Euro… pa, luptăm pentru locul trei

FOTBAL // Tricolorii vor să-şi ia revanşa în faţa suedezilor în meciul de la Chişinău

Echipa naţională de fotbal a Moldovei a pierdut cu 2-1 meciul cu Suedia şi şi-a redus şansele de a prinde locul doi în grupă. Tricolorii au avut o evoluţie bună, însă acest lucru nu l-a mulţumit pe selecţionerul Gabi Balint care voia un punct din această confruntare. Acesta promite că naţionala Moldovei se va revanşa în faţa suedezilor pe 3 iunie, când va avea loc meciul retur de la Chişinău. Balint nu mai visează la locul doi şi s-ar mulţumi să termine preliminariile pe trei. Eroul partidei nu a fost starul lui AC Milan, Zlatan Ibrahimovic, care valorează aproximativ 40 milioane de euro, ci portarul moldovean Stanislav Namaşco, care a parat o lovitură de la 11 metri.

Suporterilor naţionalei noastre li s-a tăiat respiraţia în primele minute ale meciului, când suedezii au tăbărât la poarta lui Namaşco. Ibrahimovic, Källström şi Elmander au creat probleme apărării noastre. Odată cu trecerea timpului, jocul s-a mai calmat, dar suedezii au rămas la cârma meciului, cu o posesie a balonului de 59 la sută. Minutul 30 al partidei a fost fatidic pentru tricolori. Fundaşul Lustig a vrut să păstreze mingea în teren şi a reuşit o centrare slabă, deviată în poartă de Igor Armaş. Viorel Frunză putea să egaleze în minutul 38, dar, din 12 metri, a trimis puţin pe lângă poartă. Pe finalul primei reprize, arbitrul a dictat uşor o lovitură de la 11 metri, dar starul lui AC Milan nu l-a putut învinge pe Namaşco.

 

Eurogol pentru Moldova

 

În repriza secundă, elevii lui Balint au fost mai activi în atac şi au avut şanse de a marca prin Anatol Doroş şi Alexandru Suvorov. Chiar dacă au slăbit turaţiile, tot suedezii au fost cei care au marcat. Larsson a şutat din zece metri şi mingea a fost deviată uşor de acelaşi Armaş, scorul a devenit 2-0. Când deja nimeni nu se mai aştepta că se mai poate întâmpla ceva în acest meci, Suvorov a reuşit un eurogol (90+2) care l-a lăsat mască pe portarul Isaksson. Tricolorii nu au mai reuşit să organizeze asaltul final, meciul s-a încheiat cu 2-1.

E nevoie de clonarea lui Suvorov

Alături de Namaşco care a parat un penalty, Alexandru Suvorov a fost cel mai bun jucător al naţionalei noastre. După incidentul din meciul amical cu Andorra, când a avut un comportament nesportiv în faţa arbitrului şi a fost eliminat, mijlocaşul a fost practic singurul jucător de la noi care nu s-a precipitat când a avut mingea la picior, a driblat când a fost cazul şi a tras câteva şuturi pe poartă. Alexandru are deja trei goluri marcate în preliminariile pentru Euro 2012.

Namaşco i-a luat faţa lui Ibra

Ibrahimovic şi-a pus cenuşă pe cap după meciul cu Moldova. „Am avut o prestaţie mai slabă în meciul cu Moldova. A fost un meci dificil, dar contează că am luat cele trei puncte. Moldova are o echipă bună care o să dea bătăi de cap favoriţilor grupei”, a spus cel alintat Ibracadabra. La rândul său, Namaşco a primit din partea gazdelor titlul de cel mai bun jucător al meciului. Acesta a primit o vază de cristal, dar acest lucru nu l-a încântat prea tare. „Este o onoare pentru mine că am apărat penaltiul executat de Ibrahimovic, dar nu am luat niciun punct”.
Mai sunt şanse la locul doi

Pentru a prinde locul doi, naţionala Moldovei are nevoie de victorie în meciul retur cu Suedia, dar depinde şi de rezultatele din celelalte partide. Cel mai bine ar fi ca tricolorii să obţină cinci victorii din cinci, însă este aproape imposibil să câştigi în Olanda. Primordial este meciul cu Suedia din 3 iunie, pe care tricolorii sunt obligaţi să-l câştige. Balint trebuie să scoată o remiză în faţa Olandei, dar să câştige cu Ungaria (meci de pe teren propriu – n.r.), cu Finlanda în deplasare şi cu San Marino pe teren propriu. Dacă va avea acest parcurs, tricolorii ar acumula 19 puncte.

În acelaşi timp, Suedia nu trebuie să câştige cu noi, să piardă în faţa Olandei, să câştige patru puncte din dubla cu Finlanda, trei puncte cu San Marino şi să facă o remiză în Ungaria. La rândul lor, ungurii nu trebuie să obţină niciun punct cu Moldova, să facă o remiză cu Suedia şi să obţină şase puncte în meciurile cu San Marino şi Finlanda.

Vitalie Hadei