Europa, cu ochii pe Republica Moldova


Un preşedinte al Comisiei Europene (CE) a călcat pentru prima dată pe pământ moldovenesc. Ieri seară a ajuns în vizită oficială în Republica Moldova preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, aflat la al doilea mandat în această funcţie.

În dimineaţa zilei de astăzi, Barroso va avea o întrevedere oficială cu prim-ministrul Vlad Filat cu uşile închise, după care cei doi oficiali vor susţine o conferinţă de presă. După întâlnirea cu Filat, preşedintele CE se va întâlni şi cu preşedintele Parlamentului Marian Lupu. Ulterior, Barroso va vizita sediul delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău. Momentul culminant din cadrul vizitei va avea loc astăzi la ora 10.00, la Palatul Naţional, unde Jose Manuel Barroso va rosti un discurs public în faţa a peste două mii de oameni invitaţi să asiste la evenimentul care va fi transmis în direct şi la postul public de televiziune.

După discursul de la Palatul Naţional, demnitarul european se va întâlni şi cu preşedintele Nicolae Timofti. Barroso a venit la Chişinău după ce, în august curent, ne-a vizitat şi cancelarul german Angela Merkel, iar observatorii califică aceste vizite ca mesaj de susţinere europeană pentru Republica Moldova. Recent, Jose Manuel Barroso chiar şi-a exprimat public speranţa că Uniunea Europeană va semna, până la sfârşitul anului 2013, acorduri de asociere cu mai multe ţări, printre care şi Republica Moldova.

José Manuel Durão Barroso s-a născut la 23 martie 1956 la Lisabona, Portugalia, unde a fost ministru de Externe şi premier. De profesie jurist, Barroso este specializat în relații internaționale. Acesta şi-a început cariera politică încă din studenţie, în timpul evenimentelor din 25 aprilie 1974, în timpul cărora în Portugalia a căzut regimul fascist, fiind unul dintre liderii Federaţiei studenţilor marxişti-leninişti.

Ulterior, Barroso a aderat la Mişcarea maoistă de reorganizare a Partidului Proletariatului, iar în 1980 a aderat la Partidul Social-Democrat. În funcţia de prim-ministru, a luat câteva hotărâri controversate, inclusiv susţinerea invaziei Irakului din 2003, căreia majoritatea portughezilor s-a opus. La 29 iunie 2004 a fost numit în funcția de președinte al CE, fiind reales ulterior în funcţie şi pentru legislatura 2009–2014.

R.L.-H.

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)