Entuziasmul lui Efim Curchi

IMG_6219Proiectele frumoase ale unui om de afaceri din Mitoc, Orhei

Plin de idei, energic şi optimist – numai astfel îl poţi caracteriza pe Efim Curchi din Mitoc, Orhei, atunci când îl auzi vorbind despre planurile sale. Muncind în străinătate, Efim Curchi şi-a dorit dintotdeauna să aducă acasă ceva din cele văzute în Europa. Îi reuşeşte pas cu pas.

Efim Curchi va începe în primăvară construcţia unui popas turistic după modelul celor văzute în Germania. Obiectivul va cuprinde un teren de joacă pentru copii, scrâncioburi, foişoare, un grup sanitar cu duş, maşină de spălat automat pentru şoferii de curse lungi; construcţia va avea şi paliere pentru persoanele cu dizabilităţi.

În preajmă, va amenaja o piaţă, unde locuitorii satelor din vecinătate îşi vor putea vinde producţia agricolă. „Vreau să seamăn acasă câte ceva din lucrurile frumoase văzute în Europa”, spune orheianul în vârstă de 47 de ani.

Copilăria grea

Crescut într-o familie cu mulţi copii, nu i-a fost frică să părăsească satul şi casa părintească, a ajuns să muncească tocmai în regiunea Tiumen, Rusia (1987–1995). Întors acasă în 1995, s-a căsătorit şi a încercat să investească. „Am reuşit în 2005 să deschid un magazin-bar, însă n-a funcţionat mult, doar până în 2007, deoarece am constatat că o asemenea afacere nu este pentru mine”, spune Efim Curchi.

În 2007, a deschis o întreprindere specializată în transport, are licenţă de servicii internaţionale pentru transport de pasageri; în prezent, lucrează şofer de curse lungi; pentru primăvară, are programată o cursă în Germania cu şcoala de creaţie din oraşul Orhei.

Fratele mai mare

În 2006, a achiziţionat un lot de 50 de ari în urma unei licitaţii organizate de Primăria Mitoc. Terenul este situat lângă drumul Chişinău–Bălţi. Amplasarea bună a lotului şi susţinerea fratelui mai mare, care munceşte de ani buni în străinătate, i-au dat posibilitatea să-şi deschidă în primăvara lui 2013 un atelier pentru reparaţia maşinilor mari. În Republica Moldova, sunt doar câteva asemenea ateliere. La scurtul timp, a reuşit să încheie contracte cu firme de transport pentru care prestează permanent servicii.

După spusele lui Efim Curchi, un astfel de serviciu are clienţi în perioada caldă a anului, la semănat şi la strânsul recoltei. „Iarna este linişte, însă lucrul va începe în curând şi cei opt angajaţi ai mei vor lucra ca furnicile. Salariul lor, pe timp de vară, se ridică la 4–5 mii de lei. Acum e mai mic, dar asta e”, ne explică el.

IMG_6234Reparaţii pe grâu

Felul său de a aborda clienţii îl ajută să-şi dezvolte afacerea. „Reparăm în avans sau pe barter. Cineva îmi va achita reparaţia cu grâu. Aceasta este realitatea, ce să facem”, povesteşte orheianul. Marea majoritate din utilajul modern şi performant pe care îl deţine a fost achiziţionată cu susţinerea Organizaţiei Internaţionale Hilfswerk Austria în Republica Moldova, precum şi cu suportul financiar al Uniunii Europene.

Hilfswerk i-a oferit un grant în valoare de 15 mii de euro. E bucuros că a beneficiat de o asemenea asistenţă deoarece, în prezent, orice ban pe care îl câştigă îl investeşte în afacere. Este susţinut şi de un frate de-al său care are o firmă de transport în Spania. „Avem aparate de montare şi demontare a roţilor mari, de balansare şi diagnosticare computerizată pentru toate tipurile de autoturisme”, spune cu mândrie bărbatul.

„Totul este pentru oameni!”

Aşteaptă nerăbdător primăvara pentru a începe amenajarea unui palier pentru montarea tehnicii. Pe moment, îi dă bătăi de cap reparaţia drumului naţional Bălţi–Chişinău. Marcajul rutier nu le permite şoferilor să intre imediat în atelier. Aceştia sunt obligaţi să parcurgă o distanţă de circa trei km, apoi să se întoarcă la atelier. „Se va rezolva şi asta”, spune optimist el.

Având un lot de 50 de ari vizavi de firma deschisă, în primăvară, vrea să amenajeze un popas turistic după modelul celor pe care le-a văzut în Germania: „Trebuie să nu uităm de persoanele cu dizabilităţi, pentru care va fi adaptată construcţia terenului”, relevă omul de afaceri.

The following two tabs change content below.