Escrocherie de zeci de milioane de lei la o firmă de construcţie

Şefii firmei de construcţie „Rom-Prim SRL” au fost arestaţi pentru 15 zile, fiind bănuiţi că, sub pretextul investirii de capital în construcţia unor blocuri locative, ar fi sustras de la un grup de persoane fizice 9,5 milioane de lei.

Cercetările în acest caz au demarat odată cu parvenirea mai multor plângeri de la cetăţeni, care spun că au investit zeci de milioane de lei, dar că nu pot să intre în locuinţe, deoarece acestea nu pot fi date în exploatare. CCCEC a efectuat o revizie economico-financiară, în urma căreia au fost depistate mai multe încălcări care au condus la incapacitatea de plată a întreprinderii, ultima nefiind în stare să-şi onoreze obligaţiile faţă de investitori, bănci şi sub-antreprenori.

Potrivit Actului de revizie, factorii de decizie ai „Rom-Prim SRL”, Vasile Tabaran, Nicolae Noroc şi Irina Popescu, în perioada anilor 2009-2010, au încasat din casa întreprinderii mijloace băneşti din sursele investite de către persoane fizice pentru construcţia blocurilor locative, în valoare totală de aproape 33 milioane de lei. Directorul „Rom-Prim SRL”, Vasile Tabaran, a încasat aproape 18 milioane de lei, vicedirectorul Nicolae Noroc – 15 110 625,30 lei şi şefa secţiei contracte investiţionale, Irina Popescu – 5 205 lei. Aceştia au casat mijloacele băneşti la majorarea costului construcţiilor nefinisate, fără documente confirmative, fapt prin care au fost aduse prejudicii investitorilor.

La fel, contrar prevederilor contactelor de investiţii, din mijloacele băneşti ale investitorilor, angajaţii cu atribuţii decizionale ale „Rom-Prim SRL” au beneficiat de un împrumut fără dobândă în valoare totală de 95,5 milioane de lei, dintre care pe moment nu sunt rambursaţi 20,2 mil. lei, inclusiv de către Nicolae Noroc – 11,4 mil. lei şi Vasile Tabaran 8,8 mil., fapt ce a dus societatea la incapacitate de plată.

Suma totală a creanţelor acumulate la 1 iulie 2010 constituia 119, 7 milioane de lei.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei trei riscă: pentru escrocherie – până la 15 ani de închisoare, iar pentru abuz în serviciu de la trei la şapte ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani.

(jurnal.md)