Evgheni Şevciuk se ascunde la Chişinău de dosarele penale deschise la Tiraspol

Pretinsul parlament din stânga Nistrului a ridicat recent imunitatea fostului lider de la Tiraspol Evgheni Şevciuk. Acesta este acuzat de furt, corupţie şi abuz de putere. Şevciuk nu a aşteptat să fie arestat, el a fugit cu o barcă pe Nistru şi se află la Chişinău. Urmărirea penală pentru o primă persoană în stat este un precedent pentru Transnistria. În plus, potrivit Kommersant, Moscova ar fi sugerat noii conduceri să nu admită o reglare de conturi după schimbarea puterii, scrie kommersant.ru.

Sovietul suprem de la Tiraspol a ridicat recent imunitatea parlamentară a fostului lider Evgheni Şevciuk, care a condus regiunea separatistă între 2011 şi 2016, scrie ria.ru. Pe numele lui Șevciuk a fost pornit mai multe dosare penale, acesta fiind acuzat de fraudă în proporții deosebit de mari. Pentru ridicarea imunităţii lui Şevciuk au votat 35 de deputaţi, unul a fost împotrivă. Potrivit lui Gurețki, aşa-zisul procuror general, Șevciuk a creat un fond de stabilizare, pe conturile căruia au fost transferate circa 8 milioane de dolari SUA de pe un cont specializat, unde erau transferați banii pentru gazele consumate.

Un alt cap de acuzare, potrivit pretinsei procuraturi din stânga Nistrului, este legat de activitatea în Transnistria a producătorului de alcool din cereale „Biohim”. „A fost elaborată o schemă, conform căreia spirtul produs în stânga Nistrului era exportat în afara acestui teritoriu. De fapt, acest produs se desfăcea pe teritoriul republicii separatiste. Nu se achitau impozite. Şevciuk primea recompense pentru acest lucru sub formă de mită, după cum am estimat noi”, a subliniat procurorul.

În plus, Evgheni Şevciuk este considerat de procuratura transnistreană unul dintre organizatorii schemei de import a băuturilor alcoolice de lux, precum şi de suprimarea ilegală a 30% din pensiile şi salariilor bugetarilor. Un alt dosar vizează amnistierea ilegală, din punctul de vedere al procuraturii, a doi deţinuţi. Gureţki a declarat pentru Kommersant: „Avem probe că în schimbul amnistierii şi a unei recompense băneşti au fost înregistrate mărturii false împotriva unor cetăţeni”. Numele acestora nu au fost menţionate de procuror.

Probabil că este vorba de nişte imagini video larg difuzate în Transnistria înaintea alegerilor prezidenţiale. În cadrul acestora, proprietarul holdingului „Sheriff”, Victor Guşan, şi oameni din anturajul acestuia erau acuzaţi de diferite infracţiuni, inclusiv de omoruri la comandă. Holdingul susţine partidul aflat la guvernare «Обновление», iar actualul preşedinte Vadim Krasnoselski este considerat persoana instalată de Sheriff. Evgheni Şevciuk, în perioada mandatului său, a avut conflicte cu Guşan şi Krasnoselski.

„Este aceeaşi telenovelă. Acelaşi scenariu. Minciuni…. Mi s-a spus că pentru mărturii împotriva mea au fost oferite recompense băneşti, viaţă liniştită, iar celor reţinuţi – libertatea”, a reacţionat Şevciuk pe reţelele de socializare la acuzaţiile aduse de aşa-zisul procuror general din stânga Nistrului.

„Consider provocarea organizată ieri seară în sovietul suprem un alt exemplu de folosire a puterii politice pentru intimidare, presiune, şantaj, arestare, pentru obţinerea mărturiilor comode şi necesare, pentru reglarea de conturi şi lupta cu oponenţii politici… Mi s-a spus că pentru mărturii împotriva mea au fost oferite recompense băneşti, viaţă liniştită, iar celor reţinuţi – libertatea. Nu a mai fost asemenea fărădelege. Li se povesteşte oamenilor despre milioane ca nimeni să nu afle despre miliarde”, a adăugat fostul lider de la Tiraspol.

Evgheni Şevciuk a vorbit şi despre garanţiile sociale, de care a fost lipsit. „În urma modificărilor legislative, care au fost efectuate până la alegerile prezidenţiale, după alegerea noului preşedinte, am fost lipsit de toate fostele garanţii sociale, inclusiv de imunitate, despre aceasta am fost informat de către administraţia prezidenţială în februarie curent. Privilegiile, înlesnirile etc. au fost păstrate doar pentru primul preşedinte şi alţii care vor ieşi la pensie. Iată de ce această acţiune nu este decât un plan care are drept scop păstrarea puterii”, a conchis Şevciuk.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)