„Eu când vreau să fluier, fluier”

BERLINALE 2010 // Un nou succes al cinematografiei româneşti

„Eu când vreau să fluier, fluier”, debutul în lungmetraj al lui Florin Şerban, este primul film românesc din ultimii 17 ani care intră în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin şi reuşeşte să ia şi două premii importante: Marele Premiu al Juriului – Ursul de Argint şi premiul „Alfred Bauer”.
Prin premiile obţinute sâmbătă seara – Ursul de Argint şi distincţia „Alfred Bauer” – la gala Festivalului de Film de la Berlin, Florin Şerban a demonstrat că merge în ton cu succesele filmelor româneşti înregistrate în ultimii ani. Astfel, Şerban se înscrie, alături de nume precum Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu şi Marian Crişan, pe lista marilor câştigători ai cinematografiei româneşti.
Mai mult, filmul lui Florin Şerban, aflat printre peliculele favorite încă de la începutul festivalului, a câştigat două premii importante la Berlinală, după ce s-a „bătut” în competiţie cu regizori renumiţi, precum Roman Polanski, Oskar Roehler, Benjamin Heisenberg, Rob Epstein şi Jeffrey Friedman sau Benoit Delépine şi Gustave de Kervern.
Festivalul Internaţional de Film de la Berlin s-a desfăşurat în perioada 11–21 februarie. Aflat la cea de-a 60-a ediţie, Festivalul de la Berlin este unul din cele mai mari evenimente de gen şi găzduieşte premiere ale unora dintre cei mai mari autori. Berlinala – al doilea festival de film european după Cannes ca importanţă – este în mod tradiţional deschisă producţiilor cu buget mic.
Florin Şerban, „nemaipomenit de bucuros”

După Gala de premiere de la Berlin, producătorul Daniel Mitulescu s-a declarat foarte mulţumit de distincţii, precizând că pelicula este un succes şi în privinţa distribuţiei sale internaţionale. Astfel, pelicula a fost vândută deja în 15 ţări, printre care Spania, Olanda, Belgia şi Israel.
Pe de altă parte, regizorul Florin Şerban a spus că este „nemaipomenit de bucuros” pentru premiile obţinute de filmul său, la care toată echipa s-a străduit foarte mult, mai ales că a lucrat cu o distribuţie care a cuprins mulţi actori neprofesionişti. „Am fost foarte emoţionat când am văzut primul premiu (premiul „Alfred Bauer”), iar când l-am văzut pe al doilea (Marele Premiu al Juriului-Ursul de Argint), am rămas fără cuvinte”, a declarat Florin Şerban, după Gala de premiere, care a avut loc, sâmbătă seară, la Berlinale Palast. „Suntem nemaipomenit de bucuroşi de premii. Este un film la care ne-am străduit foarte mult şi a fost un risc pe care ni l-am asumat toţi, şi eu ca regizor, şi producătorii. Eu mi-am asumat riscul de a face primul film cu un actor neprofesionist, cu o distribuţie aproape complet formată din neprofesionişti. Nu pot decât sa fiu încântat şi mândru că lucrurile au ieşit aşa”, a spus regizorul Florin Şerban.
O poveste despre lupta cu sinele

Lungmetrajul „Eu când vreau să fluier, fluier” este o poveste despre emoţie şi despre lupta cu sinele pentru eliberarea sufletului, traseu spus prin luptă fizică, mimică şi, uneori, cuvinte.
După patru ani petrecuţi într-un penitenciar pe malul Dunării, Silviu (interpretat de George Piştereanu) a avansat în ierarhia de dormitor, devenind Jupân. Cu două săptămâni înainte de eliberare, primeşte o vizită neaşteptată. El află că mama lui s-a întors acasă după mult timp din Italia şi vrea să îl ia pe fratele lui mai mic. Silviu are cinci zile să găsească o soluţie. Cele cinci zile devin o eternitate când Silviu se îndrăgosteşte de o studentă frumoasă la Sociologie, Ana (Ada Condeescu), venită în practică la penitenciar. Copleşit de emoţii şi presat de timp, Silviu închide ochii. Libertatea, vântul, drumul, primul sărut. Din acest moment i se poate întâmpla orice.
Povestea lui Silviu (George Piştereanu) este prezentată într-un mod simplu de regizor. Florin Şerban alege să exprime drama tânărului în special prin prisma mimicii şi a gesturilor tânărului, cu prea puţin dialog şi, uneori, neesenţial pentru personaj.
Din distribuţia filmului, pe lângă George Piştereanu, fac parte şi Ada Condeescu, Clara Vodă, Mihai Constantin şi Marian Bratu. Filmul are la bază piesa de teatru cu acelaşi nume a Andreei Vălean. „Eu când vreau să fluier, fluier” va intra în cinematografele din România în luna martie.
Într-o cronică publicată de revista „Screen Daily”, criticul Dan Făinaru califică filmul „Eu când vreau să fluier, fluier” ca „un aport meritoriu la noul val al cinematografiei româneşti”. (MEDIAFAX)
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)