Euronews: România vrea ca Republica Moldova să adere la UE

eastern-partnership-452-300x243Euronews explică ce este Parteneriatul Estic. În cadrul emisiunii „U Talk” de la Euronews, Pierre Verluise, directorul site-ului diplowed.com, a cărui tematică vizează problemele din domeniul geopoliticii, a răspuns la întrebarea: „Ce presupune acest parteneriat?”.

Pierre Verluise spune că PE prezintă, într-o anumită măsură, continuarea Politicii Europene de Vecinătate. „PEV a fost instituţionalizată în 2004, o dată semnificativă: anume în 2004 UE s-a extins cu zece state, dintre care opt din Europa Centrală şi de Est. Expertul spune că nu există o poziţie comună cu privire la Parteneriatul Estic printre statele Uniunii Europene. De exemplu, Franţa nu manifestă interes faţă de integrarea celor şase ţări ale PE în UE, Polonia, în schimb, sau, cel puţin, unele componente ale clasei politice poloneze, nu este/sunt împotrivă să le vadă pe Ucraina şi Belarusul mai aproape de UE. Pentru România, prioritate în acest sens este Republica Moldova.

„Astfel, a fost făcut primul pas în dezvoltarea Parteneriatului Estic. În acest format, UE dialoghează cu şase state, foste membre ale Uniunii Sovietice: Belarus, Ucraina, R. Moldova, Armenia, Azerbaidjan şi Georgia. În acest mod, UE se preocupă de frontierele estice, de statele care se află între UE şi Rusia. Acest parteneriat ar fi trebuit să ofere tuturor părţilor anumite beneficii. UE precizează: „Noi nu vă invităm să participaţi în instituţiile noastre, însă suntem gata să vă ajutăm, să vă acordăm un suport financiar ca să vă apropiaţi de standardele noastre”, notează expertul.

Este evident că printre statele Parteneriatului Estic nu sunt pe aceeaşi lungime de undă, scrie euronews. Armenia este istoric foarte apropiată de Rusia dintr-un motiv foarte simplu – vecinătatea cu Turcia. Georgia, în frunte cu Saakaşvili, s-a apropiat de NATO, Occident şi UE. Azerbaidjan este o ţară cu enorme resurse de petrol şi prezintă un interes aparte pentru UE.

„Până în prezent, Parteneriatul Estic este lipsit de claritate şi uniformitate, dezvoltarea acestuia este determinată de interesele economice şi geopolitice actuale. În acest sens, sunt foarte importante relaţiile cu Rusia, care are propriile calcule şi priorităţi geopolitice”, spune Pierre Verluise.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)