Escrocherie de sute de mii de lei

După ce a cumpărat o maşină cu bani grei, a descoperit că aceasta aparţine unui alt proprietar

 

Daihatsu_Coo_003

A cumpărat o maşină de la o firmă achitând 224 mii de lei ca, peste o lună, să afle că vehiculul aparţine de fapt altei firme. De şase ani se află prin judecăţi şi procese, iar ultima hotărâre a Curţii Supreme de Justiţie o obligă pe proprietara automobilului să achite suma integrală firmei care are aceleaşi drepturi asupra maşinei.

Natalia Ursu din Chişinău a cumpărat pe 28 martie 2008 un automobil de model „Daihatsu” de la SRL „JC Auto”. Femeia a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu „JC Auto” achitând 224.000 de lei, fapt confirmat prin actul de predare-primire. La o lună de la cumpărarea automobilului, Natalia a aflat că acesta aparţine SA „Electrosistem”, în baza unei facturi din 13 februarie 2008. „Dacă maşina era cumpărată de SA ‚Electrosistem’, de ce se afla de o lună şi ceva în magazinul ‚JC Auto’? M-au minţit şi acum mă poartă prin judecăţi şi vor să întorc 250 mii de lei. Ei fac şmecherii şi eu trebuie să răspund”, se plânge aceasta. După ce a aflat că maşina sa aparţine şi unei firme, Natalia s-a adresat în instanţa de judecată cu cererea de anulare a înregistrării automobilului său după SA „Electrosistem”.

Pe 30 mai 2008, Judecătoria de Circumscripţie a aplicat sechestru asupra automobilului, cu rămânerea spre păstrare şi exploatare de către Natalia până la emiterea unei hotărâri irevocabile şi cu obligarea ÎS „Registru” să-i restituie actele de înmatriculare şi numărul de înregistrare. Pe 4 martie 2011, Natalia a primit o scrisoare de la SRL „JC Auto”, din care a aflat că, prin decizia Curţii Supreme de Justiţie din 3 martie 2011, aceasta trebuie să restitue automobilul pentru a fi transmis SA „Electrosistem”.

O maşină, trei proprietari

Juristul SA „Electrositem”, Dumitru Bîzdîga, ne-a spus că, pe 13 februarie 2008, firma pe care o reprezintă a cumpărat maşina de model „Daihatsu” de la „JC Auto”, achitând 224 mii de lei, după care a vândut-o în leasing unei persoane fizice. Din motive necunoscute, după câteva săptămâni, automobilul în cauză a ajuns iarăşi în proprietatea „JC Auto”. „Persoana care a cumpărat-o de la noi a întors-o la ‚JC Auto’, declarând că toate actele au fost pierdute, iar aceştia, la rândul lor, au vândut-o Nataliei Ursu. Când aceasta a mers la ÎS ‚Registru’, pentru a-şi ridica actele pentru maşină, a aflat că automobilul ne aparţine nouă şi s-a adresat în instanţa de judecată. De şase ani ne judecăm, dar nu vom ceda, deoarece deţinem toate actele legale de proprietate asupra acestui automobil şi vom merge până la capăt pentru a ne întoarce banii pe care i-am achitat”, ne explică juristul SA „Electrosistem”. SA „JC Auto” şi proprietarul său, Danici Vitalie, nu a fost de găsit pentru a răspunde la întrebările noastre. Telefoanele de contact ale acestei firme sunt blocate, iar pe adresa sa există o altă firmă.

Înşelată şi obligată să achite 250 mii lei

Cazul a ajuns la Curtea Supremă de Justiţie, care o obligă pe Natalia să achite 250 mii de lei SA „Electrositem”, însă aceasta refuză, deoarece se consideră înşelată de escroci. Avocata Nataliei, Georgeta Vulpe, ne spune că este un caz complicat care va dura. „Unica greşeală pe care a comis-o Natalia când a aflat că maşina pe care a cumpărat-o aparţine unei alte firme a fost că nu s-a adresat la poliţie. Ea a avut încredere în ‚JC Auto’, care a înşelat-o, iar acum are de suferit”, explică avocata. Sătulă de procese de judecată, Natalia Ursu, în luna mai a acestui an, a depus o plângere la Procuratura Generală, prin care a solicitat să fie trase la răspundere persoanele vinovate, însă, până acum, nu s-a întreprins nimic.