Euromaidan

Riot police stand guard as they clash with protesters during a rally to support EU integration in central KievTrei cetăţeni din Ucraina – de la Lvov, Odesa şi Kiev, vorbesc pentru JURNAL despre protestul „Evromaidan” de susţinere a parcursului european al Ucrainei

Myroslava din Lvov a declarat că oraşul în care locuieşte este unul european, Dmitri din Odesa consideră că „Evromaidan”-ul nu-şi va atinge scopul şi că este mai curând o acţiune antiguvernamentală decât proeuropeană, iar Iulia din Kiev susţine că toată naţiunea ucraineană doreşte un viitor european.

Myroslava Ivanik, reporter la ziarul „Lvivska Gazeta”, a menţionat că Lvovul, după numărul de manifestanţi, este al doilea oraş după Kiev. Duminică, la Lvov au ieşit în stradă circa 20 de mii de tineri, mulţi studenţi, scandând: „Viitorul Ucrainei este în UE!”. Ieri, numărul tinerilor care au ieşit să protesteze împotriva deciziei guvernului a fost de circa 15 mii. Potrivit Myroslavei, miliţia din Lvov susţine tacit protestatarii şi nu se opune acestora.

Rectorul Universităţii de Stat „Ivan Franko” din Lvov, precum şi conducerea altor instituţii de învăţământ a eliberat studenţii de la ore ca aceştia să participe la acţiunile de protest. „Lvovul este un oraş cu valori europene. Ştiu că la Odesa, de exemplu, este linişte, orăşelul de corturi a fost evacuat, la noi însă nu se pune problema în asemenea mod”, spune Myroslava.

De altfel, alături de aproape toţi locuitorii oraşului Lvov, Myroslava speră că guvernul îşi va revizui decizia până la summit-ul de la Vilnius. „Protestatarii intenţionează să iasă în stradă până pe 29 noiembrie, zi în care va avea loc summit-ul de la Vilnius. Dacă revendicările noastre nu vor fi satisfăcute, vom cere demisia guvernului. Deocamdată, manifestanţii cer semnarea Acordului de Asociere”, explică Myroslava.

„La Odesa e linişte”

Dmitri Malîhin, un jurnalist din Odesa, confirmă spusele Myroslavei Ivanik, „la Odesa e linişte”. „Nu sunt manifestaţii propriu-zise. Au fost instalate corturi, adăpostind vreo 100 de oameni. Sunt foarte puţini protestatari, totul decurge liniştit, paşnic. Cele mai mari manifestaţii au loc la Kiev şi Lvov”. Dmitri spune că la Lvov au ieşit vreo cinci mii de oameni.

Întrebându-l dacă Odesa susţine cursul european, Dmitri a spus în glumă: „Ia vam ne skaju za vsiu Odessu” (Nu vorbesc în numele Odesei). Opinia mea şi a multor prieteni de-ai mei este că aceste mitinguri nu vor schimba lucrurile. Odesa a fost dintotdeauna un oraş echilibrat. Mulţi oameni spun că nu există o claritate în ceea ce priveşte revendicările protestatarilor. Există un conflict între opoziţie şi partidul majoritar. La Kiev, se spune că preşedintele nu vrea să semneze Acordul de Asociere, şi chiar dacă Ianukovici îl va semna, Rada Supremă va respinge decizia. Opoziţia încearcă să profite de această situaţie, declarând: avem un preşedinte prost, să-l revocăm”, îşi explică Dmitri poziţia.

Iulia Bondarenko, o locuitoare a Kievului, participantă la manifestaţia pe care ucrainenii au numit-o deja „Evromaidan”, spune că cetăţenii sunt foarte nemulţumiţi de decizia oficialităţilor. „Oamenii doresc integrarea europeană ca să trăim mai bine, să avem drumuri mai bune, justiţie independentă, un alt nivel de trai, ca cetăţenii să fie trataţi cu demnitate. Noi nu vrem ca puterea să decidă în locul nostru. Vom protesta până când Ianukovici va semna Acordul de Asociere!”, a declarat pentru ziarul nostru tânăra.

„Revoluţia Portocalie” şi „Evromaidan”-ul

Spre deosebire de Dmitri, Iulia crede că toţi cetăţenii Ucrainei doresc integrarea în Uniunea Europeană: „Duminică, a avut loc un marş şi un protest în faţa guvernului Ucrainei, unde circa 60 de mii de oameni au scandat: „Jos Ianukovici! Jos Guvernul!”. Au fost foarte mulţi miliţieni. 25 noiembrie a fost ziua cu cele mai multe evenimente. De trei zile oamenii vin din toată ţara”. Iulia opinează că „Evromaidan”-ul seamănă cu „Revoluţia portocalie” prin faptul că zeci de mii de cetăţeni s-au solidarizat în numele unui deziderat. Diferenţa este că „Revoluţia Portocalie” a fost una împotriva fraudelor electorale, care îl aduceau pe Leonid Kucima în fotoliul de preşedinte, în timp ce „Evromaidan”-ul are obiectivul de a aduce Ucraina pe calea integrării europene.

Amintim că Ucraina a suspendat joi, 21 noiembrie, pregătirea Acordului de Asociere cu UE care urma să fie semnat la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius (28-29 noiembrie), motivând o cauză economică, însă a dat asigurări că îşi va continua parcursul european, o situaţie ambiguă comentată pe larg în presa rusă.

Începând de joi, zeci de mii de oameni au ieşit să protesteze în Piaţa Independenţei. Potrivit opoziţiei ucrainene, un milion de ucraineni din toată lumea a manifestat pentru integrarea europeană. Duminică, au avut loc ciocniri între manifestanţi şi miliţie. UE menţine valabilă oferta pentru Kiev de a semna Acordul de Asociere.

The following two tabs change content below.