Ethno Jazz Festival, o pledoarie pentru libertate

Afișul Ethno Jazz Festival, ediția a XVIII-a

 

Astăzi începe un eveniment muzical mult așteptat, Ethno Jazz Festival, ajuns la cea de-a XVIII-a ediție. La festival participă jazzmani din Suedia, Elveţia, Franţa, SUA, Polonia, Senegal, Austria, România și Republica Moldova. Muzicienii vor prezenta concerte la Chișinău – pe scena Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, precum și la Bălți, Soroca, Tiraspol. Festivalul, organizat de formația Trigon, e susținut de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova, Primăria Municipiului Chişinău, Ambasada Suediei, Ambasada SUA, Ambasada Franței, Alianţa Franceză, Fundaţia Est-Europenă, Forumul Cultural Austriac, Institutul Cultural Polonez, partener general: Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Anatol Ștefăneț: ”Vă așteptăm cu mare drag”

În prima seară va evolua chiar gazda festivalului, formația Trigon. Fondatorul și conducătorul acesteia, Anatol Ștefăneț, a declarat pentru Jurnal de Chișinău că Trigonul este preocupat în prezent de promovarea diversității culturale și a valorilor etice ale societății contemporane. „Prin activitățile cultural-educative în capitală și în diferite regiuni ale țării (vor avea loc nu doar concerte, dar și ateliere de creație în Chișinău, Tiraspol, Soroca și Bălți) se insistă asupra colaborării dintre public și muzicieni, studenți, profesori.

Cred că jazz-ul e pentru toate vârstele, urmărim an de an cum întinerește publicul nostru, vin și admiratorii fideli ai festivalului, fețe cunoscute de-a lungul celor 18 ani de existență, deja cu copii, care dansează în sală și ne bucură, vin și elevi. E o atmosferă foarte călduroasă la concerte, vă așteptăm cu mare drag”, ne spune Anatol Ștefăneț.

La ediția curentă a festivalului, Trigon-ul vine cu un program nou, avându-i în componența sa pe cunoscuții muzicieni Vali Boghean, Gary Tverdohleb, Dan Brumă și desigur, Anatol Ștefăneț.

Spectatorii pasionați de jazz vor avea șansa de a asculta și grupuri prestigioase din alte țări, artiști cu renume internațional. Din Franța, bunăoară, vin  celebrii Vincent Peirani (acordeon) și Emil Parisien (saxofon), câștigători ai premiului ECHO Jazz Awards 2016, ai Premiilor Best International Ensemble 2016, Les Victoires du Jazz în 2014 și „Best Musician of the Year” în 2013. Cei doi muzicieni formează Belle Epoque Duo, ei reuşesc să îmbine talentul nativ cu o rafinată cultură şi cu o tehnică impecabilă. Discursul muzical se configurează natural, într-o curgere plină de prospeţime. Expresivitatea ilimitată a duo-ului e obţinută prin mijloace pur acustice, fără niciun fel de aditivi electronici.

Grupul Trigon în frunte cu Anatol Ștefăneț, fondatorul Ethno Jazz Festival

Nume celebre la Ethno Jazz Festival

Grupul Christian Bakanic’s Trio Infernal din Austria e deţinător al World Music Award în 2015. În compozițiile sale, Christian Bakanic combină spontaneitatea complexă a jazzului, temperamentul Tango Nuevo, tradițiile muzicii europene și ritmurile moderne. Rezultatul acestor investigații artistice este o muzică ce sintetizează stiluri și genuri și se distinge prin pasiune și virtuozitate. Christian Bakanic’s Trio Infernal ( din grup mai fac parte Christian Wendt, ghitară-bas și
Jörg Haberl, tobe) a mai câștigat concursul Fine Tunes Jazz Contest la Festivalul de Jazz din Viena.

Renumitul trio JMO, alcătuit din muzicienii Jan Galega Brönnimann, Moussa Cissokho și Omri Hason din Elveția și Senegal, propune un melanj între sonorități tradiționale și moderne din Orientul Mijlociu, Africa și Europa. Piesele compuse de cei trei muzicieni configurează o aventură de neuitat, datorită inventivității și bogăției de melodii și ritmuri.

Daniel Karlsson trio (Suedia) a obținut premiului Grammy în 2018. Din grup mai fac parte Christian Spering, contrabas și Fredrik Rundqvist, percuție. Trio-ul lui Daniel Karlsson (pian), chiar de la albumul de debut „Das Taxibåt”, s-a afirmat ca una dintre cele mai interesante apariții din jazzul suedez și european. În muzica formației se simte un suflu al anilor 60 și o atmosferă nordică. Piesele formației sunt compuse integral de Daniel Karlsson.

Maciek Pysz evoluează în duet cu Krzysztof Kobylinski, acești doi artiști din Polonia se bucură de recunoaștere europeană grație turneelor internaționale. De notat, că Krzysztof Kobylinski e compozitor, pianist, autor de albume muzicale, dar și director artistic al Ethnojazz Festival Palmjazz și director al Centrului Jazzovia din Gliwice. Realizările sale discografice constau în 35 de albume editate în Polonia și în străinătate. Maciek Pysz este cunoscut pentru expresia sa lirică și virtuozitatea inspirată din tango, flamenco, jazz, muzică latină și clasică.

Lisa Doby cvartet (SUA, Franța) a colaborat cu Ray Charles, Patricia Kaas, iar acum și-a lansat propriul proiect care îmbină jazzul cu dinamismul muzicii rock. Lisa Doby provine din Carolina de Sud, Statele Unite ale Americii. Încă din copilărie a studiat vioara și trompeta. A lucrat cu producătorul John Burns și a cântat împreună cu Paul Young, Joe Cocker, Percy Sledge, Gary Moore … Un moment imortalizat pentru totdeauna în amintirea ei este colaborarea cu Ray Charles. În 1997, Lisa s-a alăturat echipei Patriciei Kaas. După 18 luni de turneu în jurul lumii, ea decide să devină solistă. Lisa creează trupa sa și scrie propriile cântece, prin care își deschide inima și ne poartă într-o emoționantă călătorie cu motive de blues, rock, folk, soul și jazz. Lisa a lansat albume de mare succes, precum „Free to be” (2006) și „Who we are” (2009), lansat în Germania, Scandinavia și Franța și urmat de un turneu european de cincizeci de concerte.

 Sorin Zlat trio din România (cu Sorin Zlat, Michael Acker, Iulian Nicolau în componența sa), a obținut distincții în Jacksonville, Florida (2015),  Marele Premiu al Competiției de Jazz din Monaco (2013) și Marele Premiu la Montreux (2015). Grupul pianistului Sorin Zlat reprezintă o revelație, acesat explorează latinitatea orientală. Sorin Zlat trio colaborează cu Nadia Trohin (voce),  născută la Chişinău, absolventă a Colegiului Naţional de Muzică „Ştefan Neaga”. Nadia Trohin și-a definitivat studiile de licenţă, masterat şi doctorat la Bucureşti, în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică. A debutat în jazz în 2010 când a obţinut Premiul pentru cea mai bună trupă („Nadia&Friends”) la Festivalul de Jazz de la Târgu Mureş. Între 2010 și 2013 a fost membră a grupului vocal Jazzapella. Pe lângă activitatea scenică, susține și o activitate didactică la București.

Lisa Doby quartet, un grup așteptat la Chișinău

Jazzul și poezia, sinonime

Echipa festivalului a muncit un an întreg pentru a aduce la Chișinău artiști de valoare internațională. Am întrebat-o pe Veronica Ștefăneț, director executiv al Ethno Jazz Festival, ce înseamnă pentru ea muzica de jazz și Veronica ne-a răspuns: „Jazzul e un mod de raportare la tot ce ne înconjoară. Cum reacționezi? Ce atitudine ai față de cele ce se întâmplă în fiecare clipă? Jazzul e aproape sinonim cu poezia, ca stare. E despre mișcare și emoție, despre libertate, despre aici și acum, are ceva esențial, ceva care durează și rămâne. Instrumentele sunt diferite, însă vibrația e similară, o simți pe piele. Mai e și efortul intelectual. În fine, jazzul e o provocare. Îi așteptăm pe toți artiștii cu mare nerăbdare, așteptăm publicul, va fi un festival frumos”.

Moderator al serilor de jazz de la Chișinău va fi, prin tradiție, Virgil Mihaiu de la Cluj, poet, jazzolog, diplomat, profesor de estetica jazzului, performer de jazz-poetry. Evenimentul se desfășoară sub egida companiei Moldova Turistică.

Irina Nechit