EU laudă R. Moldova pentru reforme eficiente sau pentru edificarea unui regat al oligarhilor?

În ultimele luni, Republica Moldova a găzduit lideri de top din UE, Catherine Ashton fiind următoarea pe lista acestor persoane foarte importante care va vizita acest stat. Fiecare a apreciat RM declarativ pentru implementarea cu succes a reformelor, ceea ce este bine pentru menținerea moralului coaliției de guvernare în calea sa oficial declarată de integrare europeană. Dar sunt oare aceste succese adevărate? Înaltele delegații vin de obicei în RM pentru maxim o zi, sunt bine primite în vinăriile faimoase și pleacă imediat. E destul de dubios faptul că aceştia cunosc problemele reale ale moldovenilor.

Chișinăul, departe de a se asemăna cu un oraș european

După 20 de ani de la dispariţia URSS, lumea s-a schimbat vertiginos, dar în RM timpul s-a oprit. Sate devastate și întunecate, pe jumătate goale, fără drumuri și școli. O treime din populație, cea aptă de muncă, a părăsit țara în căutarea unei vieți mai bune, lăsând în spate familii distruse și copii fără părinți. Aproximativ 80% din populație traieşte în sărăcie şi încearcă cu mari dificultăți să supraviețuiască. În timp ce majoritatea tineretului o duce de azi pe mâne doar datorită remitențelor ce vin de peste hotare.

Chiar și Chișinăul, capitala RM, este departe de a se asemăna cu un oraș european: gunoi pretutindeni, străzi fără iluminare, trotuare care nu au fost reparate din epoca sovietică sau care au fost peticite haotic, ca și drumurile din oraș, canalizarea și sistemul de drenaj învechite, trafic haotic în marea sa majoritate compus din microbuze periculoase, care nu respectă nicio regulă de circulație, inexistența măcar a unei parcări moderne amenajate, o piață în stil oriental și tarabe cu vânzători de flori în centrul orașului, care creează ambuteiaje și cauzează și mai mult gunoi, o mulțime de chioșcuri peste tot, ceea ce înseamnă că nu există niciun model arhitectural în administrarea urbei, criminalitatea galopantă, și multe alte probleme.

Corupția a pătruns pretutindeni

Actualul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, care părea odinioară atât de diferit de toți ceilalți, mai ales de comuniști, s-a transformat într-un demagog ordinar. Adăugați aici corupția care a pătruns peste tot și veți putea obţine adevărata imagine a Moldovei.

Deci întrebarea logică ce apare este care e exact succesul mult apreciat de către liderii occidentali? Oare își dau seama aceştia că ideea europeană atât de atractivă ceva ani în urmă pentru majoritatea moldovenilor rezistă cu greu în faţa ideii agresive a lui Putin privind Uniunea Euro-Asiatică. Reformele sunt considerate un succes doar atunci când ele schimbă realitatea spre bine, nu atunci când sunt făcute doar pe hârtie.

Prin urmare, de ce RM, care a beneficiat de asistenţă financiară consistentă din partea UE și de alți donatori străini, nu a fost capabilă să se schimbe? În cele din urmă, avem de a face cu un stat relativ mic ce trebuie să fie ușor de administrat, bugetul căreia este mai mic decât bugetele multor corporații internaționale. Pentru a schimba situația, într-o companie, un manager trebuie să pătrundă bine vânzările și piețele de desfacere, bilanțul contabil și fluxul de numerar, operațiunile de bază, administrarea resurselor umane, și investițiile pentru viitor. De ce atunci Moldova este încă un stat ratat? Poate, pur şi simplu, din cauza că nimeni până acum nu a fost un lider vizionar și destul de abil pentru a soluționa aceste probleme?

Lăsând la o parte unele aspecte geopolitice, care, indubitabil, sunt foarte importante, adevărul e destul de simplu:

În primul rând. În ciuda multor programe de reforme elaborate și adoptate, RM nu a fost capabilă să stabilească prioritățile în strategia sa de dezvoltare. Din punct de vedere energetic, RM nu a făcut nimic, achitând până în prezent cel mai mare preț pentru energie din toate statele postsovietice. Infrastructura a fost în esență moștenită din timpurile sovietice și este extrem de uzată. Energia scumpă și infrastructura depăşită nu doar creează o povară pentru acest stat, dar zădărnicesc din start orice reforme economice serioase.

Faimoasă odinioară pentru numele său de „Livadă a Uniunii Sovietice”, RM a devenit un importator de toate produsele agrare. În mod ironic, RM mai este pe linia de plutire nu datorită reformelor de succes, dar miliardelor transmise sub formă de remitențe de către moldovenii care lucrează peste hotare.

În al doilea rând. RM nu a fost capabilă să formeze o elită politică unită sau o idee națională comună, care ar dăinui indiferent de schimbările politice. Modificările politice după alegerile de până acum au avut ca rezultat schimbări haotice de direcții, redistribuirea sferelor de influență, persecuții și instabilitate politică. Constituția RM, ambiguă, din cauza modificărilor nereușite din 2000, a devenit cu totul haotică.

Pe zi ce trece, este mai evident că dacă RM vrea să înregistreze un adevărat progres, trebuie să-și modifice Constituția cât mai urgent. Şi ar fi bine în direcția unei republici prezidențiale consolidate, o formă de guvernământ care și-a demonstrat eficiența de a promova reforme rapide în alte state.

În al treilea rând. Ultimul, dar nu mai puțin important decât cele precedente: corupția și nepotismul care a pătruns pretutindeni, interesele de clan. Ultimul caz este strigător la cer: autobuzele școlare pentru copii au fost procurate la preț dublu față de prețul oferit de uzina producătoare. Și încă un caz relevant – cel al contrabandei de țigări în România.

Cinismul de top al celui mai sărac stat din Europa constă în faptul că politica s-a transformat în cea mai profitabilă afacere: nimeni până acum nu a fost destul de înţelept și abil pentru a construi o economie de piață autentică. Însă businessmenii locali au înțeles rapid că investiția într-un partid politic ce vine la putere garantează o cale mai rapidă și ușoară pentru o profitabilitate inimaginabilă a investiției inițiale.

Oligarhii, realitate imposibil de negat

Alți businessmeni cumpără imunitatea în fața legii, afacerile lor ajungând în Parlament. Oligarhii din toate partidele parlamentare au devenit o realitate imposibil de negat în Moldova modernă.

Acesta este poate motivul principal al situației în care salariile oficiale sunt cu mult sub nivelul minim de existență umană normală. În același timp, prețurile la produsele alimentare sunt mai înalte decât în Europa: carnea și produsele importate sunt mai scumpe, medicamentele sunt de 3-5 ori mai scumpe decât în România, stat membru al UE, prețurile imobiliare la Chișinău sunt probabil mai scumpe decât cele din Budapesta sau Riga. Toate aceste fapte demonstrează existența unei economii distorsionate, corupte și ineficiente.

Din păcate, nu există vreun semn că politica va deveni o ocupație a politicienilor, iar businessmenii se vor ocupa de afaceri în afara parlamentului sau guvernului. Aceste noi elite de bogătași aroganți, care se dau drept politicieni, sunt risipitori fără măsură, se bucură deschis și fără scrupule de statutul lor atotputernic.

De la proxenetism la politică

Unul dintre cei mai îndrăzneți oligarhi moldoveni este Vlad Plahotniuc, prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova sau, cum îi place lui să se numească, fără vreo jenă, „a doua persoană în stat”, ceea ce constituie o minciună de cea mai joasă calitate, dar care demonstrează vanitatea fără precedent și ambiția nesănătoasă a acestei persoane.

Un fost proxenet și, conform unor surse, un traficant de femei, plus un fost protector mafia pentru afaceri (acuzat public de actualul președinte al Parlamentului și liderul Partidului Democrat, al cărui preşedinte este acum în mod ironic Dl Plahotniuc). Acest om activ, susținut de servicii secrete, în mod viclean, s-a folosit de fostul președinte comunist, Voronin, și de fiul acestuia pentru a pune mâna pe afaceri mari ca, în final, nu doar să ia sub control întregul sistem judiciar al statului, dar şi autoritățile coercitive ale statului.

Recentele atacuri raider asupra băncilor și companiilor de asigurări sunt de asemenea presupuse a fi orchestrate de acest personaj notoriu. După ce a pus mâna pe majoritatea instituțiilor mass-media, el încearcă nu doar să-și creeze un nume nou (chiar la modul direct el are câteva nume și mai multe cetățenii), un nume care ar fi nobil, dar la fel în mod activ cumpără politicieni de la alte partide pe care îi aduce în partidul său – Partidul Democrat, unde controlează totul. Există zvonuri că au avut loc procese judiciare în Cipru și Regatul Unit, pe care el le-a respins oficial. În același timp, niciun politician nu a avut curajul să pună sub semn de întrebare aceste învinuiri foarte serioase, care, în oricare alt stat cu adevărat democratic, ar avea repercusiuni fatale pentru orice politician sau partid, dar aceasta nu este valid și pentru Moldova. Dl Plahotniuc a cerut recent foarte îndrăzneț votul de încredere al Parlamentului, după ce un comunist l-a acuzat că este un criminal. Dl Plahotniuc a primit acest vot de încredere de la partenerii săi de alianță, care înseamnă că aceste partide se asociază pe deplin cu acțiunile acestui om.

În același timp, liderul comunist, fostul președinte Voronin, a murmurat timid că ei nu au dovezi clare privind fărădelegile lui Plahotniuc. De facto, Parlamentul l-a absolvit pe Plahotniuc de toate insinuările precedente!

Plahotniuc, absolvit de Parlament

Acest eveniment a constituit un punct de cotitură serioasă în ceea ce ține de statutul lui Plahotniuc – ziua aceea a fost practic ziua victoriei sale asupra tuturor partidelor. Se zice că deține materiale compromițătoare împotriva tuturor liderilor politici și acum nimic și nimeni nu poate să se opună setei sale nebune de putere. Chiar și prim-ministrul, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, și-a pierdut avântul pentru ultima jumătate a anului trecut, după ce au fost răspândite multiple zvonuri despre materiale video deținute de Plahotniuc. Și acesta este un semn foarte rău, deoarece PLDM a fost până recent cel mai decent, cel mai promițător și cel mai serios partid politic.

Aşadar, o persoană odioasă ce controlează sistemul judiciar al statului, autoritățile coercitive ale statului, majoritatea mass-mediei din Moldova, instituțiile financiare și are foarte mulți bani pentru a cumpăra orice politician. Are suportul serviciilor secrete locale și străine, deține materiale compromițătoare care îi țin pe ceilalți politicieni în stare de hibernare sau paralizare – care este următorul punct al planului său?

Cu asemenea ambiții personale și capacități nelimitate, el poate ușor deveni Regele Moldovei! Următorul prim-ministru sau președinte – ceea ce este chiar mai ușor. În situația în care nu există un sistem funcțional de control reciproc și al separației puterilor în stat, și cu unicul partid de opoziție adevărat – Partidul Comuniștilor fiind într-o dezintegrare tot mai intensă, preluări politice masive și agresive ale membrilor altor partide în beneficiul Partidului Democrat. Un asemenea scenariu este chiar mai realist decât a fost vreodată.

Moldova, o istorie de succes?

Va fi oare considerat acest lanț de evenimente ca istorie de succes de UE? E foarte puțin probabil. Asemenea persoane sunt de obicei susținute de forțe străine serioase, de aceea există cu mult mai mult decât ceea ce poate fi văzut la suprafață la prima vedere (nu mai e nevoie de menționat că nici România și nici Rusia nu au vreun interes în orice progres real și reforme adevărate în Moldova).

UE are nevoie de o istorie de succes, dar miopia sa în Moldova, elogierea reformelor de succes iluzorii, o poate costa foarte scump în termen lung și în contextul rivalității geopolitice ascunse.

Cum mi-a zis un moldovean deștept odată: există o soluție relativ rapidă la toate problemele moldovenești, dar ea necesită „aproape nimic” – însă această „rețetă secretă” este subiectul unei istorii total diferite.

Sursa: www.truthsquare.com/app/news/view/185#p1!

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)