Ernest Vardanian continuă să se afle în arest

Ernest Vardanian, jurnalist din Transnistria, riscă să stea două luni după gratii, după ce o decizie în acest sens a fost luată de o instanţă de judecată de la Tiraspol. Jurnalistul a fost reţinut la 7 aprilie, curent, fiind acuzat de angajaţii aşa-numitului minister al securităţii de la Tiraspol de înaltă trădare şi spionaj.

Jurnalistul a fost arestat la 7 aprilie, în preajma casei sale, în timp ce se întorcea de la plimbare cu soţia şi cei doi copii, unul dintre care are 6 ani, celălalt – 9 luni.

Irina Vardanian, soţia lui Ernest, a relatat pentru postul de radio Europa Liberă că în momentul reţinerii de ei s-a apropiat un grup de persoane îmbrăcate în civil care s-au prezentat a fi de la “mgb”-ul din Tiraspol. Aceştia l-au urcat pe soţul ei într-o maşină, alţi patru inşi au însoţit-o până în casă, unde au efectuat o percheziţie. Au luat cu ei computerul, aparatajul video, foto, audio, toate agendele şi mapele soţului ei.

Jurnalistul Ernest Vardanian a studiat ştiinţele politice la Chişinău, a lucrat reporter în cadrul agenţiei de ştiri “Novîi Reghion” de la Tiraspol. Din 2009, a scris pentru mai multe publicaţii de la Chişinău fiind apreciat pentru articolele sale echidistante şi nepărtinitoare. În 2009, a depus actele pentru un post vacant la Secretariatul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York. Cunoaşte mai multe limbi printre care engleza, franceza, germana, rusa şi limba română.

La 9 aprilie, Victor Osipov, vicepremierul pentru reintegrare, a lansat un apel solicitând eliberarea jurnalistului. “Consider că asemenea tertipuri de poliţie politică compromit şi mai mult liderii de la Tiraspol şi pot agrava situaţia în regiune”, a conchis el. La 13 aprilie, mai multe organizaţii mass-media din Republica Moldova au lansat un apel în care au condamnat acţiunile regimului separatist. Vicepremierul Osipov se află în perioada 14 – 21 aprilie într-o vizită oficială la Bruxelles şi Washington, în cadrul căreia va discuta şi problema arestării jurnalistului Ernest Vardanian.

Jurnal.md

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)