„Eu cu cine votez?”

REFERENDUM // Deşi populaţia a fost chemată la plebiscit, mulţi alegători au crezut că participă la alegerile prezidenţiale

„Eu cu cine votez?” – întrebarea caragialiană i-a frământat pe mai mulţi oameni pe data de 5 septembrie. Deşi populaţia a fost întrebată despre modalitatea alegerii şefului statului în cadrul referendumului de duminică, mulţi au înţeles că trebuie să voteze pentru preşedintele ţării. Îndemnată de Partidul Comuniştilor să boicoteze referendumul, o parte a electoratului a ales să nu participe la plebiscit, iar cealaltă parte a preferat să rămână acasă.

În raionul Căuşeni, doar 29,69 % din alegători şi-au exprimat opţiunea. Potrivit preşedintelui Comisiei de votare din Căuşeni, rezultatele modeste de duminică se datorează faptului că în minţile electorilor a existat confuzia că se desfăşoară alegeri prezidenţiale, şi nu un referendum de modificare a unui articol al Constituţiei.

„Nu am fost la alegeri, căci nu ştiam pe cine să aleg”, a declarat pentru JURNAL Elena, din Căuşeni. Atunci, când i-am spus că a fost referendum, în care trebuia să aleagă dacă vrea ca preşedintele să fie ales de popor sau de Parlament, aceasta ne-a replicat mirată: „Prima dată aud! Eu am văzut afişele cu Lupu, Filat şi alţii, unde scria să-i votez pe ei ca preşedinţi şi am înţeles că ei sunt candidaţi la preşedinţie”, a adăugat femeia. Aceasta a ţinut să menţioneze că doreşte ca şeful statului să fie ales de popor.

Aceeaşi confuzie a fost înregistrată şi în localitatea Săiţi, din acelaşi raion, unde, deşi alegătorii au fost destul de activi, au existat persoane care nu s-au întrebat pentru cine votează. „Pot spune că s-a votat bine, în comparaţie cu alte localităţi. Din cele 1 580 de persoane incluse în lista de votare, la vot s-au prezentat 700 de persoane, dintre care 600 au aplicat ştampila Pentru, iar 100 de persoane – Contra”, ne-a spus Valeriu Musteaţă, primarul localităţii. Acesta a menţionat că au lipsit cu desăvârşire acţiunile din partea administraţiei centrale. „Doar Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a încleiat un afiş electoral”, a spus primarul.

Iarăşi alegeri?

În localitatea Copanca, din acelaşi raion, au votat doar 300 de persoane, din cele 1.000 incluse în listele electorale. „Oamenii nu au participat, pentru că nu vor să se unească cu România”, a declarat pentru JURNAL Vladimir Rezin, locuitor al satului Copanca, care a spus că nu înţelege limba română. „Lumea nu are încredere în această guvernare, de aceea a boicotat referendumul Alianţei”, a adăugat bărbatul. Solicitat să spună cum ar dori să fie ales preşedinţele ţării, copănceanul a declarat totuşi că poporul ar trebui să-l aleagă.

În satul Bogdanovca Veche, din raionul Cimişlia, doar 109 persoane, din cei 1.086 de alegători, şi-au exprimat opţiunea. Potrivit lui Vladimir Fomin, vicepreşedintele Comisiei de votare, oamenii nu au ieşit pentru că nu au fost informaţi şi a fost puţină informaţie în limba rusă despre referendum. „Mă întrebau pe mine în ziua alegerilor pe cine să aleagă – pe Lupu sau Filat. Aceasta s-a întâmplat pentru că populaţia a fost ignorată de liderii AIE. Doar membrii PDM-ului au făcut ceva agitaţie în favoarea referendumului, în timp ce comuniştii au chemat oamenii să-l boicoteze”, ne-a spus Fomin.

„Lumea e obosită de alegeri şi indiferentă faţă de referendum”, a declarat pentru JURNAL Emilia Stoica, preşedinta Secţiei de votare din satul Brânzenii Vechi, raionul Teleneşti. „La noi în sat partidele din cadrul Alianţei nu au lucrat deloc. Singura formaţiune care a venit a fost PCRM-ul care are o echipă puternică şi a fost la fiecare casă, a vorbit cu toate persoanele în vârstă şi le-a explicat de ce să nu participe la referendum”, a conchis Emilia Stoica.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)