Eu vreau să omor! Şi eu, şi eu!

DEFLAGRAŢIE // Au tras la sorţ cine să arunce grenada în mulţime

Toate versiunile preliminare au fost date peste cap. Autorii exploziei sângeroase care a avut loc acum trei ani în centrul Chişinăului nu sunt terorişti, după cum iniţial se presupunea, dar nişte tineri narcomani din familii dezavantajate. Aceştia au fost recent condamnaţi la ani grei de puşcărie pentru „gluma” pe care au făcut-o în 2009 de hramul Chişinău.

Pe 14 mai, toată lumea este chemată în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a susţine reprezentanţii R. Moldova la Eurovision. Intrarea este gratuită, însă întreg perimetrul va fi îngrădit, la fiecare doi paşi, va sta câte un poliţist care va supraveghea ca nicio persoană în stare de ebrietate sau care pare a fi suspectă să nu aibă acces. Asta pentru că, pe 14 octombrie 2009, patru tineri cu vârste între 21 şi 30 de ani – Vasile Zaharov, Eugen Bujac, Alexei Gânu şi Timur Dari – au aruncat o grenadă în mulţime.

Chipurile, „aşa a fost”

„Este o acţiune pregătită de separatiştii din Transnistria”, presupunea în 2009 Victor Catan care exercita funcţia de ministru al Afacerilor Interne. Acesta nu excludea versiunea că deflagraţia ar putea fi organizată la comanda vreunui partid politic. SIS-ul păşea cam pe aceeaşi pistă, făcând legătura cu ameninţările telefonice din anticamera premierului Vlad Filat.

Procuratura Generală, fiind implicată în anchetarea acestui caz cot la cot cu MAI şi SIS, venea cu versiunea sa: „Explozia ar putea fi organizată de un grup criminal”, presupunea Valeriu Zubco.

În scurt timp, s-a aflat că ameninţările telefonice la adresa premierului se refereau la reformele politice, grupurile criminale nu aveau nicio treabă cu această infracţiune, iar separatiştii au fost bănuiţi pe nedrept.

Cei patru reţinuţi pentru tentativa de omor asupra mai multor persoane sunt locuitori ai mun. Chişinău. Amintim că, în urma detonării grenadei, au avut de suferit circa 40 de persoane.

PG închide gura MAI

Ministrul Afacerilor Interne, Victor Catan, s-a grăbit să anunţe la câteva zile după incident că a fost reţinut un suspect graţie martorilor care au ajutat la formarea portretului-robot. Era vorba de un tânăr cu vârsta de aproximativ 25 de ani, cu înălţimea de 1,70 m, care cunoaşte româna. Însă, peste puţin timp, procurorul general Zubco a anunţat că persoana reţinută era doar un suspect şi că a fost eliberată din lipsă de probe şi pentru că ar fi avut un alibi serios.

Ministrul Afacerilor Interne nu a mai scos niciun cuvânt pe marginea acestui caz. Procuratura Generală a convenit cu MAI să colaboreze la elucidarea acestui caz, însă toate declaraţiile pentru presă le face doar PG. A trebuit să treacă un an până când, în iunie 2010, a fost organizată o conferinţă de presă în cadrul căreia procurorii au anunţat numele autorilor deflagraţiei din centrul capitalei, iar în mai 2011 aceştia au fost condamnaţi.

Povestea crimei cu 40 de victime

„Toţi condamnaţii provin din familii dezavantajate, sunt consumatori de droguri şi neangajaţi”, a declarat pentru JURNAL Corneliu Bratunov, şeful secţiei exercitare urmărire penală a PG. Procurorul a menţionat că infractorii şi-au recunoscut vina şi au povestit amănunţit povestea crimei odioase în care rolul principal i-a revenit lui Eugen Bujac.

În seara de 14 octombrie 2009, după ce au consumat alcool şi substanţe narcotice acasă la Zaharov, tinerii s-au gândit ce ar fi dacă ar arunca o grenadă în mulţimea care s-a adunat în PMAN pentru concertul dedicat hramului Chişinăului. La ora 22.00, făptaşii erau la faţa locului, lângă Arca de Triumf. Atunci când a avut loc explozia, pe scenă evolua Ştefan Bănică Jr. „Tinerii s-au certat din cauza că toţi vroiau să arunce grenada, până la urmă, l-au ales pe Bujac”, a spus Bratunov.

Grenada RG 42 a provocat în acea seară aproximativ 40 de victime. Din fericire, toţi au rămas în viaţă. A murit doar proprietarul obiectului exploziv, Timur Dari, nu în timpul deflagraţiei, ci mai târziu, când se afla în detenţie pentru implicarea în crima săvârşită. „Motivul decesului este boala de care suferea, avea pancreatită”, a declarat Maria Vieru, ofiţerul de presă al PG. Tinerii au detonat grenada și au fugit, culmea e că s-au întors mai târziu să numere victimele „curiozităţii” lor.

Strigăte de durere a zeci de oameni cu numeroase răni, haine zdrenţuite şi pline de sânge şi un miros înţepător de praf de puşcă – câteva clipe de tăcere care au fost urmate de zeci de voci: „Chemăm ambulanţa!”. Vasile Zaharov, verişorul lui Timur Dari, a recunoscut că este autorul ideii de a detona o grenadă în mulţime.

Acasă la criminali

Le-au interceptat convorbirile telefonice, i-au urmărit fără să fie observaţi până când oamenii legii nu mai aveau dubii că anume aceşti patru tipi sunt autorii deflagraţiei. Pe 9 iunie 2010, poliţiştii au bătut la uşile caselor infractorilor. În timpul percheziţiei la domiciliul lui Zaharov, poliţiştii au descoperit urmele grenadei care a fost detonată, iar acasă la Bujac, au găsit diverse substanţe narcotice în cantităţi mari. „Eugen Bujac este unicul condamnat cu antecedente penale. Era căsătorit doar Timur Dari, restul trăiau în concubinaj”, a menţionat procurorul Bratunov.

Deşi explozia grenadei a provocat în jur de 40 de victime, o singură persoană vătămată a solicitat despăgubire materială şi a încasat 500 de lei pentru a recupera banii pe care i-a cheltuit pentru tratament.

Explozia a avut loc pe 14 octombrie 2009, când în PMAN a fost organizat un concert de hramul oraşului Chişinău.

Grenada RG 42 cântăreşte aproximativ jumătate de kilogram şi are o rază de acţiune de peste de 20 de metri.

Eugen Bujac s-a infiltrat printre persoane care sărbătoreau în preajma Arcului de Triumf. A scos inelul de siguranţă, a aruncat grenada în mulţime şi a fugit cât mai departe de locul infracţiunii. Dar a revenit.

Explozia a provocat aproximativ 40 de victime cărora le-a fost acordat ajutor medical. Dintre acestea, 12 persoane au fost internate cu leziuni corporale uşoare, o persoană a fost supusă intervenţiei chirurgicale, trei erau în stare relativ gravă, ceilalţi, după acordarea primului ajutor medical, au plecat acasă.

Pe 5 mai 2011, Judecătoria Buiucani, mun. Chişinău, i-a condamnat pe Eugen Bujac la 17 ani închisoare cu ispăşirea pedepsei în penitenciar de tip închis pentru tentativă de omor intenţionat asupra mai multor persoane, circulaţia ilegală a substanţelor narcotice, psihotrope fără scop de înstrăinare; păstrarea ilegală a muniţiilor, pe Vasili Zaharov la 16 ani închisoare cu ispăşirea pedepsei în penitenciar de tip închis pentru tentativă de omor intenţionat asupra mai multor persoane şi pentru păstrarea ilegală a muniţiilor, pe Alexei Gânu la 14 ani închisoare în penitenciar cu ispăşirea pedepsei în penitenciar de tip închis pentru tentativă de omor intenţionat asupra mai multor persoane. În privinţa lui Timur Dari procesul penal a fost încetat din cauza că a decedat.

Timur Dari a fost implicat şi în deflagraţia din 2006, produsă în Parcul la Izvor, în urma căreia a decedat o persoană. Atunci, Dari i-a dat grenada verişorului său, care a detonat-o şi a murit pe loc.

Expertiza balistică a grenadei care a fost detonată pe 14 octombrie 2009 a demonstrat că aceasta a fost păstrată în condiţii inadecvate, fapt ce i-a diminuat capacitatea de explozie. Potrivit SIS, una dintre persoanele condamnate pentru tentativă de omor de hramul Chişinăului ar putea avea relaţii cu grupările criminale din R. Moldova care efectuează lucrări arheologice pentru a găsi arme şi muniţii în locuri unde au avut loc lupte în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Se presupune că în R. Moldova există aproximativ 50 de astfel de grupuri clandestine.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.