Euobserver: Cetăţenii UE plătesc pentru oficiile-fantomă ale deputaţilor europeni

Statele-membre ale UE plătesc 40 milioane de euro pe an pentru birourile naţionale al deputaţilor europeni. Însă o investigaţie jurnalistică arată că aceşti bani sunt risipiţi aiurea. O serie de investigaţii jurnalistice efectuate în cele 28 de state au relevat că în cel puţin 42 de cazuri parlamentarii plătesc aceşti bani, pentru arendă, partidelor naţionale sau aceşti bani ajung în conturile lor personale, scrie euobserver.com.

În 249 de cazuri, deputaţii au spus că nu au birouri şi au refuzat să facă publice adresele sau locaţiile lor nu pot fi urmărite. Şi cum Parlamentul European nu a efectuat un audit al acestor cheltuieli, nu există documente valabile cum sunt folosite fondurile. Potrivit cercetărilor, nici existenţa oficiilor naţionale şi nici unele condiţii ale finanţării acestora nu sunt monitorizate de parlament.

Jurnaliştii din statele membre ale UE au aflat modul în care cei 748 de deputaţi (trei locuri sunt vacante) îşi gestionează banii primiţi din partea parlamentului. Reporterii au solicitat informaţii din partea celor 748 de deputaţi şi au analizat documentele din partea parlamentului european, registrele cadastrale şi alte surse. Până acum, doar 133 au răspuns că ei închiriază, în timp ce doar 53 au spus că sunt dispuşi să pună la dispoziţia jurnaliştilor cheltuielile lor publice.

Deputaţii europeni primesc lunar 8.484 de euro, un buget generos din peste 24.164 de euro pentru staff, o alocare zilnică pentru cheltuieli personale în decursul sesiunii de 307 pe zi, cea de-a doua fără taxă. În plus, parlamentul achită fiecărui deputat o sumă de 4. 342 de euro pe lună, de asemenea, fără taxă. Ultima sumă (4.342 de euro pe lună) este aşa-numita Alocare pentru cheltuielile generale, menită să acopere costul oficiilor naţionale, printre alte lucruri, pentru a facilita contactul cu cetăţenii europeni.

Potrivit investigaţiei, se pare că parlamentarii înşişi au o destul de variată înţelegere în ce priveşte cheltuirea acestei sume de bani. Mulţi dintre ei spun că folosesc întreaga sumă pentru rechizite de birou, abonamente internet şi alte costuri. Alţii au inclus cheltuieli pentru vizitatori, donaţii de caritate şi plăţi pentru partidul lor naţional ca „cheltuieli generale”.

Investigaţiile au arătat beneficiarii plăţilor pentru arendă pentru oficiile naţionale. De exemplu, în Germania opt deputaţi din diferite partide politice sunt proprietarii oficiilor naţionale. Printre aceştia este Manfred Weber, preşedintele grupului centrului de centru dreapta al Partidului Popular European EPP, cel mai mare grup din Parlamentul European.

Frecvent, deputaţii europeni sub arendează oficii de la partidele lor politice locale.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)