Europarlamentarul Cristian Preda: „Plahotniuc îl pune la colț pe premierul Filip”

Fotografia este realizată în timpul vizitei de studiu la Bruxelles din 19-21 iunie 2018, cu genericul „Tot ce vrei să știi despre știrile false, dar ți-a fost frică să întrebi”, a unui grup de jurnaliști din Republica Moldova. Autor: Constantin Celac

În timpul unei vizite oficiale a Partidului Democrat la Bruxelles, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a stat la colțul mesei, iar în locul lui, în fața oficialilor europeni a stat chiar liderul PD, Vladimir Plahotniuc

„Așa ceva nu am văzut nicăieri în viața mea, ca premierul unui stat să stea la colț. Era ultimul în șir, și în fața interlocutorilor era chiar Plahotniuc”, a spus europarlamentarul Cristian Preda, membru al Parlamentului European, vicepreședinte al subcomisiei pentru drepturile omului, coordonator PPE al AFET, marți, 19 iunie curent, în timpul unei vizite de studiu la Bruxelles a unui grup de jurnaliști moldoveni.

Europarlamentarul Cristian Preda a relevat că nu a încetat să critice opțiunile politice ale Bucureștiului din ultimii ani. „Mi se pare că e o opțiune greșită de a miza pe Plahotniuc în acest moment, mi se pare o uriașă problemă politică. Și am spus-o de nenumărate ori, chiar și lui Plahotniuc în față. A fost aici și i-am spus direct ce cred. Reacția a fost una de dispreț.

În general, de altfel mi se pare că vizita pe care a organizat-o Partidul Democrat la Bruxelles s-a desfăşurat sub semnul încrederii depline de sine. Știți, există politicieni care se cred infailibili. Domnul Plahotniuc a venit și l-a pus pe premier la colț. Asta nu am văzut nicăieri în viața mea. Premierul unei țări care se întâlnește cu liderul formațiunii noastre politice și m-am văzut cu ei și separat. La întâlnirile oficiale, cele mai importante două persoane se așază față-n față, aşa este peste tot în lume, acesta e protocolul. Deci, un premier stă în fața altui premier, un președinte stă în fața altui președinte. În cazul nostru, primul ministru era la colț, era ultimul în șir, și în fața interlocutorilor era chiar Plahotniuc”, susţine Cristian Preda.

În discuția cu jurnaliștii moldoveni, Cristian Preda a mai spus că reprezentanții Partidului Democrat au considerat că obiecțiile europarlamentarilor legate de alegeri „sunt neserioase, că știu ei mai bine decât noi și decât Comisia de la Veneția, decât orice expert electoral, cum va influența această lege forțele proeuropene din R. Moldova. De asemenea, au considerat că pot să ne păcălească de parcă am fi niște copii. Că noi, de pildă, nu vedem că în mare parte din ceea ce s-a ocupat până acum Plahotniuc este că a cumpărat deputați comuniști. Asta știe toată lumea. Săracii comuniști plâng că au pierdut deputații. Lucrurile de acest gen nu pot fi ascunse. Dacă guvernul european de la Chișinău nu-și asumă o ambiție europeană care înseamnă un plan pentru candidatura de aderare, nimeni nu va lua Republica Moldova în seamă din perspectiva europeană. Și toată lumea va percepe R. Moldova ca pe un actor politic buimac, năuc”, a accentuat europarlamentarul Cristian Preda.

Victoria Popa

The following two tabs change content below.