Europarlamentare de antrenament pentru R. Moldova

Lesco11 cetăţeni ai României originari din Republica Moldova candidează pentru un fotoliu de eurodeputat

La 25 mai, duminică, se va desfăşura un scrutin în urma căruia se vor alege cei 751 de deputaţi în Parlamentul European. La aceste alegeri vor participa în premieră 11 cetăţeni români din Republica Moldova. Cei mai cunoscuţi dintre aceştia sunt Ana Guţu de pe lista Partidului Naţional Liberal din România şi Alexandru Leşco, fostul deţinut politic din grupul Ilaşcu, de pe lista Partidului Mişcarea Europeană. Pe lista PSD se află moldoveanul Veaceslav Şaramet. România este cel de-al şaptelea stat în UE după numărul de deputaţi (33) în Parlamentul European. Cei 11 ocupă locuri neeligibile pe listele partidelor.

Potrivit Anei Guţu, locul 19, Partidul Naţional Liberal, la această etapă, participarea este mai mult simbolică şi un gest de solidaritate manifestat de către România pentru Republica Moldova şi parcursul european al acesteia. „Pentru viitoarea campanie, mi-aş dori ca Republica Moldova să fie membru al Uniunii Europene. Dar dacă nu se va întâmpla cu siguranţă, se va merge mai departe de gestul simbolic de solidaritate. Cu siguranţă, locurile ocupate de candidaţii din Republica Moldova vor fi pe viitor eligibile. Pentru moment însă, locurile oferite candidaţilor din Republica Moldova nu sunt eligibile şi este cazul tuturor partidelor”, a declarat pentru JURNAL deputatul PLR.

Prezenţa la vot contează

Deşi nu crede că va accede în Parlamentul European, Ana Guţu ştie totuşi ce ar face acolo: „În eventualitatea în care voi ajunge europarlamentar, voi promova în primul rând interesele României ca stat membru al UE şi voi pune în aplicare manifestul Partidului Naţional Liberal. Voi pleda pentru unificarea taxelor la nivelul european”.
Potrivit candidatei, marea provocare a acestor alegeri în Parlamentul European va fi prezenţa la vot. După criza financiară din Europa, au devenit foarte populare partidele populiste de extremă dreaptă şi extremă stânga.
„Anume aceste partide sunt cotate cu un scor destul de bun. Întrunite în Parlamentul European, vor constitui un grup important, care se va opune politicilor europene. Astăzi, trebuie să facem apel către toţi cei din Republica Moldova care au cetăţenia română să voteze. În Franţa, Frontul Naţional este cotat cu 20%, ceea ce este foarte mult. Aceste partide sunt eurosceptice. Oamenii trebuie să vină la vot ca să voteze partidele de centru dreapta şi centru stânga”, a susţinut Guţu.

PMP, unicul cu Unirea

Alexandru Leşco crede că va ajunge în Parlamentul European doar dacă se vor prezenta la votare mulţi alegători. PMP este unicul partid în programul căruia se găseşte proiectul unirii Republicii Moldova cu România. Potrivit lui Leşco, PMP, un partid foarte tânăr, conform sondajelor, ar avea 10% din sufragii, ceea ce ar însemna că acest partid va avea în Parlamentul European trei-patru persoane. „Fac apel către cetăţeni să vină la vot. Totuşi, am un loc bun, în primii zece. Nu îmi propun scopul ajung în Parlament. Eu chem oamenii la alegeri”, a spus fostul deţinut politic.
În 2016, în România vor avea loc alegeri parlamentare. Dacă PMP va ajunge la guvernare, primii europarlamentari de pe lista PMP vor lua fotolii de miniştri. Fotoliile de europarlamentari vor fi ocupate de următorii candidaţi din lista PMP. Alexandru Leşco are şanse teoretice să acceadă în Parlamentul European în 2016.

„Dacă voi ajunge acolo, ştiu ce să fac. Mă voi strădui să susţin politica de apropiere a celor două state româneşti. Voi scoate pe ordinea de zi problemele care apar în Republica Moldova le”, explică Alexandru Leşco.

Leşco, în 2016, poate

Eugen Tomac consideră că Alexandru Leşco are şanse să intre în Parlamentul European. „Lucrurile stau în felul următor. Mandatul pentru Parlamentul European este de cinci ani. Partidul Mișcarea Populară va ajunge la guvernare, iar colegii care vor pleca acum la Bruxelles vor reveni în 2016 în Guvernul României. Vor pleca următorii colegi aflați pe listă. Iată de ce sunt convins că Alexandru Leșco va fi primul basarabean care va ajunge deputat în Parlamentul European!”

Denis Cenuşă, expert afiliat la Centrul Analitic Independent „Expert Grup”, consideră că moldovenii ce au cetățenie română au șanse reduse să fie votați. Participarea acestora la scrutinul european are cel puțin două aspecte pozitive.

„În primul rând, cetățenii RM cu cetățenia României participă la un scrutin paneuropean. Astfel, alegerile europene capătă contur pe agenda publică din Republica Moldova. De fapt, indirect, aceasta permite antrenarea cetățenilor RM cu acte românești la scrutinul european. Or, chiar dacă Republica Moldova este departe de statutul de stat membru al UE, unii cetățeni pot însuși deprinderi legate de parlamentarismul european.
În al doilea rând, în cazul în care vor exista moldoveni aleși în forul european, aceștia vor putea deveni ‘agenți politici’ ce vor reprezenta indirect și interesele Republicii Moldova. Remarcăm faptul că Monica Macovei și alți eurodeputați din România au promovat intens Republica Moldova în Parlamentul European. De aceea, potențialul eurodeputat din Republica Moldova va trebui să-și asume și un angajament moral”.

Cetățenii români din Republica Moldova își vor putea exercita pe 25 mai dreptul la vot la alegerile pentru Parlamentul European în opt secții deschise de Ministerul de Externe al României: Secţia nr. 111, Chişinău 1: Ambasada României, str. Bucureşti 66/1;
Secţia nr. 112, Chişinău 2: Secţia Consulară a Ambasadei, str. Grigore Ureche nr. 2;
Secţia nr. 113, Chişinău 3: Secţia Consulară a Ambasadei, str. Grigore Ureche nr. 2;
Secţia nr. 114, Chişinău 4: Institutul Cultural Român, str. Vlaicu Pârcălab nr. 39;
Secţia nr. 115, Cahul: Consulatul General al României la Cahul, str. B.P. Hasdeu nr. 11, telefon 029980004;
Secţia nr. 116, Bălţi 1: Consulatul General al României la Bălți, str. Sf. Nicolae, nr. 51, telefon: 0231.80002;
Secţia nr. 117, Bălţi 2: Consulatul General al României la Bălți, str. Sf. Nicolae, nr. 51, telefon: 0231.80002;
Secţia nr. 118, Ungheni: Biroul consular Ungheni, str. Mihai Eminescu, nr. 35, telefon: 0236.80001 (sursa: Dragoş Galbur).

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)