„Eu am instaurat Puterea Sovietică în Basarabia!”

vizer.f.nadea roscovanuInterviu cu profesorul universitar Boris Vizer

Ziua de 1 ianuarie era mare sărbătoare în RSS Moldovenească. Din 1957, la această dată se marca ziua instaurării puterii sovietice în Basarabia! Pentru istoricii întregi la minte, puterea sovietică a fost instaurată în Basarabia la 28 iunie 1940, însă nu şi pentru ideologii sovietici. În concepţia lor, Basarabia trebuia să aibă neapărat putere sovietică, consecinţă a aşa-numitei Mari Revoluţii Socialiste din Octombrie! Şi deoarece acest lucru, din motive cunoscute, nu s-a produs în 1917, comuniştii au decis s-o facă peste 40 de ani, în 1957. „Eu am instaurat Puterea Sovietică în Basarabia! Numai eu am rămas în viaţă dintre cei care au participat la stabilirea datei instaurării puterii sovietice în Basarabia”, se confesează profesorul universitar Boris Vizer.

– Relataţi-ne, Domnule profesor, contextul adoptării acestei decizii.

Se discuta atunci fervent despre instaurarea puterii sovietice în republicile unionale, inclusiv în Basarabia. Chiar în cadrul Academiei de Ştiinţe a Uniunii Sovietice, exista un sector special – „Revoluţia din Octombrie” – condus de către academicianul Isaak Israilevici Minţ (1896–1991), care participase la evenimentele din 1917–1918. În 1957, URSS marca 40 de ani de la Revoluţia Socialistă din Octombrie. Această aniversare urma să fie sărbătorită în toate republicile unionale.

– Dar se ştie că în Basarabia, în 1917-1918, evenimentele s-au derulat pe un alt făgaş. Puterea sovietică n-a fost instaurată…

Este adevărat… Dar ideologii comunişti ţineau morţiş să stabilească o dată, fie ea şi falsă, doar ca să se încadreze în spectacolul propagandistic al Moscovei. Pentru a demonstra acest lucru, în iunie 1957, a fost organizată la Chişinău o conferinţă ştiinţifică unională condusă de acelaşi Minţ. La această conferinţă au participat „cele mai luminate minţi” ale ştiinţei istorice sovietice – Isaak Israilevici Minţ, Nicolai Ivanovici Suprunenko, Razgon ş.a. Au discutat foarte mult despre instaurarea puterii sovietice în Basarabia, însă, până la urmă, nu s-a ajuns la o dată concretă… Dar acest lucru era imperios necesar, deoarece în toate republicile unionale, cu ocazia acestei aniversări, fuseseră elaborate tezele partidului. Doar RSSM nu avea stabilită data… totul a fost zadarnic, problema a rămas oricum deschisă…

Demis „pentru naţionalism”

Boris Vizer s-a născut la Molochişul Mare, raionul Râbniţa, Republica Moldova. Între 1974 şi 1977, a fost director al Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a fost demis fiind acuzat de naţionalism. „Am eliberat ruşi şi evrei… De la un institut ideologic să dai afară ruşi şi evrei, vă imaginaţi?!

În locul acestora, i-am angajat pe Andrei Eşanu, Gheorghe Gonţa, Ion Chirtoacă ş.a. Ştiam că voi fi pedepsit. Mai mult, eram pregătit pentru acest lucru. Mi-am cumpărat un rucsac mare şi am pus în el haine, încălţăminte, conserve şi ciocolată. După o anumită perioadă, înlocuiam ciocolata”, îşi aminteşte profesorul.

– I-au lăsat pe istoricii moldovenii să decidă…

Păi cum altfel? I-au silit să decidă! La 1 noiembrie 1957, am devenit aspirant la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, sectorul „Revoluţia din octombrie şi construcţia socialismului în Moldova”. Şeful acestei subdiviziuni era Simion Afteniuk, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, secretar al Comitetului Central, fost ministru al Învăţământului şi, evident, mare activist de partid.

Pe 3 noiembrie, am fost chemaţi la Institutul de Istorie şi ni s-a spus că Comitetul Central cere ca noi să stabilim data instaurării puterii sovietice în Basarabia. Au început discuţiile… N. Berezneakov a propus data de 22 noiembrie 1917; Simonov – sfârşitul lui decembrie 1917 – începutul lui ianuarie 1918; N. Mohov şi S. Brîseakin – 6–7 ianuarie 1918, când Front-otdelul i-a arestat pe câţiva membrii ai Sfatului Ţării; Senkevici – 6 februarie 1918. Târgul era în toi, fiecare îşi argumenta propunerea, doar S. Ţaranov, unchiul actualului membru-corespondent al AŞM, V. Ţaranov, a spus că Puterea Sovietelor n-a fost instaurată în Basarabia nici în anul 1917, dar nici în 1918. Nu știu cum i-a fost iertată lui S. Ţaranov această atitudine, dar nu a fost arestat.

În timpul dezbaterilor, trebuie să vă spun că nu era telefon în sector, doar la direcţie. La fiecare 15 – 20 de minute, secretara venea şi ne întreba: „Ați instaurat puterea sovietică?”. Iar istoricii continuau să polemizeze…

Comitetul Central aştepta cu nerăbdare decizia istoricilor ca să trimită la tipar tezele jubiliare, în care lipsea data instaurării puterii sovietice în Moldova. „Comitetul Central insistă!”, ne avertiza de fiecare dată secretara. Şi atunci S. Afteniuk, fiind şef de sector, a pus la vot! E o ruşine ca problemele ştiinţifice să fie rezolvate prin vot. Dar altă ieşire nu exista. Altfel, şeful ar fi zburat din post. Ei bine, N. Berezneakov a fost singurul care a votat propria propunere – pentru 22 noiembrie 1917; pentru data lui Simonov (sfârşitul lui decembrie 1917 – începutul lui ianuarie 1918) au votat doi; pentru data numită de N. Mohov şi S. Brîseakin (6–7 ianuarie 1918) – trei (N. Mohov, S. Brîseakin şi M. Sîtnik), iar pentru cea avansată de S. Afteniuk – patru: el, eu, D. Antoniuk şi S. Melega, adică şeful şi noi, trei doctoranzi ai săi. Astfel, pusă la vot, data lui S. Afteniuk, întrunind majoritatea, a devenit axiomă!

– De ce nu aţi spus lucrul acesta până acum?

Nu pot ţine în mine minciuna. Şi apoi, am ţinut foarte mult la S. Afteniuk, era un om minunat. În 1941, aproape toţi bolşevicii din Basarabia au fugit cu Armata Roşie, abandonându-şi chiar şi familiile, soţiile. Simion Afteniuk însă n-a renunţat la soţia sa, fapt pentru care a fost sancţionat mai târziu.

– Ce a fost mai departe cu această dată?

Data respectivă – 1 ianuarie 1918 – a căpătat statut de pagină de evanghelie. A fost introdusă în toate publicaţiile, în lucrările de sinteză, în manualele şcolare. Devenise mare sărbătoare naţională, mare prilej de spălare a creierilor.

Uite ce porcării se făceau…

Interviu realizat de Ilie GULCA

The following two tabs change content below.