Ex-premierul Ion Sturza: „Se prefigurează pierderi de încă un miliard de dolari”

ion-sturza-agora-md

Republica Moldova se confruntă, pentru prima oară de la declararea independenţei, cu un pericol real legat de existenţa sa ca stat. De această părere este fostului premier Ion Sturza, care a lansat un apel către cetăţeni sub forma unui manifest personal, cu genericul „Salvăm Moldova!”. Fostul premier enumeră cinci condiţii pentru a salva R. Moldova de colapsul economic.

În viziunea sa, RM ar putea fi salvată dacă ar exista un plan urgent de redresare a situației economice și bugetare. „Bugetul, până la sfârșit de an, va avea acumulate datorii de 1,5-2 miliarde de lei. Scăderea PIB-ului, comerțului exterior, remitențelor, deservirea furtului miliardului pot duce la un deficit de 20-25% din bugetul pentru anul 2016. Aceasta înseamnă incapacitate de a achita salariile și pensiile, dar și de a face față unor obligații sociale minime. Doar o relaxare urgentă fiscală și monetară, combinată cu o disciplină financiară drastică, poate salva situația”, susţine fostul premier.

Totodată Sturza atrage atenţia că încă trei bănci din sistemul bancar sunt afectate de aceleaşi vicii care au contribuit la lichidarea Băncii de Economii, Unibank şi a Băncii Sociale: intransparenţa totală a acționarilor, existenţa unui stoc enorm de credite neperformante, mediocritatea managerială, dar şi frauda directă. „În maxim 10 zile, trebuie identificaţi beneficiarii finali ai acționariatului, reali, nu fictivi, iar acționarii să fie obligaţi să recapitalizeze băncile. Dacă se opun, băncile trebuie să fie naţionalizate, în caz contrar, se prefigurează pierderi de încă un miliard de dolari”, atenţionează Sturza.

În viziunea fostului premier, pentru a salva RM este necesar să înceapă urgent lucrările de interconectare cu centrul țării a gazoductului Iași-Ungheni. „Cu maxim 100 de milioane de dolari, în șase luni, 80% din gazul necesar vor fi asigurate dintr-o sursă alternativă. Cu maxim 500 de milioane de euro, în doi ani și jumătate, ne interconectăm și ne sincronizăm cu sistemul european energetic. Discuțiile gen nu sunt bani, studii de fezabilitate și specificații tehnice trebuie tratate ca sabotaj”, afirmă Sturza.

„Întrebarea frecventă pe care mi-o pun e dacă sunt în Moldova 20 de patrioți integri și profesioniști care să vrea să salveze țara?! Oameni care ar fi gata pe baze de voluntariat să lucreze cinstit doi ani, timp de care avem nevoie să stabilizăm situația și să întoarcem țara poporului?! Oameni care sunt gata să jure că nu au furat, nu fură și nu vor fura propriul popor?! Oameni care vor trece purgatoriul integrității în fața societății?! Dacă sunt, să ne punem pe treabă”, îşi încheie mesajul Ion Sturza.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)