Episcopul Marchel: „Filat este un mincinos!”

„Filat vrea să sodomizeze Republica Moldova… ţara noastră este condusă de un înşelător, de un purtător de minciuni”, a declarat episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, în cadrul unei conferinţe de presă, ameninţând autorităţile cu un nou val de proteste împotriva adoptării Legii antidiscriminare.

Marchel a ameninţat că, în momentul în care legea respectivă va fi înaintată spre aprobare în Parlament, va convoca o adunare a tuturor creştinilor pentru a apăra Republica Moldova de „interesele meschine”.

Demersul episcopului a apărut în urma unei declaraţii a premierului Vlad Filat făcută în cadrul vizitei recente la Praga, conform căreia va înainta pentru adoptare Parlamentului Republicii Moldova proiectul Legii antidiscriminare şi, cu acest prilej, a solicitat sprijinul tuturor componentelor Alianţei pentru Integrare Europeană la adoptarea acestei legi. Arhiereul îşi explică furia prin faptul că Filat nu a respectat angajamentul său faţă de Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova şi faţă de patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, de a nu înainta Parlamentului pentru adoptare Legea antidiscriminare.     

Iniţiativa arhiereului nu a fost coordonată cu Biserica Ortodoxă din Moldova, acesta declarând că în curând va fi convocat Sinodul Mitropoliei Moldovei pentru a lua o hotărâre în această privinţă. Poziţia Bisericii Ortodoxe din Moldova în acest caz încă nu a fost făcută publică, iar la telefoanele secretariatului şi purtătorului de cuvânt ale acestei biserici nu ne-a răspuns nimeni.

Marchel a ţinut să precizeze că acţiunile sale nu se înscriu în valul de proteste organizat cu PCRM, deşi Prea Sfinţia Sa este un participant activ la congresele civice organizate de această formaţiune, chiar blagoslovindu-le.

Episcopul Marchel este cunoscut prin protestelor sale fervente împotriva înregistrării Ligii Islamice şi prin dispoziţia în care a ordonat preoţilor din eparhia sa să nu mai pomenească în rugăciunile lor conducerea Republicii Moldova.

Ilie GULCA

The following two tabs change content below.