Episodul 1: Tătărești, centrul Basarabiei

deportari1Miercuri, 4 decembrie, a fost lansat un film documentar despre satul Tătăreşti realizat de jurnalistul și regizorul Gheorghe Mârzencu. Lansarea a avut loc la Biblioteca Națională „Vasile Alecsandri”.

Fiecare localitate merită să aibă filmul său. Orice localitate își are istoria sa. Gheorghe Mârzencu, originar din satul Tătărești a prezentat în premieră un film despre meleagurile pe care a copilărit. Un film despre Basarabia, despre trecut și prezent. În care vezi imagini, auzi destine și istorii. Este prezent dramatismul și adevărul crunt al perioadei de ocupație sovietică.

Despre Tătărești, pentru prima dată se pomenește într-un hrisov al lui Petru Rareș, în 1528. Se poate de crezut ca Tătăreștii au pornit chiar din locul (valea) Tutoveni (în hrisovul citat mai sus este numit „Tutovinești”), care se află peste deal de Tătărești, spre satul vecin Recea. Familia Mârzencu, formează un neam determinant la Tătărești, deoarece reprezentanții acestei familii întotdeauna s-au aflat în fruntea satului, la toate capitolele. Primul document ce atestă familia Mârzencu la Tătăresti este o gramotă de mazilire a lui Ștefan Mârzencu, care a primit titlul de mazil la anul 1835.

2013-12-04 16.17.33O cântare

Acesta este primul episod dintr-o serie de filme documentare. Este așteptat de către reprezentanții mass-media. Bătrânul este protagonist și actor al filmului prezentat. Originar din satul Tătărești este luat la întrebări de către jurnaliști. În documentar apare în câteva secvențe în care cântă melodii, așa că urmează un scurt moment muzical:

„Vine trenul din Ardeal, încărcat cu militari

Și-n vagonul cel din urmă, strigă unul făr’ de-o mână..” de Gheorghe Șchiopu.

S-a stins lumina

Sala cu câteva zeci de persoane este neîncăpătoare, se aduc scaune pentru cei care vor cu tot dinadinsul să vizioneze filmul. Lumina se stinge şi liniștea pune stăpânire pe sală. Imagini șocante prezentate în film, trupuri de oameni pe câmpuri, case distruse, avioane bobardează satele şi oraşele Basarabiei. Apar imagini ale unor familii deportate, doamna de alături oftează din greu. Pe ecran apare o secvență în care zeci de pesoane sunt transportate în vagoane. „Părinții mei au avut de suferit pe urma deportărilor”, îmi spune doamna. Toți cei prezenți sunt atenți la fiecare moment care-i arătat pe ecranul care se află pe o scenă improvizată.

Filmul cu durata de aproximativ o oră rulează de câteva minute. Locuitori satului Tătărești – în film – povestesc grozăviile care li s-au întâmplat pe timpul regimului comunist. Bătrânica își șterge primele lacrimi de pe față. „Familia mea nu a fost deportată, bunica împreună cu mama mea au reușit să se ascundă la niște rude, într-un sat la 14 km”, relatează doamna Gâlcu. „Mama și bunica vorbeau despre aceste lucruri ascunzându-se pe sub pat, puneau câte o cuvertură în fereastră”, povestește doamna.

PICT0379Tinerii vor să cunoscă trecutul

Niciun tânăr. E timpul, câteva grupuri de elevi intră entuziasmați în sala arhiplină. Fetele au căciuli cu drapelul României. Ei aleg să cunoscă istoria dură a strămoșilor, prezentată în imagini și povestiri reale, decât să piardă timpul pe siteuri de socializare. „M-a impresionat filmul, chiar de la primele secunde”, menționează eleva clasei a 11-a liceul Profesional nr.1, Aman Alexandra. Uimită de chinurile prin care au trecut acei oameni care au avut ghinionul de a prinde perioadele deportărilor. E una dintre acele fete care poartă cu mândrie tricolorul românesc pe haină.

Zaharia Victor, stagiar

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)