spre deosebire de ceilalţi susţinători ai examenului, fotbalistul nu are nicio emoţie, este sigur pe sine, chiar dacă vorbeşte o română stâlcită. De doi ani locuieşte la Tiraspol şi a reuşit deja să se căsătorească cu o moldoveancă ce, în scurt timp, îl va face tătic. „Jena znala portugheza, oleacă (Soţia vorbea puţin portugheza.). Când este dragoste, nu e nevoie de cunoaşterea limbii. Noi vorbim în limba iubirii”, ne spune fotbalistul.

Nu în zadar este sigur de propriile puteri, fotbalistul este printre puţinii care au susţinut din prima testul de cunoaştere a Constituţiei R. Moldova. Însă când sunt anunţate rezultatele, brazilianul care îşi doreşte cetăţenia R. Moldova ca să poată evolua pentru echipa naţională a R. Moldova, are nevoie de traducător care să-i spună ce e „admis”. „Sunt sigur că voi trece şi testul la limba română. M-am antrenat acum, dând interviuri”, zâmbeşte fotbalistul.

Testul care decide soarta

Unii dintre candidaţi nu sunt pentru prima dată la examene. Conform regulamentului de examinare, cei care au comis mai mult de două greşeli vor fi obligaţi să-l susţină repetat. „În noiembrie, am susţinut testul la limba română pe nota 10, însă am picat testul de cunoaştere a constituţiei, am făcut trei greşeli. Acum cred că-l voi susţine, deoarece mi-a picat acelaşi test”, spune emoţionat Chimghiz Aliyev.

Autograf de la fotbalistul Henrique Luvannor

În R. Moldova este de la vârsta de 13 ani, când, împreună cu familia, a venit din Azerbaidjan. A absolvit facultatea de drept, s-a căsătorit cu o moldoveancă şi lucrează în sectorul privat. „Străbunicul lui a fost decan la Universitatea agrară. R. Moldova a devenit a doua patrie pentru noi. Popoarele noaste au mult în comun: ospitalitatea, bunătatea, sufletul deschis. Unica diferenţă este că la Baku se trăieşte mai uşor. Pensia mamei mele este de 200 de euro. Nu a lucrat o zi, dar a crescut patru copii. Mi-aş dori să mă întorc în Azerbaidjan, dar fii mei vor să trăiască aici, să fie cetăţeni ai R. Moldova”, ne spune Mehriban Aliyev, mama care a venit să-şi susţină fiul. Mai în glumă, mai în serios, Chimghiz zice că îşi va decide viitorul în funcţie de rezultatele testului.

„Aliyev – respins”, anunţă Sergiu Cobăneanu. „Off, Doamne”, exclamă Ismail când aude că nici el n-a trecut testul şi se apropie imediat de examinatori pentru a vedea unde a greşit. Era sigur că va trece testul. Îl urmăm. Straniu, dar în lista de candidaţi, o persoană cu acelaşi nume a trecut testul.

Procesul de naturalizare

Cei care au picat examenul de cunoaştere Constituţiei R. Moldova vor mai avea o şansă să susţină proba la sfârşitul lunii mai. „Câţi dintre moldoveni ştiu ce este scris în Constituţie?”, întreabă revoltat unul dintre străinii care nu a trecut testul. Propus şi făcut. Jurnal a chestionat 20 de persoane, adresându-le una din întrebările testului: Cele mai stringente probleme din societate şi de stat le rezolvă?… 13 au răspuns – preşedintele, patru – parlamentul, două persoane consideră că premierul este responsabil şi nimeni n-a ştiut că răspunsul la această întrebare este „Se rezolvă prin referendum”.

Sergiu Cobăneanu către cetăţenii străini: „Am tras concluzia că nu prea vreţi să fiţi cetăţeni ai R. Moldova, fiindcă nu prea studiaţi Constituţia R. Moldova”

Potrivit lui Zaporojan, nu este obligatoriu pentru cetăţenii R. Moldova să cunoască prevederile constituţiei, deoarece s-au născut pe acest teritoriu, iar cetăţenii străini care îşi doresc cetăţenia RM trebuie să treacă prin procesul de „naturalizare”.

Tot mai puţini doritori

În 2010, pentru a susţine testele de cunoaştere a prevederilor Constituţiei RM şi a limbii de stat, s-au înregistrat 120 de cetăţeni străini. În 2011 au fost depuse 67 de cereri – 44 de candidaţi au susţinut ambele probe, 13 candidaţi nu au susţinut proba de cunoaştere a Constituţiei RM, iar zece candidaţi nu au susţinut proba lingvistică. În 2012 au susţinut examene 42 de cetăţeni străini.

 

The following two tabs change content below.