Ex-deputat în primul parlament: „Nu-ţi vinde sufletul, dle primar!”

Vasile Şoimaru, fost deputat în primul Parlament, doctor în economie, născut la Cornova, Ungheni, a lansat un  mesaj critic la adresa primarului din satul său de baştină, Ştefan Roşca, ales în funcţie pe lista PLDM, trecut recent de partea PD. Roşca este unul dintre primarii care şi-au pus semnătura pe scrisoarea adresată UE în care liderii PAS şi PDA sunt acuzaţi de suspendarea finanțării UE pentru țara noastră. Fostul deputat şi-a exprimat nemulţumirea în cadrul protestului organizat în Piaţa Independenţei din or. Ungheni pe 29 iulie, curent.

„Primarul s-a ţinut cât a putut din 2013 până în prezent. Apoi am văzut semnătura aceea antieuropeană. El vrea într-adevăr să facă ceva pentru oamenii din sat, dar nu se poate să încerci să faci ceva cu aşa preţ, dle primar! Nu se poate să-ţi vinzi sufletul. La primăvară, pot fi alţii la putere. Va trebui să explici de ce ai semnat împotriva regimului de vize. Dacă Uniunea Europeană va anula regimul de vize, ce vom face noi? Ne vom pomeni iar izolaţi în ocolul lui Plahotniuc şi Dodon. E timpul să vedem cum trăieşte lumea civilizată, copiii noştri trebuie să înveţe, inclusiv peste hotare, ca să avem cu timpul parlamentari oneşti ca în toată lumea”. „Aceştia de la guvernare ne mulg ca să-şi întreţină odraslele. O ţară atât de săracă a dat naştere la atâţia miliardari! De ce? Pentru că cedăm”, a spus Şoimaru.

Solicitat de JURNAL, primarul de Cornova, Ştefan Roşca, a refuzat să comenteze criticile aduse de fostul deputat. „Dumnealui mi-a trimis un mesaj, inclusiv în scris, dar nu vreau să comentez. Cornova nu e a mea, nu e a lui Plahotniuc, ci e a cornovenilor”, a spus cu emfază Roşca. Acesta a mai ţinut să precizeze că actualmente, oficial, nu face parte din niciun partid.

Cu toate acestea, reprezentanţii primăriei şi oamenii din sat au putut fi văzuţi la contraprotestul PD de la Ungheni, unde s-au scandat lozinci împotriva opoziţiei. Numele şi semnătura i se regăseşte printre semnăturile celor peste 700 de primari de municipii, orașe și sate, care au semnat scrisori către înalții oficiali europeni în care acuză Platforma DA și PAS de suspendarea finanțării UE pentru țara noastră.

Amintim că Parlamentului European a adoptat o rezoluție care prevede suspendarea asistenței macrofinanciare pentru R. Moldova, din cauza nerespectării precondițiilor politice stipulate în acordul dintre UE și Republica Moldova. Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat că suspendarea asistenței este legată de invalidarea alegerilor de la Chișinău.

În 2015, PD a obţinut victoria în doar 287 de primării. În 2016, numărul primăriilor democrate a crescut până la 396. Timp de trei ani, numărul primarilor care au trecut de partea PD s-a dublat.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu