Preot acuzat că e hapsân

Se ştie că preoţia este astăzi – pentru unii slujitori ai bisericii – o profesie bănoasă şi că, dacă nu ai bani în buzunar, rişti să nu ai parte de botez, cununie ori să-ţi duci mortul la groapă fără preot. În satul Sofia, raionul Hânceşti, oamenii ne-au dezvăluit că, pe lângă taxele piperate pentru botezuri şi prohoduri, preotul mai percepe nişte taxe. Există cazuri în care ar fi cerut bani după spovedanie, „pentru iertarea păcatelor”. Preotul însă neagă aceste acuzaţii şi spune că lumea ar fi „tulburată” de primar, cu care nu e în relaţii tocmai bune. Primarul e membru PLDM, pe când părintele Ion şi-a permis cu vreo câţiva ani în urmă să-l invite la sfinţirea bisericii pe Voronin.

Vasile M. ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul în ziar, ne spune că nu mai merge la biserică, după ce, într-o zi după mărturisire, preotul i-a cerut o taxă de 3000 de lei. „M-am dus la spovedanie ca orice om. După ce m-a ascultat, preotul mi-a zis: dar ştii mata, frate Vasile, trebuie să achiţi 3000 de lei pentru iertarea păcatelor. Nu ştiu cum le-a cântărit. M-am gândit şi eu, oare chiar am păcătuit atât de greu? Dar i-am dat aceşti bani. Şi nu numai eu am plătit, în satul nostru sunt mai mulţi de la care s-au cerut asemenea taxe după spovedanie. Unui  cumătru de-al meu i-a cerut peste 4000 de lei”, ne spune bărbatul.

Nu se ştie cum îşi alege preotul „păcătoşii”, în cazul lui Vasile M. însă s-a interesat dacă soţia acestuia continuă să mai lucreze peste hotare.

Contribuţii nu tocmai benevole

Soţul Anei Cerguţă a lucrat pe teritoriul bisericii timp de o lună. Femeia s-a plâns sătenilor că nu le-au ajuns bani pentru a achita „tariful” pentru înmormântarea mătuşii. Respectiv, soţul a fost solicitat să lucreze în contul datoriei. Vera Sava, primarul localităţii, ne spune că la primărie s-au adresat mai mulţi oameni nemulţumiţi de comportamentul preotului. „Am primit şi o scrisoare din partea unui grup de oameni care se arată nemulţumiţi de taxele mari pentru înmormântări şi că e hapsân. Plăţile cerute variază între 700 şi 1200 de lei. Iar în unele cazuri unde familiile sunt mai avute, preotul solicită sume şi mai mari. Ne-am adresat Episcopului Petru de Hâncu cu solicitarea de a ne schimba preotul şi de a-l readuce în funcţie pe preotul care a plecat din sat, Eugen Băluţă. Solicitarea noastră a rămas însă fără niciun răspuns”, ne spune primarul.

Preotul neagă acuzaţiile

Spovidanie

Spovidanie

Solicitat de JURNAL, preotul Ion Popovici neagă acuzaţiile că ar fi cerut vreo dată bani după spovedanie, fie de la Vasile M., fie de la altcineva. „Doamne fereşte, n-am cerut niciun ban! Sunt minciuni sfruntate”, spune el. Totodată însă nu neagă că acesta ar fi putut contribui cu o atare sumă pentru biserică. „Poate o fi dat vreodată bani pentru construcţii, nu mai ţin minte. Când am venit aici încă nu era finisată construcţia bisericii, nici a casei parohiale. Nu exista nici gard. Atunci mulţi s-au oferit să ajute biserica”, spune preotul. Totodată acesta neagă că ar fi depăşit vreodată taxa de 750 de lei pentru înmormântări. „Niciodată n-am cerut mai mult decât taxa stabilită. Sunt în conflict cu doamna primar care mă numeşte comunist după ce la sfinţire a participat Vladimir Voronin. De aici au apărut toate nemulţumirile”, consideră preotul.

Un bun slujitor nu va cere niciodată

Solicitat de JURNAL să comenteze cât de corectă e perceperea unor taxe mari din partea clericilor, care, potrivit canoanelor, ar trebui să fie benevole, preotul Vlad Mihăilă de la Biserica „Sf. Teodora de la Sihla” din Chişinău a declarat: „Creştinul trebuie să ştie – dacă vrea, jertfeşte ceva, dar nu, anume să i se spună cât să jertfească. Preotul bine rânduit niciodată nu va cere bani pentru nicio rânduială. Dacă a solicitat bani pentru iertarea păcatelor, evident este o greşeală. Urcarea duhului Sfânt s-a dat preoţilor nu pentru a specula cu duhul Sfânt. Tu eşti sluga lui Dumnezeu. Dumnezeu te-a rânduit. Se mai întâmplă că unul nu-ţi dă nimic, iar altul îţi dă mai mult. Toate-s rânduite de la Dumnezeu. Un bun slujitor nu va cere niciodată şi se va mulţumi cu puţinul. Şi, la rândul lui, când i se oferă posibilitatea, va face şi el o pomană”, a mai spus preotul.

 

Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu