Eurofiasco

OSLO // În urma televotingului, reprezentanţii R.Moldova la Eurovision s-au clasat la coada clasamentului.

În urma finalei din 29 mai de la Oslo a concursului „Eurovision Song 2010”, câştigătoare a fost desemnată Germania, reprezentată de Lena cu piesa „Satellite”. Deşi spectatorii din R.Moldova au acordat punctajul maxim vecinilor noştri – 12 puncte pentru România, 10 puncte pentru Rusia şi 8 puncte pentru Ucraina, cele din urmă însă au fost mai puţin generoase cu reprezentanţii noştri, care s-au plasat în coada clasamentului, pe locul 21. România a acordat R. Moldova 10 puncte, iar Rusia şi Ucraina niciun punct.

Stil vestimentar din anii ’80

Formaţia Sun Stroke şi Olia Tira au evoluat pe arena „Telenor” de la Oslo cu numărul patru. Piesa „Run Away” şi prestaţia scenică a artiştilor noştri a impresionat mai puţin publicul european.
În cadrul unei emisiuni televizate a postului francez Canal+, prezentatorul Yann Bartes a criticat în special prestaţia şi look-ul vioristului Anton Rogoza şi a saxofonistul Serghei Stepanov, de la SunStroke Project. Acesta a ironizat vioara fluorescentă şi faptul că look-ul moldovenilor e inspirat din anii ’80. Francezul a criticat faptul că moldovenii fac playback, vioara şi saxofonul fiind utilizate exclusiv pentru show.

Şeful delegaţiei Republicii Moldova, Vitalie Cojocaru, declara pentru portalul oficial al Eurovisionului că vestimentaţia artiştilor a fost concepută altfel iniţial, dar că stilul alb-negru al băieţilor se vedea şters la ecrane. De aceea s-a optat pentru o rochie argintie, excentrică şi cizme de argint cu bretele de culoare albastru deschis pentru Olia şi pantaloni albaştri pentru saxofonistul Serghei Stepanov.

Republica Moldova a primit un maxim de 10 puncte din partea României, câte 6 puncte din partea Azerbaidjanului şi a Portugaliei (ţară cu o numeroasă diasporă moldovenească), patru puncte de la Bielorusia şi 1 punct ne-a fost acordat de Georgia. Niciun punct nu au primit cei de la Sun Stroke şi Olia Tira din partea Rusiei şi a Ucrainei, publicul moldovean oferindu-le în schimb câte 10 şi, respectiv, 8 puncte acestor ţări.

Pe locul 22

Astfel, Moldova s-a clasat pe locul 22 cu cele 27 de puncte, depăşind ţări precum: Marea Britanie (10 puncte), Irlanda (12 puncte), Bielorusia (18 puncte) şi Cipru (24 de puncte). Interpreţii din România – Paula Seling şi Ovi – s-au clasat pe locul trei cu melodia „Playing with fire”. Locul doi a fost ocupat de Turcia, reprezentată anul acesta de o formaţia rock „maNga”, care au interpretat piesa „We could be the same”. Cu un rezultat de 246 de puncte, câştigătoare a fost desemnată Lena, reprezentanta Germaniei, cu piesa „Satellite”.

Favorita concursului şi a caselor de pariuri, după cum informa presa străină, Safura – reprezentanta Azerbaidjanului, a ocupat poziţia a cincea, la o diferenţă de patru puncte de ocupanţii locului patru – Chanee&Nevergreen din Danemarca.

Eurovision Song Contest a avut loc la Arena Telenor, cu o capacitate de 23.000 de spectatori,care este situată la 15 minute de Oslo, în municipiul Bærum. Arena a fost deschisă în februarie 2009 şi a găzduit mai multe concerte de amploare ale unor trupe ca AC / DC şi Tina Turner.

Biletele la Eurovision au costat de la 200 de euro pentru un loc în zona din faţă până la 100 de euro la balcon. Republica Moldova a participat la „Eurovision Song Contest” pentru a şasea oară. Cea mai bună evoluţie Moldova a avut-o în anul 2005, când formaţia „Zdob şi Zdub” a ocupat locul 6.

În seara desfăşurării finalei concursului „Eurovision”, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău a funcţionat un ecran gigantic pentru ca toţi doritorii să poată urmări show-ul. Pentru mulţimea adunată în piaţă pe o scenă au evoluat mai mulţi artişti autohtoni, precum şi Pavel Turcu, care a făcut „preludiul” la recitalul interpretului rus Dima Bilan, câştigătorul concursului „Eurovision” din 2008.

Anastasia Ciuleacu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)