Euro îşi face de cap

Dacă va fi voinţă politică, zona euro va fi păstrată

Analiştii economici din Republica Moldova susţin că este puţin probabilă prăbuşirea monedei europene. „Nu se vrea această prăbuşire nici pe plan intern, nici pe cel extern. Pe plan intern, deoarece trecerea la moneda naţională a fiecărui stat presupune cheltuieri mari. Pe plan extern, statele cu economii emergente mari, vorbim aici de China şi Rusia, îşi ţin economiile în euro şi nu ştiu cât de rentabil le-ar fi să ia acest pas”, comunică Alexandru Fala, economist IDIS „Viitorul”.

Marina LIŢA

Moneda europeană s-ar putea prăbuşi până la Crăciun dacă la nivelul Uniunii Europene nu se vor lua măsuri adecvate împotriva crizei, avertizează economistul francez Jacques Attali, fostul director al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Toate aceste previziuni au pus pe jar un cuplu de moldoveni care au încercat vineri şi sâmbătă să scape de euro câştigaţi la nuntă. „Am fost la mai multe bănci, nimeni nu a vrut să ne cumpere euro. Ne-au spus că aşteaptă ziua de luni (28 noiembrie – n.a.) pentru a vedea ce să facă”, ne spune Angela Moraru.

Nu cumpără euro

Luni, situaţia a revenit la normal, atât schimburile valutare, cât şi băncile cumpărau euro. „Noi am cumpărat în tot acest timp euro de la clienţi. Şi astăzi, în limita leilor pe care îi am, voi schimba”, ne linişteşte Elena, angajata unui schimb valutar. Acelaşi lucru ne-au comunicat şi angajaţii băncilor în care am intrat.

Experţii economici din Republica Moldova susţin că nu ar trebui să ne facem griji, dar nici n-ar trebui să ne lăsăm pe-o ureche. „Dacă va fi voinţă politică, zona euro va fi păstrată. Asta pentru că ţine mai mult de situaţia politică decât de factorii economici”, susţine Natan Garştea, analist economic. Acesta este de părere că dacă nu vor fi luate măsuri, s-ar putea să se adeverească acest pronostic. „Ţările europene însă iau unele măsuri pentru a preveni acest fenomen”, spune specialistul.

Indisciplina ţărilor sudice

Alexandru Fala, expert economic în cadrul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” (IDIS „Viitorul”) este de aceeaşi părere, că totul depinde de deciziile politice. „Este greu de spus ce se va decide. Însă nu se vrea dispariţia zonei euro, nici pe plan intern, nici pe cel extern. Pe plan inter, deoarece trecerea la moneda naţională a fiecărui stat presupune cheltuieri mari. Pe plan extern, statele cu economii emergente mari, vorbim aici de China şi Rusia, îşi ţin economiile în euro şi nu ştiu cât de rentabil le-ar fi să facă acest pas”, menţionează Fala.

Acesta crede că popoarele din nordul Europei sunt nemulţumite de faptul că trebuie să le susţină pe cele din Sud. „În Germania, ratingul premierului Angela Merkel este în scădere din cauza faptului că aceasta susţine menţinerea zonei euro. Opoziţia mizează pe reintroducerea mărcii germane, ar putea exista un anumit scenariu”, spune expertul IDIS „Viitorul”. Acesta crede că Franţa şi Germania fac tot posibilul ca să scoată din criză zona euro. Ţările sudice ar trebui să fie mai disciplinate.

UE se extinde

Pentru R. Moldova, prăbuşirea euro ar aduce cu sine reducerea remitenţelor şi pierderi pentru persoanele care îşi ţin banii în euro. Însă cred că trebuie să aşteptăm şi să menţinem calmul. Europenii sunt deştepţi, în plus, UE se extinde, prin aderarea Croaţiei. Statele UE recunosc că au probleme, dar merg în continuare şi au rezerve care le vor permite să depăşească criza, opinează Fala.

După Natan Garştea, euro este o valută puţin stabilă în ultima perioadă. „Dar dacă ar fi să mă gândesc mai bine, nu pot spune în ce valută am putea schimba banii. Trebuie să facem un studiu de piaţă”, spune analistul economic.

În acelaşi timp, Garştea este de părere că moldovenii vor fi afectaţi în aceeaşi măsură ca şi europenii. „Cred că se va trece la valuta lor naţională”, a susţinut expertul.

Cum va arăta economia zonei euro în 2012 şi 2013?

Morgan Stanley estimează că zona euro a intrat deja în recesiune şi va urma aceeaşi dinamică anul viitor ca din 2013 produsul intern brut (PIB) să revină uşor pe plus, dar va înregistra creşteri modeste pentru cel puţin şase ani.

Potrivit Morgan Stanley, economia zonei euro va intra anul viitor într-o uşoară recesiune, iar din 2013 îşi va relua creşterea, dar la un ritm foarte scăzut.

wall-street.ro

Soluţia lui Attali

Economistul francez Jacques Attali spune că pentru a preveni colapsul monedei unice este necesar ca Banca Centrală Europeană să cumpere obligaţiunile guvernamentale ale ţărilor din zona euro aflate în criză, privându-le de o parte din suveranitatea financiară prin instituirea unui control supranaţional asupra bugetului şi amendarea corespunzătoare a legislaţiei UE.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)