Europarlamentarul Renate Weber: În R. Moldova calculul ţine de liniştea la graniţa UE, dar ţara este sacrificată

Europarlamentarul Renate Weber din grupul ALDE a spus pentru RFI că UE a transmis mesaje neclare faţă de evenimentele de la Chişinău, iar politicienii au ştiut să profite de îngăduinţele arătate. Ea este de părere că Republica Moldova este sacrificată atât din interior, cât şi din afara graniţelor. Renate Weber a punctat de asemenea mizele declaraţiei comune a PPE şi ALDE în acest context, transmite rfi.ro.

Formațiunile paneuropene Partidul Popular European (PPE) și Alianța Liberalilor și a Democraților pentru Europa (ALDE) au denunțat miercuri „deteriorarea statului de drept și a standardelor democratice în Republica Moldova” și, în acest context, le-au cerut instituțiilor Uniunii Europene să reevalueze Acordul de Asociere cu Republica Moldova și să oprească orice finanțare pentru această țară, relevă un comunicat de presă al PPE.

Într-o declarație comună, președintele PPE, Joseph Daul, și președintele ALDE, Hans van Baalen, susțin că „în loc să caute ca țara și poporul ei să avanseze pe calea prosperității, Partidul Democrat PDM) și socialiștii (PSRM), conduse de liderul lor Plahotniuc, au ales să consolideze autocrația’.

Potrivit acestora, guvernul moldovean sub conducerea PDM-PSRM a periclitat cele mai importante realizări din ultimii ani ale R. Moldova și a îndepărtat țara de poziția de campioană a Parteneriatului Estic.

„De aceea, PPE și ALDE solicită instituțiilor UE, printre care Serviciul European de Acțiune Externă, și Consiliului Europei să evalueze imediat declinul statului de drept și al standardelor democratice în R. Moldova, să oprească orice finanțare de la UE, să aplice cea mai strictă condiționalitate oricărei viitoare asistențe financiare viitoare și să reevalueze cât mai curând posibil Acordul de asociere UE-RM”, se mai arată în declarația comună citată.

Parlamentul Republicii Moldova a votat joi, în lectură finală, proiectul de lege cu privire la schimbarea sistemului electoral, fiind astfel adoptat sistemul de vot mixt, după ce la ședința sa din 5 mai forul legislativ de la Chișinău a votat în prima lectură comasarea proiectelor cu privire la sistemul uninominal, propus de PDM, și mixt, propus de PSRM. Noua lege prevede ca 51 de deputați să fie aleși în baza circumscripțiilor electorale uninominale, iar ceilalți 50 de deputați — în baza listelor de partid.

Partidele PPE și ALDE din Parlamentul European cer reevaluarea Acordului de Asociere UE -Republica Moldova și sistarea finanțărilor comunitare după modificarea sistemului electoral. Cele două formaţiuni fac apel la instituțiile europene să evalueze cât mai curând declinul statului de drept și a standardelor democratice în Republica Moldova.

Europarlamentarul Renate Weber din grupul ALDE a spus că UE a transmis mesaje neclare faţă de evenimentele de la Chişinău, iar politicienii au ştiut să profite de îngăduinţele arătate. Ea este de părere că Republica Moldova este sacrificată atât din interior, cât şi din afara graniţelor. Renate Weber a punctat de asemenea mizele declaraţiei comune a PPE şi ALDE în acest context.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)