Ex-vicepreşedinte al CC: „Urechean instituie dictatura”

Tudor Şoitu, fostul vicepreşedinte al Curţii de Conturi, îl acuză pe Serafin Urechean de interese în sectorul termoenergetic

Fostul vicepreşedinte al Curţii de Conturi, Tudor Şoitu, demis recent de preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean, susţine că a fost revocat ilegal. Acesta a declarat că va depune o plângere la Curtea Constituţională (CC) şi la Comisia parlamentară buget şi finanţe.

„Ieşirile domnului Serafim Urechean sunt o răfuială cu cei care îi sunt incomozi. Procedura a fost încălcată nu doar de el, ci şi de Comisia parlamentară numiri şi imunităţi”, a spus Şoitu. Aceeaşi sursă susţine că a devenit incomod după ce a insistat în repetate rânduri să fie examinate în şedinţe publice rapoartele de audit care reflectă situaţia de la cinci instituţii din domeniul termoenergetic.

Întreprinderile CET 1, CET 2, „Termocom”, „CET Nord” şi ÎS „Moldelectrica” au fost incluse în planul de activitate al Curţii de Conturi pentru anul 2012. „Deşi auditorii au finalizat controlul, descoperind încălcări şi fraude colosale, preşedintele Serafim Urechean nici astăzi nu vrea să fie examinate rapoartele din acest domeniu. El doreşte ca toate aceste rapoarte, care au câte 50–60 de pagini, să fie incluse în unul singur. Or, nu e posibil să le uneşti fără să elimini o parte încălcări”, a declarat Şoitu în cadrul unei conferinţe de presă.

Fostul vicepreşedinte al Curţii de Conturi mai spune că cele mai mari fraude, de zeci de milioane de lei, au fost descoperite la ÎS „Moldelectrica”. „Şeful Inspectoratului General de Poliţie, Ion Bodrug, a solicitat date din acest raport. Serafim Urechean însă a refuzat să le ofere minţind că un astfel de raport nu există. Interesul dlui Urechean în sectorul termoenergetic este prea mare”, a conchis Şoitu.

Potrivit aceleiaşi surse, Urechean ar fi instituit dictatura în interiorul Curţii de Conturi. „Odată cu demiterea mea, niciun membru al CC nu-şi va mai spune opinia. Acest fapt loveşte nu doar în persoana mea, ci şi în imaginea instituţiei în ansamblu”, a mai spus fostul vicepreşedinte.

Amintim că Şoitu a fost demis săptămâna trecută după ce a criticat raportul de audit privind situaţia de la Serviciul Vamal. Acesta a remarcat că în raport nu se menţionează nimic despre întreprinderile ce au gestionat marfă cu încălcări în valoare de 19, 5 milioane de lei la importul în RM a tehnicii electronice şi electrocasnice în 2012.

„Anul trecut, Curtea de Conturi a fost informată că Serviciul Vamal a intentat dosar penal în urma unui control la 53 de agenţi economici în contextul creării prejudiciilor bugetului de stat în valoare de peste 19 milioane de lei. După ce am văzut raportul, am solicitat în mod repetat Serviciului Vamal informaţia despre mersul anchetei, dar nu am mai primit niciun răspuns”, a spus Şoitu.

Serafim Urechean nu a răspuns nici la telefonul mobil, nici la cel din birou pentru a comenta acuzaţiile care i se aduc. Acesta a declarat însă anterior că Tudor Şoitu ar fi fost demis din cauza că nu făcea faţă funcţiei pe care o deţinea şi că n-a dat niciodată nicio indicaţie auditorilor ce şi cum să scrie în rapoartele Curţii de Conturi.

Svetlana Corobceanu

 

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu