„Erasmus” moldo-român în epoca mobilităţii

Studenţii basarabeni cred că Guvernul RM ar trebui să vină cu un program special care să stimuleze absolvenţii universităţilor europene să revină acasă

Într-un interviu acordat postului de radio naţional „Radio Moldova”, prim-ministrul Republicii Moldova Iurie Leancă a făcut declaraţii pe care serviciul de presă al Guvernului le-a interpretat apoi pentru presă. Iurie Leancă a ieşit cu un discurs din care reiese că cele 5500 de burse oferite de guvernul român studenţilor basarabeni duc la consecinţe nefaste, precum exodul de creiere.

„Bucureştiul, Guvernul român ne oferă generos aceste burse. Anul acesta am înţeles că oferă cinci mii de burse. E un lucru foarte bun, dar cu anumite efecte nu neapărat pozitive pentru Republica Moldova. Din câte cunosc eu, nu am o statistică foarte precisă, dar majoritatea celor care pleacă şi-şi fac studiile în România nu mai revin în Republica Moldova şi asta înseamnă o pierdere a potenţialului nostru intelectual, a potenţialului nostru economic. I-am propus premierului Ponta să ne gândim la un fel de program Erasmus de mobilitate. Ceea ce ar însemna de exemplu ca studenţii din anul doi de la Chişinău să meargă pe jumătate de an, pe un an la instituţiile similare din România, finanţaţi de Guvernul român, şi după aia să revină acasă. Având această şansă de a fi expus altor rigori universitare, studenţii se îmbogăţesc. Acest program poate fi aplicat studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor, cercetătorilor. Reacţia domnului Ponta a fost una pozitivă. Acum urmează ca miniştrii de educaţie din cele două ţări să vadă care ar fi mecanismele”, a spus Iurie Leancă în cadrul emisiunii „Spaţiul Public” de la postul naţional de radio.

Întrebarea la care a răspuns prim-ministrul nu s-a referit la învăţământ propriu-zis. Moderatorul l-a rugat pe premier să vină cu detalii despre discuţiile pe care le-a avut acesta cu omologul său din România, Victor Ponta. Prim-ministrul a ţinut de cuviinţă să vorbească despre ideea Erasmus-ului moldo-român.

Burse + Erasmus

Liliana Viţu, purtător de cuvânt al prim-ministrului, a explicat că presa nu a înţeles ce a spus de fapt Iurie Leancă. Viţu ne-a informat că prim-ministrul nu vrea să înlocuiască bursele oferite de guvernul român cu stagii de schimb de experienţă. Liliana Viţu a explicat la ce s-a referit, de fapt, domnul prim-ministru. „Sunt două lucruri absolut separate. 5500 sunt burse pentru cei care vor să înveţe în România. Premierul se referea la cei care învaţă aici şi pentru care trebuie să fie diversificate posibilităţile, ca să poată merge, să participe într-un schimb de experienţă şi să revină acasă mai îmbogăţiţi şi mai deschişi. Sunt două lucruri absolut separate. Burse plus Erasmus”, a explicitat Liliana Viţu pentru JURNAL.

Ori prim-ministrul nu s-a exprimat corect, ori presa e de vină

JURNAL a vorbit cu câţiva membri ai asociaţilor studenţilor basarabeni din România pentru a vedea cum au înţeles aceştia iniţiativa prim-ministrului. Printre ei este Nicolae Leva, membru al Grupului de Iniţiativă Basarabeană Cluj. „Nu ştiu cum a preluat şi a interpretat presa. Ca program de Erasmus, ar fi ok. Din ce s-a comentat, reiese că ar trebui să nu se mai acorde burse românilor din afara graniţelor. Nu mi se pare o idee bună. Poate e o eroare de comunicare. Ori prim-ministrul nu s-a exprimat corect, ori presa n-a preluat bine”, ne spune Leva.

Acesta mai menţionează că Leancă are dreptate atunci când vorbeşte despre faptul că studenţii basarabeni aleg mai curând să se integreze în România decât să se întoarcă în Republica Moldova după finalizarea studiilor. Pentru Nicolae Leva, studiile în România, pentru că sunt oferite de o ţară europeană, schimbă în primul rând viziunile basarabenilor. „Nu este neapărat că toţi studenţii rămân în România, sunt mulţi care pleacă în alte ţări ale UE. Dar sunt şi cei care se întorc acasă”. Despre cei care iau decizia de a reveni în Republica Moldova, Nicolae spune că Guvernul ar trebui să elaboreze un program prin care să-i susţină pe aceşti studenţi. Astfel, guvernul RM trebuie să-i motiveze pe tinerii absolvenţi ai universităţilor europene să se întoarcă şi să muncească în RM.

Nu studenţii sunt de vină

Dumitru Croitori, preşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Constanţa, a aflat cu nedumerire despre ideea prim-ministrului. Acesta consideră că, în cazul în care va fi realizat un program de schimb experienţă de genul Erasmus Mundus, care va funcţiona în paralel cu programul de burse oferit de guvernul român, acesta va avea doar consecinţe pozitive. Substituirea însă a programului de burse cu cel de schimb de experienţă ar fi o decizie greşită, care nu aduce beneficiu nimănui. Diferenţa o face sistemul de învăţământ.

„Fenomenul la care se referă prim-ministrul există, dar nu sunt de vină studenţii basarabeni şi nici statul român. Universităţile din România formează specialişti care ar putea lucra şi în Republica Moldova. Nu e vina statului român sau a studenţilor basarabeni că nu au locuri de muncă în Republica Moldova”. Mai mult, după Dumitru Croitori, în România sunt domenii şi specialităţi pe care basarabenii nu le vor întâlni în RM, cum ar fi domeniul marinei sau cel al gazelor şi petrolului. „Aici, la Constanţa, sunt mulţi basarabeni la Universitatea marină şi la Academia marină.”

Nu perioada de studii îi determină pe studenţi să rămână în România

Toţi studenţii basarabeni cu care a comunicat JURNAL au vorbit despre faptul că Guvernul RM ar trebui să vină cu un program special care să stimuleze absolvenţii universităţilor europene să revină acasă. Despre asta a vorbit şi Ştefan Miron, secretarul Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti. „Suntem total dezacord cu ideea de a substitui un program de burse cu unul de schimb de experienţă”. Tânărul nu este de acord cu prim-ministrul şi spune că mulţi absolvenţi ai universităţilor româneşti se întorc în RM.

„Oricum, asta nu schimbă cu nimic numărul celor care pleacă din RM sau care se întorc în România. Tinerii îşi construiesc viitorul nu în funcţie de locul unde îşi fac studiile, ci de oportunităţile care li se oferă. Ar fi bine ca guvernul să se gândească mai mult la oportunităţi, intership-uri, stagii, locuri de muncă pe care ar putea să le ofere RM celor care fac studiile de trei, patru sau cinci ani în România. Nu perioada de studii îi determină pe basarabeni să rămână în România”

Despre programul de schimb de experienţă JURNAL a vorbit cu prorectorul pentru activitate didactică de la USM, dr. Otilia Dandara: „Înţelegem foarte bine de ce unii absolvenţi de liceu merg şi în România. Pentru că vor diplome din UE. Dacă ar fi o mobilitate academică, cred că ar fi bine pentru că suplimentul de la diplomă ar indica faptul că a făcut studii şi în alte universităţi. Trăim într-o epocă a mobilităţii şi cred că această deschidere este binevenită”.

 Vadim VASILIU

 

The following two tabs change content below.