Eurodeputați PPE sunt îngrijorați de anularea alegerilor din Chișinău: „Rezultatele scrutinului trebuie respectate pe deplin”

Rezultatele alegerilor din 3 iunie trebuie respectate pe deplin, deoarece reflectă voința politică a cetățenilor din Chișinău. Este declarația semnată de europarlamentari din grupul Partidului Popular European, cea mai mare familie politică la nivel european, scrie jurnal.md.

Eurodeputații își exprimă îngrijorarea în legătură cu decizia de anulare a alegerilor și atrag atenția că Republica Moldova își va putea urma drumul european doar dacă vor fi respectate principiile democratice, inclusiv separarea strictă a puterilor și independența sistemului judiciar.

Sursa foto: eppgroup.eu
„Ne exprimăm îngrijorarea și regretul cu privire la decizia luată ieri de Judecătoria Chișinău privind anularea alegerilor locale, care au avut loc în capitala Republicii Moldova. Alegerile reprezintă piatra de temelie a oricărui regim democratic. Rezultatele votului din 3 iunie trebuie respectate pe deplin, deoarece reflectă voința politică a cetățenilor din Chișinău”, se menționează în declarația semnată de Sandra Kalniete, vicepreședintă a grupului PPE și membră a Comisiei pentru Afaceri Externe, și Cristian Preda, vicepreședinte al subcomisiei pentru Drepturile Omului și membru al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European.

Totodată, europarlamentarii semnalează că este important ca puterea judecătorească să fie imparțială și independentă de orice formă de influență politică.

„Moldova ar putea să-și aprofundeze relațiile cu Uniunea Europeană și să-și urmeze drumul european, doar dacă respectă principiile democratice, inclusiv separarea strictă a puterilor și independența sistemului judiciar”, se mai spune în declarație.

The following two tabs change content below.