Este Barroso un vizionar? // Cutia cu piuneze

Referindu-se, joi, la importanţa şi aşteptările pe care vizita preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, o generează la Chişinău, Natalia Gherman, ministrul adjunct al afacerilor externe, a declarat, pentru Radio Europa Liberă, următoarele: „Vizita pentru noi înseamnă o totalizare logică a acestui an dinamic şi foarte pozitiv în relaţiile moldo-comunitare. Ceea ce aşteptăm de la vizita domnului Barroso este o apreciere adecvată a efortului nostru de integrare europeană, o evaluare a stadiului actual şi a perspectivei acestor relaţii pe viitor. Am speranţa că domnul preşedinte al Comisiei Europene Barroso va fi vizionar, nu se va opri doar la stadiul relaţiei pe termen scurt şi mediu. Se va uita şi pe viitor şi sunt optimistă în această privinţă.”

Azi vom afla dacă Barroso are calităţi de „vizionar”, până unde, cât de „departe” va ajunge privirea sa de la punctul de azi al relaţiilor RM-UE. Ne va deschide vizita aceasta o perspectivă europeană clară sau, ca şi Merkel, Barroso se va limita la declaraţii de ordin general: că RM aparţine spaţiului european? Asta o ştim şi noi.

 

Totuşi de ce evită liderii UE să spună fraza cu efect magic? Fiindcă nu doresc să irite înainte de timp Rusia? Fiindcă nu sunt siguri că vom reuşi să ne adaptăm la condiţiile UE? Fiindcă extinderea UE spre est s-a încheiat şi rolul nostru e să rămânem, împreună cu celelalte state din Parteneriatul Estic, în zona de tampon, pradă frustrărilor şi ambiţiilor imperiale ale Rusiei?

 

Va fi discursul de azi al lui Barroso unul istoric?

 

Paul Borzac

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)