Eugen Oprea: „Copiii noştri putrezesc în mormânt, iar administratorii vor în libertate”

Procurorii au cerut mandat de arest pe numele a trei funcţionari publici responsabili, reţinuţi în dosarul exploziei de la cantina „La soacră” din Piaţa Centrală

primarie soacraIMG_6541
La circa trei luni de la deflagraţia din localul „La Soacra” din Piaţa Centrală, soldat cu patru decese, procurorii au reţinut pentru 72 de ore trei funcţionari, care au luat mită şi au tolerat neregulile din local, cum ar fi butelia de gaz. Funcţionarii publici sunt învinuiţi de corupere pasivă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu şi riscă până la 10 ani de închisoare. Victimele incendiului susţin că nu sunt mulţumite de mersul anchetei, mai ales că nu sunt lăsate la şedinţele de judecată. Unele victime vor avea grad de invaliditate pe viaţă.

Andrei Arapan, una dintre victime şi iubitul Nicoletei Gladiuc, tânăra din Ochiul Alb, Drochia, care a murit în Spitalul de Arşi de la Bucureşti, nu este mulţumit de mersul anchetei care s-a pornit după incendiul de „La Soacra”. După trei luni de zile de când s-a produs accidentul, bărbatul care a suferit arsuri grave la mâini îşi revine fizic, nu şi spiritual.
„Nu-s mulţumit de desfăşurarea anchetei, pentru că stăpâna localului, Alina Iarîn, este acasă, în arest la domiciliu, sub motiv că băiatul ei minor este bolnav, iar soţul ei, Andrei Iarîn, se află în arest la Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Cineva putrezeşte în pământ, iar cineva îşi îngrijeşte copiii! Dar ce fac ceilalţi patru minori care au rămas fără mamă? A murit Irina, care a lăsat trei fete minore orfane. Şi fiul Angelei Oprea a rămas orfan de mamă la vârsta de trei ani. Cine va avea grijă de ei?”, se întreabă Andrei Arapan în discuţia cu subsemnata.

„Sufletul nu se tămăduieşte ca mâinile”

Bărbatul se află acum la Ochiul Alb, Drochia, satul de baştină al Nicoletei Gladiuc. „Nu pot lucra. Mâinile încă se vindecă. Merg zilnic la cimitir. Nu ştiu cum voi trăi… Sufletul nu se tămăduieşte ca mâinile”, spune plângând bărbatul. Acesta a angajat un avocat care va supraveghea mersul anchetei ce îi vizează pe soţii Iarîn. Faptul că bărbatul e cu moralul la pământ îl dovedesc şi postările sale pe un site de socializare. Andrei a postat şi piesa „Eşti ca un înger”.
Critică este şi starea de sănătate a Marianei Voina, care lucra în calitate de bucătar-şef în local şi avea misiunea – ca şi fiecare bucătar de aici – să schimbe butelia de gaz. Femeia a suferit arsuri grave la mâini. Până în prezent, nu poate mişca degetele la o mână. „Acum, fac injecţii la o mână o dată pe săptămână. De rezultat depinde dacă medicul Octavian Cirimpei va hotărî să-mi facă sau nu o intervenţie la mâini. Acesta mi-a spus că, dacă nu mi se vor întrema mâinile, după patru luni, mi se va acorda grad de invaliditate”, a spus femeia pentru publicaţia noastră. Tratamentul e acoperit de stat, iar injecţiile le cumpără. Pe cinci fiole pe care le administrează acum a plătit 230 de lei.

Consecinţele mitei

Şi femeia spune că nu-i place mersul anchetei şi faptul că nu li se permite să intre în sala de judecată când este adus soţul Alinei Iarîn, dar şi faptul că „ea are tensiune şi copil minor şi stă în arest la domiciliu. Şi eu am doi copii minori. Ei stau cu părinţii mei pentru că eu nu pot avea grijă de mine, nemaivorbind de copiii mei!”, acuză Mariana Voina.
Eugen Oprea din Antoneşti, Ştefan-Vodă, şi-a pierdut fiica în vârstă de 25 de ani după incendiu, iar feciorul său se întremează acum acasă. „Are mâinile bandajate. Sunt afectate mai grav decât pielea de pe cap. Dar e spre bine”. Bărbatul spune că ancheta se desfăşoară lent şi nu este corectă, în opinia lui. „Pentru că pe copiii noştri nu-i întorci din mormânt, dar ei vor să-i elibereze pe administratorii localului. Ei trebuie pedepsiţi după lege. Cei de la primărie vor să ne închidă gura cu bani, dar aşa nu merge”, a spus Eugen Oprea pentru JURNAL de Chişinău.
Procurorii au cerut mandat de arest pe numele a trei funcţionari publici responsabili, reţinuţi în dosarul exploziei de la cantina „La soacră” din Piaţa Centrală. Aceştia sunt învinuiţi de corupere pasivă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu. Anchetatorii au constatat că butelia cu gaz era instalată în local de la deschiderea lui, iar funcţionarii publici care efectuau verificări şi eliberau autorizaţiile cunoşteau despre abaterile de la normă. Procurorii sunt de părerea că funcţionarii percepeau mită de la proprietarii cafenelei.
Cei trei reţinuţi sunt responsabilii din cadrul Direcţiei Comerţ, Alimentaţie Publică şi Prestări servicii a Primăriei Municipiului Chişinău, din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chişinău şi de la Detaşamentul de Salvatori şi Pompieri Centru.

Unele victime vor avea grad de invaliditate

Şeful Secţiei Arsuri Termice de la Centrul Republican de Arsuri Termice din Chişinău, Octavian Cirimpei, ne-a spus că din toţi pacienţii care erau internaţi în secţia pe care o conduce, toţi sunt deja externaţi. Rănile se cicatrizează, pacienţii se întremează. Din spusele lui, în prezent, la doi dintre pacienţi li s-ar putea acorda grad de invaliditate, dar s-ar putea să fie şi mai mulţi, după ce vor fi investigaţi repetat, în timpul apropiat, de către medici.

The following two tabs change content below.