Eugen Doga, invitat la București de Ziua Limbii Române

doga2Eugen Doga (foto) va participa la unul dintre evenimentele culturale care se vor desfășura la București de Ziua Limbii Române. Compozitorul va fi invitatul special al unui concert vocal-simfonic cu genericul „Muzica tinereții noastre”. Parcul Titan din București, supranumit și Parcul Artelor, va găzdui duminică, 31 august, o serie de manifestări consacrate Zilei Limbii Române. Programul de acțiuni organizate de Centrul Cultural Casa Artelor din sectorul 3 al capitalei României include expoziția de istorie și artă românească „Brâncoveanu și Cantemir – 300 de ani”, dedicată marilor domnitori și în egală măsură marilor arhitecți ai spiritului românesc.

După inaugurarea expoziției va urma concertul extraordinar „Muzica tinereții noastre” (concept și regie, Alice Barb) care va fi susținut de maestrul Eugen Doga împreună cu Orchestra Simfonică București, dirijată de Tiberiu Soare. În cadrul concertului vor răsuna lucrări din creația muzicală semnată de Eugen Doga. Vor mai evolua grupul coral „Accoustic”, dirijat de Daniel Jinga, avându-i ca soliști pe soprana Ana Cebotari și tenorul Andrei Lazăr. Parcul Titan se va transforma duminică într-o uriașă sală de concert, în aer liber. Amintim că anul trecut, de Ziua Limbii Române, în acest parc au avut loc manifestări care au adunat peste 10 000 de spectatori.

Spectatorii vor aduce câte o carte în limba română pentru școlile din Republica Moldova

Organizatorii concertului „Muzica tinereții noastre” din 31 august curent îi îndeamnă pe spectatorii care vor veni la eveniment să aducă o carte în limba română pentru şcolile din Republica Moldova.
Vara aceasta, Eugen Doga a mai fost protagonistul unui eveniment de amploare – „Gala extraordinară Eugen Doga” organizată la Iași în cadrul Festivalului Internațional al Educației (FIE), ediția a II-a.
Subliniem că piesele lui Eugen Doga se regăsesc într-un top internaţional realizat de site-ul History Rundown cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile. Astfel, în Top 200 Classical Music Pieces sunt incluse lucrările „Gramofon”, pe poziţia a 83-a, iar „Dulcea şi tandra mea fiară” s-a clasat pe locul 94.
Conform unei decizii speciale a UNESCO, valsul lui Eugen Doga din filmul „Dulcea și tandra mea fiară” este recunoscut drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX.

Eugen Doga: „Pentru mine un concert e o explozie de bucurie”

„Pentru mine un concert, un spectacol e o explozie de bucurie. E ca şi cum ai apăsa pe o clapă şi s-ar auzi un sunet divin. O ieşire în scenă e o fericire deplină. Muzica ne poate ajuta să fim mai vitali, mai puţin apăsaţi de nevoi, mai luminoşi”, a spus pentru JURNAL de Chișinău Eugen Doga, dorindu-le spectatorilor „să creadă în puterea artei de a mângâia sufletele”.
După concertul „Muzica tinereții noastre” avându-l în prim-pan pe Eugen Doga, în parcul Titan va evolua formația „Zdob și Zdub” din Chișinău. Seara se va încheia cu un foc de artificii.