Eroul pe care nu l-am cunoscut

Viața sa a fost o lumânare de la care mulți au luat lumină

La început de florar, la vârsta de 81 de ani, a plecat la cele veşnice marele şi curajosul pastor Mihail Horev. În memoria sa, la 10 mai, la Manej, a fost organizată o seară a amintirii, iar pe data de 11 mai a avut loc partea oficială a înmormântării acestuia, la care au participat câteva mii de oameni din R. Moldova, Ucraina, Rusia, SUA, Germania, Olanda ș. a.

Cu toate că nu s-a ocupat de politică, nici de business, Mihail Horev a fost un om foarte influent și apreciat de semenii săi deoarece toată viața sa a luptat împotriva ateismului.

Destinul său nu a fost deloc ușor: blocada Leningradului, patru sentințe, peste doisprezece ani de temniță, opt ani de slujire clandestină lui Dumnezeu, percheziții la domiciliu etc. Și toate acestea din cauza convingerilor sale religioase; din cauza tipăririi și răspândirii clandestine a Bibliei pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice.

Pe 19 mai 1966, când a fost primit în audienţă la Comitetul Central al Partidului Comunist de la Moscova, pentru a prezenta dovezi despre soarta creștinilor persecutați din cauza credinței lor, a fost arestat de către generalul Boiko și trimis în temniță unde a stat mai bine de doi ani și jumătate.

Patru sentinţe din cauza convingerilor religioase

Pe 18 decembrie 1969 este arestat din nou și trimis după gratii, de această dată pentru trei ani, într-un lagăr cu regim de detenție foarte sever.

Cu ajutorul lui Mihail Horev, în 1979 a fost realizată traducerea integrală a Bibliei în limba română cu grafie chirilică. Dar mulți ani nu a fost posibilă publicarea ei. Primele tiraje au fost tipărite abia în anul 1985. În această perioadă au fost aduse în Moldova, din Finlanda, pe căi ilegale, câteva tone de Biblii.

În 1973, procurorul responsabil de anchetarea celor mai importante cauze penale, sub tutela KGB-ului, i-au propus lui Mihail Horev ca împreună cu familia să părăsească benevol teritoriul Uniunii Sovietice, altminteri are toate șansele să fie trimis pentru a treia oară după gratii. El, însă, între o viață liniștită în Occident și închisoare, a ales a doua variantă. “Domnule director”, a spus el, “eu aleg închisoarea sovietică”.

În mai 1980, Mihail Horev este trimis din nou în închisoare. De această dată, pentru o perioadă de cinci ani, ajunge în orașul Omsk din inima Siberiei. Pe 13 octombrie 1982, de după gratii, acesta îi trimite o scrisoare deschisă conducătorului URSS, L. I. Brejnev, căruia îi înaintează opt cerinţe obligatorii care să ducă la o rezolvare definitivă a conflictului dintre biserică și stat.

De după gratii, Mihail Horev scrie o serie de scrisori, care ulterior au fost publicate în cartea “Vă scriu, copilași” tradusă în engleză, germană, finlandeză, olandeză și română. Aceste scrisori l-au costat însă foarte scump – i-au fost interzise întrevederile cu familia, a fost trimis abuziv în carceră ș. a. m. d.

În ianuarie 1985, chiar în ziua eliberării, Mihail Horev a fost condamnat pentru a patra oară încă pentru doi ani de închisoare.

Între o viață liniștită în Occident și închisoare, a ales a doua variantă

Pe 1 noiembrie 1990, în cadrul ședinței Sovietului Suprem al RSSM, M. Horev a dăruit tuturor deputaţilor 600 de Biblii publicate în limba română și rusă. În fața legislatorilor, acesta a spus: “Dumnezeu îmi este martor – am făcut tot posibilul ca să răspândim Cuvântul Său în Moldova”.

În anul 2008, în SUA, iese de sub tipar în limba engleză biografia lui Mihail Horev, intitulată «Smallpricetopay».

Acest Om a dat dovadă de o credinţă foarte puternică în Dumnezeu, de bunătate, de înţelepciune, de prezenţă de spirit, iar crezul vieții sale a fost: “Eu trebuiesc tuturor”.

Viața sa a fost ca o lumânare care nu a putut sub nici o formă să fie stinsă de ateism, de persecuții, de închisoare, de despărțirile de cei dragi. Viața sa a fost o lumânare de la care mulți au luat lumină…

Victor Stăucean

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)