Eternitatea lui Grigore Vieru

Vernisaj/ Poetul ne priveşte din fotografiile incluse în expoziţia „Călătorie spre sine”

În scuarul monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, la intrarea în grădina publică din centrul capitalei, poetul Grigore Vieru ne priveşte din zeci de fotografii color şi în alb negru, fixate pe panouri care sunt iluminate şi pe timp de noapte.

De ziua lui Grigore Vieru, i-am revăzut chipul în pozele unor maeştri fotografi

Această expoziţie, inaugurată duminică, 13 februarie de Primăria Municipiului Chişinău, conţine 47 de fotografii semnate de maeştrii fotografi Mihai Potârniche, Valerie Volontir şi Andrei Mardare şi este consacrată aniversării a 76-a a poetului. La vernisaj au participat primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, familia lui Grigore Vieru, soţia Raisa şi fiul Călin Vieru, reprezentanţi ai Uniunilor Scriitorilor din Republica Moldova şi din România, oameni de cultură, jurnalişti, profesori, studenţi, elevi de la Liceul „Grigore Vieru”  din Băcioi.

„Acţiunile dedicate poetului naţional, organizate de Primăria Chişinău poartă mesajul perpetuării operei vierene, prin studierea aprofundată a acesteia de către cetăţeni şi mai ales de copii şi tineri”, a menţionat primarul Dorin Chirtoacă la deschiderea expoziţiei.

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Municipiului Chişinău, în prezent Direcţia Cultură în colaborare cu Vasile Romanciuc şi Spiridon Vangheli lucrează asupra unui proiect datorită căruia, aşa cum a promis municipalitatea acum un an, la fiecare copil din Chişinău va ajunge câte o carte a lui Grigore Vieru.

Câte o carte de Grigore Vieru pentru fiecare copil din Chişinău

Poetul şi deputatul Ion Hadârcă a ţinut să remarce că expoziţia nou inaugurată, arată cât de mult este împletită soarta poetului cu însăşi istoria noastră recentă, de la primele imagini din tinereţea lui Grigore Vieru şi până la Marea Adunare Naţională. „Prin această „oglindă” ne vedem pe noi înşine, vedem creşterea, verticalitatea fiinţei noastre naţionale”, a mai menţionat Ion Hadârcă.

Expoziţia poartă genericul „Călătorie spre sine. Grigore Vieru – 76 ani de la naştere” şi ni-l înfăţişează pe poet (născut la 14 februarie 1935), în momente cruciale ale vieţii lui şi ale mişcării de renaştere naţională, autorul „Tainei care mă apără” fiind mereu înconjurat de copii, de tineri şi vârstnici, de cunoscuţi oameni de artă şi politici, de admiratori care vor rămâne pentru totdeauna îndrăgostiţi de poezia sa.

Chiar de ziua poetului, pe 14 februarie, şi la Uniunea Scriitorilor a fost inaugurată o expoziţie de fotografii ale maestrului Nicolae Răileanu, intituală „Grigore Vieru, mereu alături”.

Irina Nechit