Europa şi batjocorirea lui Kadhafi // Observator

Sunt sigur că multă lume s-a simţit oripilată, ruşinată profund de imaginile cu tineri rebeli libieni agresând un bătrân, orb, neputincios, sângerând, semănând puţin cu exoticul colonel Kadhafi. Iar cadrele cu libieni exaltaţi, triumfători, stând la coadă pentru a fotografia cadavrul batjocorit al celui care s-a autonumit părintele lor dădea impresia unei sminteli colective, a unei întunecări în masă. Oricât l-am fi urât sau detestat pe acest tiran excentric, cu veleităţi de star, batjocorirea trupului său aruncă o umbră de ruşine asupra revoluţiei libiene, dar şi asupra celor care au sponsorizat-o.

Vrem să credem că cei care l-au lovit şi l-au agresat sexual, care i-au târât trupul neînsufleţit pe străzile oraşului natal Sirte şi au stat să se fotografieze lângă cadavrul său însângerat erau într-o stare de exaltare extremă şi nu-şi dădeau seama ce fac, cum arată acţiunile lor în faţa lumii. Dar liderii occidentali care îşi manifestau în mod solemn, patetic bucuria la vestea capturării şi uciderii celui pe care altă dată l-au întâmpinat cu onoruri de stat nu simţeau oare că au păşit peste o linie morală şi civilizaţională, peste care nu ar fi trebuit să păşească?

Aşa a fost şi ieri. Nicolae şi Elena Ceauşescu împuşcaţi ca nişte câini, fără ca cineva să strige: „Nu trageţi! Să-i judecăm omeneşte!”. Saddam Hussein spânzurat ca în evul mediu, fără ca noii „cruciaţi ai democraţiei” sau „eliberatori” să schiţeze un gest de jenă, de incomoditate.

Sentimentele de răzbunare sunt uşor de explicat, dar greu de stăpânit. Totuşi trebuie să fie stăpânite. Altfel dau impresia că învingătorii sunt la fel ca cei învinşi. Că sunt parte a aceluiaşi întreg putred, nesănătos.

(N.N.)

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)