Eşecul Alianţei

REFERENDUM // Parlamentul va fi dizolvat şi vom avea alegeri parlamentare

După ce au cheltuit peste 30 de milioane de lei pentru organizarea unui referendum despre care nu s-au ostenit prea tare să informeze populaţia, liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) au ieşit ieri pe rând în faţa presei să îşi facă „mea culpa”. Deşi recunosc cu toţii că vinovată de eşecul referendumului este AIE, liderii celor patru partide au încercat să ne convingă fiecare în parte că nu atât ei, cât ceilalţi colegi de coaliţie au călcat pe greblă. Ca urmare, Parlamentul va fi dizolvat şi vom avea alegeri parlamentare, ne promit preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi premierul Vlad Filat. Iar la modificarea art. 78, cel mai probabil, se va reveni în Parlamentul de legislatura viitoare.

Mihai Ghimpu: „Parlamentul va fi dizolvat”

„Există mai multe motive care ar putea explica prezenţa scăzută la vot a cetăţenilor. Vorbim aici de politica antistatală a comuniștilor, de lipsa de unitate în această campanie a Alianței pentru Integrare Europeană, unii au crezut că pot merge pe cont propriu deja, de discuţiile pe alte subiecte care au avut loc în timpul campaniei pentru referendum şi, nu în ultimul rând, de vină se face indiferența cetățenilor”, afirmă președintele interimar Mihai Ghimpu.

Chiar dacă crede că AIE a informat suficient societatea, Ghimpu recunoaște că liderii Alianței nu au fost suficient de „concentrați pe referendum”. „Nu a fost informată prost societatea, problema e că nu am fost concentrați anume pe referendum. Am încercat dezbateri pe diferite subiecte care i-au supărat pe alegători, probabil. Din păcate, nu toţi înţelegem că problemele trebuie rezolvate câte una, la timpul lor”, crede președintele interimar.

Întrebat despre ce are de gând să facă mai departe și dacă mai are vreun as în mânecă, președintele Ghimpu s-a arătat și optimist, și pesimist, în același timp. „Eu tot timpul am soluții, dar vreau să am și oameni cu care să le realizez”, a declarat Ghimpu.
Solicitat să precizeze dacă va fi dizolvat parlamentul în această toamnă, președintele a fost concis: „Constituția mă obligă să dizolv Parlamentul”.

Vlad Filat: „A lipsit mesajul coerent”

Prim-ministrul Vlad Filat consideră că referendumul constituţional nu s-a soldat cu succesul scontat din cauza acţiunii agresive de boicotare a scrutinului de către PCRM, precum şi din cauza lipsei unui mesaj coerent din partea tuturor actorilor implicaţi în organizarea acestuia. “În urma rezultatului referendumului vom trage concluziile şi ne vom stabili acţiunile pe viitor”, a declarat premierul.

Cât priveşte acţiunile de mai departe ale AIE, Filat a declarat că soluţiile nu trebuie să fie căutate, ele reies din lege. „Urmează să fie dizolvat Parlamentul şi să aibă loc alegerile anticipate într-un termen rezonabil, adică în jumătate de an de la 16 iunie”, a confirmat premierul Vlad Filat declaraţiile preşedintelui interimar Mihai Ghimpu. Vlad Filat crede că modificarea art. 78 din Constituţie va putea fi posibilă abia după alegerile parlamentare, în viitorul Parlament.

Serafim Urechean: „A venit timpul să fim nu doar puternici, ci şi înţelepţi”

În opinia liderului Alianţei „Moldova Noastră”, vinovată de eşecul referendumului se face în mare parte AIE. „Au fost mai multe greşeli la capitolul explicării sarcinii referendumului. În loc să le spună alegătorilor ce trebuie să facă la referendum, unele partide din Alianţă i-au chemat să voteze preşedintele. Aceste formaţiuni au fost preocupate mai mult de propria imagine, decât de sarcina de bază a AIE”, a declarat Urechean. Potrivit lui, toate iniţiativele AMN care aveau drept scop consolidarea Alianţei (staff-ul unic, lista comună şi candidatul unic – n.r.) au fost ignorate de unii lideri ai coaliţiei.

„În loc să ne mobilizăm, să consolidăm electoratul, unii colegi din Alianţă s-au ocupat de corupere pasivă, cumpărând consilieri locali, inclusiv de la AMN. Acest comportament arogant a dus la lipsa de comunicare între liderii AIE şi la dezamăgirea alegătorilor. Acum a venit timpul să fim nu doar puternici, ci şi înţelepţi. Trebuie să găsim un numitor comun în cadrul AIE, poate prin crearea unui staff electoral comun, prin participarea pe o listă comună la anticipate”, a mai declarat Urechean. În altă ordine de idei, prim-vicepreşedintele Parlamentului crede că modificarea în Parlament a art.78 din Constituţie ar putea fi posibilă, dacă PCRM nu aruncă din nou cuvinte în vânt.

Marian Lupu: „Unii au pus pe prim plan idei care nu reprezintă priorităţi”

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, crede că absenteismul se datorează faptului că alegătorii nu au înţeles ce au de făcut la scrutin din cauza mesajelor agresive ale politicienilor. „Anumiţi exponenţi din Alianţă au încercat să pună pe prim plan idei care în realitate nu reprezintă priorităţile ţării. Oamenii nu au înţeles mesajul”, afirmă Lupu.

Vladimir Voronin: „PCRM este orientat spre dialog”

Mulţumit de eşecul referendumului, liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, susţine totuşi că prezenţa redusă a cetăţenilor la vot se datorează nu campaniei anti-referendum promovată de PCRM, ci „responsabilităţii poporului”. Vorbind despre acţiunile ce urmează, Voronin a chemat „oponenţii politici la calm”, specificând că „PCRM este orientat la dialog cu forţele politice care doresc să se consolideze în jurul statalităţii, valori care au fost profanate”. În ziua referendumului, Voronin a mai declarat că, dacă referendumul nu va fi validat, PCRM este gata să voteze modificarea art. 78 din Constituție în Parlament, dar președintele oricum să fie ales de legislativ.

Ieri, în cadrul briefingului pe care l-a susţinut, Voronin nu a mai pomenit despre această propunere, insistând pe dizolvarea imediată a Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.