Euroregiunea „Nistru”, fără raioanele din rmn

La Kieva fost semnat Acordul privind crearea Euroregiunii „Nistru”. Evenimentul a avut loc în cadrul vizitei oficiale a prim-ministrului Vlad Filat în Ucraina, în prezenţa premierilor şi a delegaţiilor guvernamentale ale Republicii Moldova şi Ucrainei.

Vadim Vasiliu

Acordul a fost semnat de către reprezentanţii administraţiei regiunii Viniţa, din partea Ucrainei, şi preşedinţii a şase raioane din Republica Moldova (Donduşeni, Ocniţa, Rezina, Soroca, Floreşti, Şoldăneşti). Documentul prevede formarea Euroregiunii „Nistru” ca formă a cooperării transfrontaliere între unităţile teritoriale menţionate mai sus, în cadrul căreia urmează a fi organizate diverse acţiuni, în conformitate cu legislaţiile naţionale ale ţărilor semnatare şi regulile convenite.

De asemenea, ca parte componentă a acordului, au fost aprobate statutul Euroregiunii „Nistru” şi Regulamentul privind organizarea activităţii Consiliului şi Centrului coordonator al organizaţiei respective.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, ne-a explicat că acest proiect este tutelat de Uniunea Europeană și că există anumite fonduri de care pot beneficia părțile semnatare. „Toate aceste proiecte țin de interesul cetățenilor din regiune. E vorba de proiecte în domeniul economic, infrastructură, cultură, educație, ecologic.”

Raioanele din stânga Nistrului păsuiesc

Eugen Carpov ne-a relatat că inițial intenția a fost ca, împreună cu unitățile administrative din dreapta Nistrului, acest acord să fie semnat și de unitățile administrative din stânga Nistrului. „Am depus efort să-i avem și pe reprezentanții din regiune împreună cu noi, dar deocamdată ei nu au fost pregătiți ca să semneze acest document.”

Potrivit viceprim-ministrului, Euroregiunea este o formă de apropiere între unitățile administrativ teritoriale, între anumite localități de pe malul stâng și malul drept al Nistrului, care se înscrie perfect în logica întăririi încrederii care este promovată de autoritățile dela Chișinău, cele de la Kiev și partenerii internaționali. Eforturile au fost depuse de către toți actorii menționați. „Spre regret, la această etapă, cei dela Tiraspolnu au putut lua o decizie. Acordul prevede posibilitatea aderării, într-o perioadă ulterioară, a altor unități administrative din același spaţiu geografic”, susţine Eugen Carpov.

Şeful delegaţiei UE în R. Moldova, Dirk Schuebel, a declarat anterior că în calea creării unei Euroregiuni cu participarea Transnistriei au stat o serie de obstacole, dar şi-a exprimat speranţa că în timpul apropiat aceste probleme se vor soluţiona.

Acordul privind formarea Euroregiunii „Nistru” a fost elaborat în conformitate cu prevederile Acordului de cooperare dintre Ucraina şi Republica Moldova, semnat la 23 octombrie 1992, având la bază Convenţia europeană privind cooperarea transfrontalieră dintre comunităţile şi autorităţile teritoriale (Madrid, 21 mai 1980).

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)