Escrocheriile de la „Franzeluţa”, în vizorul premierului

SCANDAL // Ministrul Agriculturii, Cosarciuc, nu s-a arătat interesat de acest subiect

Faptul că administraţia SA „Franzeluţa” a prejudiciat statul cu milioane de dolari, cumpărând cu bună ştiinţă făină din Ucraina la preţuri majorate, caz despre care JURNAL a scris în ediţia de marţi, a provocat reacţii diferite în guvern. Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), Valeriu Cosarciuc, a refuzat să verifice informaţia, scuzându-se că nu are timp să se ocupe de asta pentru că e implicat în campania electorală. Premierul Vlad Filat s-a arătat îngrijorat de informaţiile dezvăluite de JURNAL şi a promis că va cere investigarea situaţiei.

Ministrul n-are timp

Reacţia ministrului Agriculturii la articolul „Banii «Franzeluţa» pleacă în off-shore-uri” a fost de-a dreptul surprinzătoare. „Nu cred că e adevărat. Anul acesta s-a importat foarte puţină făină. Pe mine nu mă interesează de unde aduc ei făină, important este că «Franzeluţa» are profit. Las’să demonstreze procuratura şi judecata că se fac lucruri ilegale acolo”, ne-a spus Cosarciuc. Acesta nu a putut răspunde la întrebarea ce interes ar avea Ministerul Afacerilor Interne să mintă în acest caz. Întrebat dacă ar putea dispune demararea unei anchete interne pentru a verifica informaţiile, ministrul ne-a spus că nu are timp să se ocupe cu „din astea” pentru că e în campanie electorală. Totuşi, afirmă Cosarciuc, ministerul nu a primit până acum semnale că la „Franzeluţa” se întâmplă lucruri suspecte.

Filat cere investigații

Nu a știut despre schemele dubioase prin care „Franzeluța” importă făină din Ucraina nici premierul Vlad Filat. Totuși probele prezentate de JURNAL l-au determinat pe prim-ministru să ia atitudine. Potrivit purtătorului său de cuvânt, Igor Volnițchi, Filat va dispune zilele acestea efectuarea unei investigații la MAIA și la SA „Franzeluța”. „Acțiunile următoare vor reieși din rezultatele investigațiilor”, a declarat Volnițchi. Menționăm că, la 5 octombrie curent, guvernul a dispus ca „Franzeluța” să primească din rezerva de stat cinci mii de tone de grâu. În schimbul acestui împrumut, „Franzeluța” se angajează să păstreze prețurile la pâine și să întoarcă cele 5 mii tone până pe 1 septembrie 2011. Până în acest moment, întreprinderea nu a preluat grâul din rezervă.

La Chișinău, făina e mai ieftină

„Noi suntem gata să măcinăm acest grâu”, ne-a declarat directorul Combinatului de produse cerealiere din Chișinău, Andrei Diaconu. Potrivit acestuia, deși combinatul poartă frecvent discuții cu „Franzeluța”, aceasta cumpără rar făină de la ei. „Franzeluța solicită făină la prețuri foarte mici și producătorii de grâu nu vor să le vândă făina la acest preț”, ne-a mărturisit Diaconu. Întrebat la ce preț cere „Franzeluța” să i se vândă făină, directorul combinatului a refuzat să spună. Din informațiile de care dispunem, Combinatul de produse cerealiere din Chișinău vinde făină cu 250 de dolari pentru tonă, adică cu cel puțin 20-50 de dolari mai puțin decât plătește „Franzeluța” pentru o tonă de făină adusă din Ucraina.

Servicii fictive

Amintim că, în articolul „Banii «Franzeluţa» pleacă în off-shore-uri”, publicat în ediția de marți, scriam despre faptul că aproape trei milioane de dolari din banii S.A. „Franzeluţa” au ajuns anul trecut pe conturile unor firme off-shore din Panama, Insulele Virgine Britanice și Belize ai căror proprietari sunt necunoscuţi. Banii erau oferiți pentru servicii fictive de intermediere la importul de făină din Ucraina. Potrivit anchetatorilor care au investigat cazul, aceste cheltuieli nejustificate au dus, în final, la majorarea preţului la pâine şi la prejudicierea statului care este acţionar majoritar al S.A. „Franzeluţa”. Directorul combinatului municipal de panificaţie, Eugeniu Baleca, respinge acuzaţiile.

Mariana Raţă